Zekov novi roman “Muško-ženske puzle (Knjiga o njoj)”u prodaji od ponedjeljka

 

Muško-ženske puzle (Knjiga o njoj)”, autora Momčila Zekovića Zeka, biće dostupan od  ponedjeljka na svim prodajnim mjestima S pressa, velikim marketima  “Voli“ i u velikim knjižarama.

Зеков нови роман “Мушко-женске пуззле (Књига о њој)” доступан од понедјељка
“Muško-ženske puzzle (Knjiga o njoj)”, autora Momčila Zekovića Zeka,

Ovaj moderno napisan roman, koji govori o ljubavi kroz istraživanje sopstvenosti, o onome, o čemu muškarci i žene obično ne pričaju ili to urade sa zakašnjenjem: kuda vode očekivanja, dimenzije nepostojeće apstraktnosti, kuda vodi svako slovo koje provocira i tjera na udaljavanje, blud, razvrat…

Predgovor knjige napisale su profesorica Smilja Vukićević i poznata beogradska hipnoterapeutkinja Dr Gordana Baroš.

“… Tekst-metoda razotkrivanja frustracija, neuroza, kompleksa, psihoza…na primjeru ispovjedne literature. Ali, Zeković je ovim romanom apsolvirao profesora Frojda. Sam se izpsihologizirao, sam raslojio, sam razotkrio, sam izvrnuo pred nas “džep – sebe” pun tajni. Doktor Sigmund bi rekao: “Bravo, momče! Nemam šta da dodam!” napisala je urednica izdanja profesorica Smilja Vukićević.

„Kada spoznamo osjećanja u sebi, tek tada prihvatamo i spoznajemo sebe, svoja uvjerenja i tek onda smo spremni da razumemo našu realnost i menjamo život. Tada smo spremni da učimo svrhu duhovnog postojanja, jer duša uči samo na osnovu osećanja i to je tako jednostavno. Da bi doživjela osjećanja, potrebni su joj događaji i iskustva sa onim oko sebe. Tada nastaje mozaik života, puzle koje treba spojiti, uklopiti, ne bi li osetili sreću, ljubav, mir, harmoniju… Baš to ilustruje ova knjiga. To se ne uči u školama i fakultetima, to se uči u lekcijama koje se zovu jednom riječju ŽIVOT. Svaki dan našeg života je jedna stranica, jedna puzla, a nekada su potrebni dani i dani, mjeseci i godine da puzle postavimo na pravo mjesto i osjetimo mir i bezuslovnu ljubav i ispišemo kartu našeg života koja glasi: ,,To što tražim pronašao/pronašla sam u sebi”, napisala jeDr Gordana Baroš.

Književnik Pavle Goranović naveo je u pogovoru da je roman Momčila Zekovića „neobična slovarica, sastavljena je iz više povezanih cjelina kroz koje se, kolokvijalnim rječnikom i opuštenim jezičkim vragolijama, analizira složeni muško-ženski odnos, no kroz perspektivu uglavno suprotnu od uvriježenih, muških vizura“.

„To svjedoči o samosvjesnom autoru, koji svoj anti-dnevnik ne postavlja na klišeima, već temelji na ironijskom odnosu prema sebi i okolini. Prilično razuzdani jezik nas navodi na lakoću izraza, no ne umanjuje kompleksnost teme, s tim što nailazimo na muzičke, likovne ali i filozofske asocijacije… Muško-ženske puzle su roman koji će se čitati u dahu, jer možemo da pratimo te složene mijene stvaralačkog Ja…“, napisao je Goranović.

Književnik Andrej Nikolaidis u pogovoru knjige navodi da su „Muško-ženske puzle“ i vrlo lična knjiga o starenju.

“Zeković iz ličnog plana vrlo vješto seli u „opšti“, pa govoreći o svom junaku govori o našem vremenu i svim njegovim (anti)junacima. To je knjiga o vremenu koje je sve nas učinilo daleko starijima no što jesmo. Ovo je mudra knjiga, a Zekovićeva je mudrost od one koju donosi samo protok godina”, napisao je Nikolaidis.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner