Ово су најпродаванији аутомобили у Црној Гори и региону

foto: pixabay.com

Сваке године расте број продатих аутомобила широм свијета, те је тако у односу на прошлу годину, и ове повећана продаја четвороточкаша за око 2%. Према неким изворима, вјерује се да на улицама широм планете тренутно активно учествује више од милијарду аутомобила. Тај тренд забележен је и у Црној Гори, гдје из године у годину имамо све већи број регистрованих возила. Тојота, Хонда, Фолксваген и Форд спадају међу најпродаваније аутомобиле на свијету, а неки од њих су веома популарни и међу становницима нашег региона.

Не сумњамо да откупљивачи половних аута задовољно трљају руке, с обзиром нато да је промет на тржишту аутомобила, чини се, никад већи.

Најпродаванији аутомобили у Црној Гори

Међу најпродаваније аутомобиле у нашој земљи, већ годинама уназад, спадају аутомобили попут Дачије, Шкоде и Фолксвагена, а процјене су да та три бренда заједно чине више од 40% укупне продаје нових аутомобила код нас. У посљедње вријеме и Тојота заузима високо мјесто на нашем тржишту, као и неки Опелови модели, а међу огласима за продају возила може се наћи и велики број Пежо и Рено половњака.

Дачија Сандеро

Дачија Сандеро је један од најтраженијих модела посљедње године. То и не чуди с обзиром на то да овај аутомобил нуди динамичан и савремен изглед, као и пространу унутрашњост са пет удобних сједишта и великим пртљажником. Нова Дачија Сандеро је комплетно обновљена и изнутра и споља. Ту су нове пресвлаке, нови вентилациони отвори, нови мијењач, нови дио централне конзоле, као и нови умеци од матираног хрома. Овај аутомобил идеалан је како за градску вожњу, због ниске потрошње, тако и за дуже релације, јер обезбјеђује максималну удобност.

Шкода Октавиа и Шкода Рапид

Ова два модела итекако су популарна с обзиром на то да пружају одличан однос цијене и квалитета. Поред тога, ови модели одишу сигурношћу током вожње, па и не чуди што купци у Црној Гори бирају баш њих. Раст продаје Шкодиних модела забележен је широм свијета, а ове године, брже него икада раније, направљен је милионити Шкода ауто у текућој години.

Најпродаванији аутомобили у региону

Када је у питању ситуација у региону, слично као и на глобалном нивоу, сваке године бележи се пораст регистрованих возила.

Србија

Најпродаванији бренд аутомобила у Србији је Фијат, што и не чуди, с обзиром на то да се у Крагујевцу производе модели овог бренда. Фијат 500Л произвођач назива још и дневна соба на точковима, тако да можете и сами закључити да се ради о изузетно удобном и поузданом возилу у којем ћете се, било гдје да се упутите осјећати као код своје куће. На листи најпродаванијих аутомобила у Србији налазе се још и Шкода, Фолксваген, Опел, Дачија, Рено…

Босна и Херцеговина

Најпродаванији аутомобили на тржишту федерације су Шкода Октавија и Фолксваген Голф. Њемачки произвођач аутомобила је и даље најпродаванији када се узме у обзир цијела Европа, иако се примјећује благи пад продаје посљедњих година. Ипак, међу становницима Босне и Херцеговине овај произвођач, а посебно његов Голф модел, традиционално је најтраженији и најпопуларнији.

Хрватска

Хрватско тржиште аутомобила је претходне године забележило можда и највећи раст међу свим земљама региона. Хрватски корисници аутомобила и даље преферијрају дизел возила, која заузимају скоро 55% тржишта. Повећан је и број продаје електричних аутомобила, а битку за водећу позицију када су у питању брендови воде Шкода и Волксваген. Иако је Шкода Октавија најпродаванији модел, Фолксвагенова возила се укупно више продају него возила чешког гиганта.

Македонија

Када је у питању Македонија, најпродаванији модел посљедње године је Мицубиши Л200. Овим избором Македонци одскачу од својих комшија, али остатак листе попуњавају и возила која су међу популарнијим у региону, а то су, свакако Шкода и Фолксваген.

Свједоци смо пораста броја возила на нашим улицама, а како је продаја аутомобила на нашем тржишту највећа с прољећа, уколико се тај тренд наставим, тек можемо очекивати прилив нових возила. Било да возите нов или полован аутомобил, морамо да напоменемо да је важно придржавати се Закона о безбједности саобраћаја на путевима, које је прописало Министарство унутрашњих полова Црне Горе, а у циљу спрјечавања саобраћајних незгода на друмовима.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner