Травар Хајран Шкријељ: Што више вјерујеш у мајку природу, брже помогне

Хајран Шкријељ, један је од најпознатијих травара у Бару. Вишедеценијско искуство у сакупљању љековитог биља у околини Плава, Гусиња, Андријевице, Берана, Чакора, Јелвоица, Хаила, Градина, Пештерска висораван, Муровац и Јаворова и Румија довели су на његова врата на хиљаде људи који су тражили и пронашли лијек. За портал Црна Гора прича шта његови мелеми лијече, како их прави и на који начин дјелују.

Хајран Шкријељ

-Моја љубав према љековитом биљу почела је са невољом односно проблемом са здрављем. Доктори су ми рекли да није то ништа и да ће проћи, да више ходам, пијем таблете и биће све у реду. Међутим, ништа од тога, напротив све горе и горе.У трагању да будем боље, упознајем госпођу која ме упућује на љековито биље. Остало је историја – рекао је Шкријељ.

Како даље прича, мелеми које прави лијече кожне болести као што су запаљење коже односно црвенило, разне екцеме, питријазу, псоријазу, себореју, лишаје и оспице, осип, брадавице, бубуљице, гнојнице, импетиго, красте и ожиљке, виталиго кврге и квржнице, болести плућа, крвних судова, скелета и зглобова, мишића и тетива и многе друге болести.

пег

-Пацијенти након излечења констатују да осјећају огромне промјене у наставку живота. Биљке их нијесу само излијечиле већ промијениле живот уопште. Мелеме правим потпуно природно као и љековита уља, алкохолне тинктуре са медицинским алкохолом, воћним ракијама попут лозове радике, шљивовице, дунове, јабуковаче, комова, кајсија… Правим љековита вина као што је вино за срце, вино за алергије и имунитет, тинктуре од винског алкохолног и јабуковог сирћета као и све чајне мјешавине за разне аномалије попут дијбетеса, гојазности, висок-низак притска, цикулацију лимфне судове, плућа, желудац и цријева по др Ричарду Сулцу, за плућа по др Рудолфу Бројсу, Џим Карперу, професору Арнолду Ехрет, др Доналд Милер, Ричарду Вилфорту, Патрик Холфорд, Властимир Николић, Никола Галеничир, др Јовану Туцанов, Бориславу Цветковић завни Борко из Сврљига Србија, Нурији Каитазовић из Бихаћа, Садику Садиковић и многих других врхунских познавалаца љековитих биља. Радим у минијатурним количинама или по индивидуалним наруџби – рекао је Шкријељ.

артемисиа аннуа слатки

Саговорник објашњава да дужина третмана зависи од болести па тако, како каже, може бити од сат времена до шест мјесеци.

-Која је биљка најбоља за коју болест, научило ме вишедеценијско искуство, учио сам из старих – хових атласа биља, нециклопеидја биља. Обилазим колеге широм Европе и размењујем искуства. Код мене нема предрасуда типа то је породична тајна, бабина, теткина. Све што знам и умијем покажем болеснику тако да пацијенти и науче све о проблему који имају. Људи највише траже помоћ за аномалију простате, проблем гојазности, шећер, цријева – хемороиди, алегрије нервне болести, чиреви, бубрези, плућа, кашаљ… Жене због плодности, гојазности, анемије, плућа, цикулација дијабетис, желудац и многе друге болести – прића саговорник.

Шкријељ нам даје и инстант образовање из свијета љековитог биља па нам је објаснио за шта је која добра. Како каже, што се више вјерује у мајку природу,она брже помогне.

чага, печурка

-Пречица Уицопидум цлаветум је идеална за грчеве и све врсте болова фантомски патолошко бујање везивног ткива, споре од пречице за вишегодишње ране, цремуш – медвеђи лук (аллиум урсинум) чистач целог организма, гавез је идеалан за све повреде, ломове, уганућа, ишчашења, истегнућа, вирак (алцхемилла вулгарис) за женске проблеме крварења, мускулатуру, снагу, љепоту, виткост, да остану трудне, да изнесу трудноћу, мултиплесклерозе, издржљивост, хенрију желуца, посекотине, брух и препонске киле, подбел за све аномалије плућа уста, гркљана, плућна марамица, док је мала ситноцветна млечика добра за аномалије простате, бешике и уринарног тракта. Кориштење биљака зависи од болести, старости и килаже болесника – објашњава стручњак за љековито биље.

мала млецика – простата

Упитан шта је у овом занату најважније радити како би био успјешан, Шкријељ објашњава да се успјех огледа у томе да се теорија савршено пренесе у праксу.

–То је важно урадити у етапама од минимума ка максимуму са одређеним корекцијама заменама, допунама и што је најважније са великом количином љубави ка сваком задатом проблему. Не очекујући ништа преко ноћи јер не каже се џабе стрпљен –спашен – рекао је саговорник.

Како поручује, заинтересовани га могу потражити путем телефона 069 224 560 вибер.
М. Ћ.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...