“Tragovi i odjeci“ Dragana Karadžića u “Pizani”: Raskošna punoća i prozračnost

 

Izložba slika, crteža i akvarela akademskog slikara Dragana Karadžića, pod nazivom “Tragovi i odjeci” otvorena je sinoć u podgoričkoj galeriji “Pizana”. Izložba obuhvata pedeset novih slika, crteža i akvarela nastalih tokom 2017. godine i biće dostupna publici narednih dvadeset dana.

Sa otvaranja izložbe

Izložbu je otvorio predsjednik CANU Dragan Vukčević koji je istakao da je umjetnik glasnik “koji se javlja sa razmeđa svjetova“.
-Njegovo djelo je poruka koju nam on prenosi, a može biti različito oblikovana. U svakom vremenu je malo izabranih koji tu poruku nose, a ne mnogo i onih koji mogu da je razumiju. Izvorno umjetničko djelo je istinsko čudo, liči na odlomak nekog drugog svijeta koji je upao u naše vrijeme. Jedan od tih glasnika sa razmeđa svjetova je i akademik Dragan Karadžić redovni član CANU. U našem vremenu koje odlikuje brzina, masovnost, potrošnja i površnost, sve je manje onih koji liče na sebe, a sve je više onih koji se ne razlikuju od drugih. Slike ovog umjetnika doživljavam kao sjenke duhovnosti nastale u samoći i tišini, oblikovane darom i radom, a pojavljuju nam se kao svojevrsni prozor sa kojih se vidi nešto dublje. Upravo iz tog višeg čuje se otmena muzika koju ne može da zaguši šund vremena – poručio je Vukčević.
Prema riječima istoričarke umjetnosti Ljiljane Karadžić čitav opus slikara Dragana Karadžića je u svojim polazištima okrenut ka dubokom i delikatnom osjećanju prirode i njenim univerzalnim kategorijama.
-Pažljivi gledalac će primjetiti da umjetnikov odnos prema prirodi nije puko prenošenje doživljaja već transponovanje u slikovno polje vanvremenskih ritmova tla, vazduha i vode po principima koji su podudarni sa istočnjačkom filozofijom. Misao i osjećanje prostora(unutrašnjeg i spoljašnjeg)transformiše u novu formu likovne realnosti koja je izvan pojavnog i čulnog i vremenske kauzalnosti – rekla je Karadžić.
Istoričarka umjetnosti konstatuje da kada se u obzir uzme i umjetnikova živa radoznalost duha, refleksivnost, lirska osjetljivost, široka erudicija, zanimanje za muziku i literature “koji su fino utkani u njegovu likovnu poetiku, zadobiju se obrisi predstave o složenosti slojeva i značenja stvaralaštva“.
-Nove slike i akvareli ukazuju na kontinuitet u autorskom rukopisu koji pripada domenu lirske apstrakcije. U prepoznatljivi imaginarij čiji ključni element su friz, bojeni oblačići, linija koja ima rukopisnu notu, trag, ušli su daleki odjeci mandala kao plodova aktivne imaginacije koja drži unutrašnjost na okupu. Tako je često naglašeno sjedište bilo da je u pitanju aktivna bjelina ili ploha koja ima svoju obojenost, koja je kao jezgro u zavisnosti od stepena akumulacije i zgnusnosti energije, utiče na atmosferičnost cjelovitog rada. S druge strane, u pojedinim radovima frizovi tla,taloženja, eterične praznine ispunjene kaligrafskom, muzikalnom linijom koja se opire dešifrovanju, i gornje kosmičke zone mogu se porediti sa smjenjivanjem grčkog ritma Gozbe i Posta, koji se razrješavaju jedno u drugo – rekla je Karadžić.

djelo Dragana Karadžića

Prema njenim riječima, umjetnik čini sam akt stvaranja transparentnim. Kako ističe, slikar koristeći iskustva i poetiku akvarela koja transponuje u unutarnje ustrojstvo slike i obrnuto, “umjetnik je postigao istovremenu raskošnu punoću i prozračnost u formalnom, a slojevitost u sadržiskom smislu“.
-Birajući tihi jezik nasuprot kakofoniji i prolaznom blještavilu materijalnog svijeta, kontemplaciju o dubljim pitanjima života nasuprot varljivog izobilja površnosti, autor čini da kroz njegove radove “osjetimo duh povjetarca na osnovu pokreta jedne vlati trave“ – zaključila je istoričarka umjetnosti.
Dragan Karadžić je Fakultet likovnih umjetnosti završio u Beogradu 1978. godine, u klasi profesora Radenka Miševića. Kod istog profesora magistrirao je 1980. godine. Samostalno je izlagao na 59 izložbi u zemlji i inostranstvu.Kolektivno je izlagao na više od 390 izložbi u većini jugoslovenskih centara, zatim u Parizu, Beču, Briselu, Oslu, Malti, Kairu, Tokiju, Rimu, Pekingu, Vašingtonu, Moskvi…
Dobitnik je 23 nagrade, među kojima su trinaestojulska nagrada RCG 1995. godine, nagrada Milunović, Stijović, Lubarda na Tradicionalnoj izložbi 1997. i 1999. godine. Dobitnik je Plakete sa statusom istaknutog kulturnog stvaraoca od 2010. godine. Godine 2014. dobio je Specijalno priznanje za izvanredno umjetničko dostignuće na 42. Bijenalu crteža, Svjetske galerije crteža Osten, Skoplje.
Za redovnog člana CANU izabran je 2003. godine.
Galerija “Pizana“ odavno je postala kultno mjesto na crnogorskoj mapi kulturnih dešavanja.U velikom krugu ljubitelja i poštovaoca ove galerije, u njenim prijateljima, umjetnicima, kritičarima, kolekcionarima, prepoznaje se ona rijetka, ali ubjedljiva grupa istinskih privrženika umjetnosti, koji svojim djelovanjem brane i njeguju svako dostojanstvo istinske umjetnosti. U središtu ovog umjetnički inspirativnog i kreativno zavodljivog mjesta galerije “Pizana“, oni su prepoznali prostor iz kojeg niko ne odlazi bez nekog unutrašnjeg preobražaja, inspirativnog i stvaralačkog podsticaja.
M. Ć.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner