Zoran BOJOVIĆ: Od zakrčene udoline do mirisnog vrta

 

RAZGOVARALA: Milanka Ćorović

AKO PRATIMO PRIRODU KAO VOĐU, NIKAD NEĆEMO ZALUTATI (CICERON)

Ono što je za slikara platno, za pisca papir, za košarkaša lopta, za muzičara nota – to je za mene brdo Gorica. Mjesto nedaleko od centra grada, izvan betonske depresije, direktnom linijom transportuje u zelenu oazu. Ona tako divno egzistira za sebe – konstantno uživa u svojoj zelenoj boji. Volim onaj mostić koji vodi ka spomeniku Partizanu – Borcu, onako blago zakrivljen djeluje romantično… I baš ispod njega nalazi se to magično mjesto odakle se širi miris lavande, ruzmarina, vrijeska… mjesto od skoro svima dobro poznato – “Mediteranski vrt – Zelena učionica“.

Ovim riječima počela sam kolumnu posvećenu, za mene, najljepšem mjestu u gradu. O njemu sam razgovarala sa idejnim tvorcem “Mediteranskog vrta – Zelena učionica“, Zoranom Bojovićem.

Sagovornik portala Crna Gora: Zoran Bojović

“Priroda je jedina knjiga koja na svim listovima nudi mnogo sadržaja“(Gete). Kako je počelo ispisivanje prve stranice “Mediteranskog vrta – Zelena učionica’’ na Gorici?

Gorica je jedan od najznačajnijih simbola našeg grada, glavna gradska “fabrika“ kiseonika. Šuma alepskih borova, čempresa i hrasta nadvisuje centar grada, uljepšava ga, daje mu mir, tišinu, čist vazduh. Izuzetna dinamičnost reljefa, divni vidikovci, ptice… Raznovrsnost živog svijeta park – šume, posebno biljaka, je velika, interesantna i, u nekim djelovima, očaravajuća.

O njenom značaju za rekreativne navike odnosno zdravlje građana Podgorice suvišno je govoriti. Zadivljenim tim botaničkim, reljefnim i ambijetalnim bogatstvom u samom centru grada, mi, iz NVO “Udruženje ljubitelja Gorice i prirode“, sa ekološki osviješćenim građanima i prijateljima, 2011. godine, krenuli smo u njenu aktivnu zaštitu i promociju.

“Mediteranski vrt – Zelena učionica“ je jedan od naših projekata koje smo tada definisali. Svi oni, neki su se realizovali – a realizacija nekih projekata je u toku, značajno će doprinijeti većoj zaštiti Gorice, povećanju vidljivosti njenih ljepota i zelenih površina u gradu.

Detalj sa 150-te akcije Udruženja, februar 2018.godina

Ovaj inkubator brda koji je simbol grada svakako je privukao pažnju građana. Zelenu oazu u srcu Gorice su, od otvaranja, posjetili veliki broj organizovanih grupa učenika, osnovnih i srednjih škola, studenata i drugih. Učenici Niže muzičke škole “Vase Pavić“ održali su zanimljiv muzički matine u novembru prošle godine, gdje su u izvođenju kompozicija uživali brojni posjetioci. Da li uprkos hladnom vremenu ima ljubitelja prirode?

Prostor na kojem smo formirali Mediteranski vrt bio je okupiran invazivnim pajasenom. To je štetna, beskorisna biljna vrsta koja je u ekspanziji, potiskuje nativnu floru Gorice i sprječava rast ostale flore. Takođe, u ovoj kontakt zoni dva masiva koji sačinjavaju brdo, bilo je puno otpada zaostalog od ljudske nebrige. Sve smo to očistili i otrijebili. Zatečeni višak biljnog i kamenog materijala smo uglavnom iskoristili za podzide, staze, ograde… Najveća stabla bora i čempresa utvrdili smo kamenim ogradama i u njima sadimo cvijeće i sukulente.

Za sada je posađeno skoro 1.000 sadnica aromatičnog i autohtonog bilja, cvijeća i ostalih biljaka, a u planu za ovu godinu je da posadimo još oko 500 biljaka.
Od otvaranja “Mediteranskog vrta – Zelena učionica“ (10. 10. 2018. godine) zadovoljni smo interesovanjem sugrađana koji žele da se upoznaju sa ovim našim konceptom revitalizacije jednog biološki zapuštenog dijela brda. Organizovane grupe učenika sa nastavnicima, srednjoškolci i studenti sa profesorima biologije, brojni rekreativci, građani… posjećuju vrt.

Prehladan decembar i januar smanjili su broj posjeta i uticali su na dužinu vremena koje posjetioci provode u vrtu, ali sve je to u ritmu prirode. Zima je lijepo doba godine. Studeno je, biljke su se umirile i povukle. Tihuju. Ima i snijega. Dolaskom toplijih dana, normalno, povećaće se nivo aktivnosti u vrtu.

Od predavanja i prikazivanja edukativnih filmova o flori Gorice, izložbi fotografija značanih biljnih vrsta, muzičkih doživljaja, predavanja – do sađenja novih biljaka, redovnih akcija čišćenja brda… Upravo smo u periodu godine kada osmišljavamo i definišemo te glavne aktvnosti.

“Mediteranski vrt – Zelena učionica“

‘Rasipanje i uništavanje naših prirodnih dobara, ogoljivanje i iscrpljivanje zemlje umjesto povećanja njene iskoristivosti – to će već našoj djeci znatno umanjiti mogućnosti napretka kojim uživamo, a koji smo im dužni predati – veće i razvijenije“(Ruzvelt).

Ovaj kutak u našem gradu prepoznatljivo je mjesto u kojem se posjetioci, zajedno sa Udruženjem ljubitelja Gorice, druže, uče, osmišljavaju nove ideje, predlažu… Da li je bilo nemilih situacija poput onih u gore citiranoj misli. Da li ste imali neprijatnosti u smislu da posjetioci devastiraju biljni materijal i mobilijar?

Živimo u doba antropocena, uticaj čovjeka na planetu postaje, iz deceniju u deceniju, sve dramatičniji, tako da su takozvane nemile situacije dio tog ubrzanog uticaja. Svaka generacija širi areal svog životnog prostora. To je normalno.I uvijek će u tom širenju biti plemenitih primjera i primjera destrukcije. Međutim, nije normalno ne prihvatati norme i standarde civilizovanog i dostojanstvenog odnosa prema prirodi.

Sumanuto betoniranje naših gradova dehumanizuje životni prostor. Ekološki osviješćeni građani se moraju uključiti u procese donošenja odluka ili ćemo uskoro živjeti u gradovima bez zelenih površina. Gradovima lišenih smisla. Beton i CO² je projekcija koju “furaju“ investitori. I tamo neđe, na prerifreiji, prema vazda zadimljenoj Deponiji, neki klimatizovani Tržni centar.

Ne, što se tiče Mediteranskog vrta, nije bilo nemilih situacija koje bi zahtijevale bilo kakav dodatni aganžman. Na Gorici se ponekad i dogode izlivi negativne energije u vidu lomljenja klupa, info tabli, paljenja, ali sve su to prolazni, kratkotrajni primjeri bijesa, neartikulisane energije ili neki i nekakvi dublji kompleksi.

“Mediteranski vrt – Zelena učionica“

Koliko su građani orni da se odazovu na poziv čišćenje terena vrta. Da li ste zadovoljni koliko su ljudi spremni da se pridruže vašim akcijama?

Građani prepoznaju koristnost naših akcija na Gorici. Uklanjajući višak biljnog otpada čistimo teren šume od materijala koji je suvišan, lako zapaljiv. Ujedno, tim “češljanjem“ stvaramo prostor za rast novih, samoniklih biljaka. Neki djelovi brda koji su bili zakrčeni i skoro neprohodni od srušenih, starih stabala, a koje smo čistili 2014/15-te, sada na tim djelovim brda dominiraju samonikle mladice bora, čempresa i drugih nativnih biljaka visine i do dva metra.

Čini mi se da u nas ne postoji organizacija građana koja se može pohvaliti ovakvim kontinuitetom redovnih voloterskih akcija. Od početka 2014. godine, nijesmo stajali (osim redovnih mjesec, dva, ljetnje pauze – ali i tada smo uglavnom protivpožano dežurali na brdu), realizovali smo 181. akciju i evidentirali blizu 3.000 učešća građana. Nije da se hvalimo, ali konstantno se trudimo i radimo na tome da Gorica bude sve ljepša.

Gladiola iz Mediteranskog vrta

Možete li da se osvrnete na godinu iza nas kada je u pitanju rad “Udruženja ljubitelja Gorice i prirode”. Koliko ste zadovoljni učinkom?

Prošla je godine bila izuzetno uspuješna za “Udruženje ljubitelja Gorice i prirode“. Pored formiranja “Mediteranskog vrta – Zelena učionica“ realizovali smo par projekata i nastavili sa primjernim nizom aktivnosti: 35 redovnih akcija i 573 učešća građana. Takođe, jako smo ponosni na izuzetnu saradnju sa NVU “Naše doba“, NVO “Naša Akcija“, Baštom “Eco-logika“ Mareza, Izviđačim odredom “Njegoš“, obrazovnim institucijama. Takođe, uspostavili smo izuzetno korektnu saradnju sa Glavnim gradom. Uzajamna saradnja, kada je fokusirana na opšte dobro, donosi dobre rezultate. Pozivamo sve građane koji shvataju vrijednost Gorice i naših zelenih gradskih oaza, da nam se pridruže u redovnim akcijama. Svake subote ili nedjelje http://www.facebook.com/groups/362117843880088/

S jedne od akcija Udruženja

Šta sve možemo očekivati u Mediteranskom vrtu u bliskoj budućnosti. Neki planovi?

Nastavljamo sa povećavanjem flornih i edukativnih formi u vrtu, u konceptu redovnih akcija čišćenja brda od viška biljnog otpada unosimo značajne novitete, biće i nekih novih, zanimljivih projekata i inicijativa.

Ostale članke/kolumne Milanke Ćorović možete vidjeti ovdje http://http://crna.gora.me/author/mila/

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner