Ovo su najprodavaniji automobili u Crnoj Gori i regionu

foto: pixabay.com

Svake godine raste broj prodatih automobila širom svijeta, te je tako u odnosu na prošlu godinu, i ove povećana prodaja četvorotočkaša za oko 2%. Prema nekim izvorima, vjeruje se da na ulicama širom planete trenutno aktivno učestvuje više od milijardu automobila. Taj trend zabeležen je i u Crnoj Gori, gdje iz godine u godinu imamo sve veći broj registrovanih vozila. Tojota, Honda, Folksvagen i Ford spadaju među najprodavanije automobile na svijetu, a neki od njih su veoma popularni i među stanovnicima našeg regiona.

Ne sumnjamo da otkupljivači polovnih auta zadovoljno trljaju ruke, s obzirom nato da je promet na tržištu automobila, čini se, nikad veći.

Najprodavaniji automobili u Crnoj Gori

Među najprodavanije automobile u našoj zemlji, već godinama unazad, spadaju automobili poput Dačije, Škode i Folksvagena, a procjene su da ta tri brenda zajedno čine više od 40% ukupne prodaje novih automobila kod nas. U posljednje vrijeme i Tojota zauzima visoko mjesto na našem tržištu, kao i neki Opelovi modeli, a među oglasima za prodaju vozila može se naći i veliki broj Pežo i Reno polovnjaka.

Dačija Sandero

Dačija Sandero je jedan od najtraženijih modela posljednje godine. To i ne čudi s obzirom na to da ovaj automobil nudi dinamičan i savremen izgled, kao i prostranu unutrašnjost sa pet udobnih sjedišta i velikim prtljažnikom. Nova Dačija Sandero je kompletno obnovljena i iznutra i spolja. Tu su nove presvlake, novi ventilacioni otvori, novi mijenjač, novi dio centralne konzole, kao i novi umeci od matiranog hroma. Ovaj automobil idealan je kako za gradsku vožnju, zbog niske potrošnje, tako i za duže relacije, jer obezbjeđuje maksimalnu udobnost.

Škoda Oktavia i Škoda Rapid

Ova dva modela itekako su popularna s obzirom na to da pružaju odličan odnos cijene i kvaliteta. Pored toga, ovi modeli odišu sigurnošću tokom vožnje, pa i ne čudi što kupci u Crnoj Gori biraju baš njih. Rast prodaje Škodinih modela zabeležen je širom svijeta, a ove godine, brže nego ikada ranije, napravljen je milioniti Škoda auto u tekućoj godini.

Najprodavaniji automobili u regionu

Kada je u pitanju situacija u regionu, slično kao i na globalnom nivou, svake godine beleži se porast registrovanih vozila.

Srbija

Najprodavaniji brend automobila u Srbiji je Fijat, što i ne čudi, s obzirom na to da se u Kragujevcu proizvode modeli ovog brenda. Fijat 500L proizvođač naziva još i dnevna soba na točkovima, tako da možete i sami zaključiti da se radi o izuzetno udobnom i pouzdanom vozilu u kojem ćete se, bilo gdje da se uputite osjećati kao kod svoje kuće. Na listi najprodavanijih automobila u Srbiji nalaze se još i Škoda, Folksvagen, Opel, Dačija, Reno…

Bosna i Hercegovina

Najprodavaniji automobili na tržištu federacije su Škoda Oktavija i Folksvagen Golf. Njemački proizvođač automobila je i dalje najprodavaniji kada se uzme u obzir cijela Evropa, iako se primjećuje blagi pad prodaje posljednjih godina. Ipak, među stanovnicima Bosne i Hercegovine ovaj proizvođač, a posebno njegov Golf model, tradicionalno je najtraženiji i najpopularniji.

Hrvatska

Hrvatsko tržište automobila je prethodne godine zabeležilo možda i najveći rast među svim zemljama regiona. Hrvatski korisnici automobila i dalje preferijraju dizel vozila, koja zauzimaju skoro 55% tržišta. Povećan je i broj prodaje električnih automobila, a bitku za vodeću poziciju kada su u pitanju brendovi vode Škoda i Volksvagen. Iako je Škoda Oktavija najprodavaniji model, Folksvagenova vozila se ukupno više prodaju nego vozila češkog giganta.

Makedonija

Kada je u pitanju Makedonija, najprodavaniji model posljednje godine je Micubiši L200. Ovim izborom Makedonci odskaču od svojih komšija, ali ostatak liste popunjavaju i vozila koja su među popularnijim u regionu, a to su, svakako Škoda i Folksvagen.

Svjedoci smo porasta broja vozila na našim ulicama, a kako je prodaja automobila na našem tržištu najveća s proljeća, ukoliko se taj trend nastavim, tek možemo očekivati priliv novih vozila. Bilo da vozite nov ili polovan automobil, moramo da napomenemo da je važno pridržavati se Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, koje je propisalo Ministarstvo unutrašnjih polova Crne Gore, a u cilju sprječavanja saobraćajnih nezgoda na drumovima.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner