Triatlon, sport koji ne poznaje granice

 

U želji da izazove sebe, predsjednik triatlon Saveza Crne Gore i prvi Ironman Igor Majer je kao 33-godišnjak izabrao ne samo trčanje, nego triatlon, kombinaciju trčanja, plivanja i vožnje bicikla. Trčanje mu je, kaže, padalo najteže. Sa njim smo razgovarali o  razvoju triatlona u Crnoj Gori, koliko je teško baviti se tim sportom i o njegovoj  perspektivi za dalji razvoj.

Na pitanje kako je sve počelo, sagovornik odgovara kratko „bio mi je potreban izazov“.

Majer je od prije četiri godine, kada je samo težio da postigne željenu tjelesnu težinu, danas čovjek sa najvećim brojem završenih Ironman trka u Crnoj Gori, dvije u punoj distanci i šest u polu distanci.

Prvu Ironman trku je završio u aprilu 2016.godine, na takmičenju u Južnoj Africi.

U Podgorici je, prošle godine povodom  2. aprila svjetskog dana svjesnosti o autizmu, organizovao humanitarni Ironman, u kome su učestvovali on i Maja Bonačić, psihološkinja i triatlonka iz Hrvatske. Kako je objasnio, Ironman trka podrazumijeva 3,8 kilometra plivanja,180 kilometara vožnje bicikla i 42 kilometra trčanja.

Za samo četiri godine bavljenja triatlonom, naš sagovornik učestvovao je dva puta na Ironman trkama, te šest puta na Ironman 70.3 trkama i bio učesnik velikog broja sprint i olimpijskih triatlona, akvatlona, duatlona, trka na pet i 10 kilometara.

-Bavljenje Iromanom nije jednostavno, ali je svakako izazovno. Kada se uhvatite u koštac sa tim, nema izlaza, samo želite da konstantno pomjerate svoje granice. Trudim se da se ovaj sport popularizuje odnosno razvije na način na koji on zaslužuje. Izuzetno je teško, jer smo na samom početku. Nemamo javni zatvoreni bazen, ni atletsku stazu u glavnom gradu, ali ako čekate da vam se svi uslovi ispune vjerovatno nećete ostvariti snove. Podgorica bi trebala da bude najveća baza budućih triatlonaca i da ima sve neophodne uslove za rad sa mlađim naraštajima. Zadatak triatlona saveza je da u ovoj godini osposobi određeni broj ljudi za bavljenjem trenerskim poslom i da počnemo sa školama triatlona za djecu. Na taj način gradimo bazu za budućnost – objasnio je Majer.

On za portal Crna Gora objašnjava da olimpijski triatlon podrazumijeva 1.500 metara plivanja, 40 kilometara biciklizma i 10 kilometara trčanja. Majer konstatuje da je ta distanca kraća od Ironmana, „ali je ova triatlon distanca mnogo brža te su i treninzi za nju drugačiji“.

On ističe da ukoliko neko želi da postane takmičar,“ovim sportom mora da se bavi od malih nogu“.

-Škole plivanja kod nas nijesu najbolje popularizovane. Kada bi imali veliku bazu plivača, atletičara, biciklista, od njih bi se mnogo jednostavnije stvarali triatlonci. Sve je to oskudno. Naredne dvije godine će to biti zadatak Triatlon saveza Crne Gore – kaže Majer.

On je i organizator Međunarodnog triatlon takmičenja „Ocean Lave Montenegro“, koje se ove godine održava u maju, u Kotoru.

Lani, kada je Crna Gora drugi put bila domaćin, na „Ocean Lavu“ u Kotoru su učestvovala 320 takmičara iz 31 zemlje Evrope.

Ove godine, na trećoj „OceanLavi“, Majer očekuje oko 500 takmičara, a dosad prijavljeni dolaze iz 35 država.

Kako objašnjava, to je trka u poludistanci i podrazumijeva 1.900 metara plivanja, 90 kilometara biciklizma i 21 kilometar trčanja.

-Cijela trka se odvija u Bokokotorskom zalivu, pliva se u Kotoru, biciklo se vozi na potezu od Kotora do Kamenara i trči se donjim putem u Dobroti. Konačan cilj je ispred starog grada. „Ocena Lava Montenegro“ je od strane takmičara ocijenjena sa najvišom ocjenom,  89 posto njih je izjavilo da će ponovo doći na trku, a čak je i italijanski „Sky Sport“ pravio reportažu o cijelom događaju. Napravljen je nevjerovatan marketing oko Crne Gore – konstatuje predsjednik Triatlon saveza Crne Gore.

Majer je organizator i prošlogodišnjeg Vertikalnog kilometra u Kotoru i Kotorske Skalinade.

Svemu što radi danas, može da zahvali tom trenutku kad se okrenuo triatlonu.

– Želim da i druge animiram da učine slično, makar i bez ambicija za nešto više od rekreativnog bavljenja sportom – poručio  je Ironman.

M. Ć.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...