7 најстаријих језика на свијету који су још увијек у употреби

Photo by Niketh Vellanki on Unsplash
Photo by Niketh Vellanki on Unsplash

У прадавним временима људи су користили гестикулацију и примитивне гласове у својој комуникацији. На основу онога што је истраживањима откривено, претпоставља се да језик добија своју структуру прије око 10.000 година, записивањем на разне начине. О поријеклу најстаријег језика воде се сталне стручне полемике, обзиром да постоји неколико врста комуникације које се могу разумијети као језик. Међутим, лингвисти су, исцрпно изучавајући на хиљаде старих језика, дошли до закључка да доба језика треба да се рачуна од његовог првог појављивања у записима.

Ако се руководимо овом тврдњом, листа најстаријих језика на свијету који су још увијек у широкој употреби, изгледала би овако:

#1 Тамилски језик: 2.500 година пне

Потрага за најранијим примјером тамилског језика враћа нас уназад све до 300. године пне. Из тог периода потиче најстарији пронађени запис на тамилском језику, али се вјерује да је његово поријекло много старије и да је настао прије 2,5 хиљаде година, што га чини најстаријим свјетским језиком који још увијек постоји и користи се. Данас у свијету око 78 милиона људи говори тамилским језиком. Он је најраспрострањенији у јужној и југоисточној Азији и званични је језик у четири азијске државе: Индија, Малезија, Шри-Ланка и Сингапур.

#2 Санскрит: 2.000 година пне

Често називан и „језиком богова“, санскрит је древни језик Индије. Најранији пронађени писани примјер овог језика потиче из другог миленијума пне. Многи древни будистички и хиндуистички свети списи сачињени су на санскриту. Санскрит је и данас још увијек један од званичних језика у Индији, а у свакодневном говору користи се у неколико мањих заједница. Његов статус у Азији се може упоредити са статусом какав у Европи имају грчки и латински језик. Утицај санскрита на бројне савремене језике је више него очигледан.

#3 Грчки: 1.500 година пне

фото: pixabay.com
фото: pixabay.com

Некада давно сви истакнути филозофи и научници свијета мислили су, говорили и писали на грчком језику. Језик датира још из времена око 1.500. година пне. Данас око 12 милиона људи живи у Грчкој и на Кипру, државама у којима је грчки први језик. Грчки је такође званични језик Европске Уније.

#4 Кинески: 1.250 година пне

Кинески је језик којим говори највише људи на свијету. Више од 1,3 милијарде људи користи кинески као свој матерњи језик. Поријекло кинеског језика везује се за период од 1.250. године пне, а зна се да су га користили чланови владарске династије Шанг. Као и тамилски, и кинески је један од најстаријих језика који још увек живи и који има велику савремену употребну вриједност.

#5 Хебрејски: 1.000 година пне

Многи вјерују да се хебрејски језик користио последњих 5.000 година. Међутим, најранији отркивени примјер писаног хебрејског језика је настао око 1.000 година пне. У савременом свијету око 9 милиона људи говори хебрејски језик.

#6 Латински: 75 година пне

Латински је један од најстаријих класичних језика који је преживео вјетрове времена. Као и санскрит, латински језик је такође утицао на развој бројних савремених језика. Појава овог језика везује се за период  настанка римске империје, око 75. године пне. Латински је још увијек званични језик Пољске и Ватикана и око милион људи широм свијета га још увијек учи у школама и на факултетима.

#7 Арапски језик: 512. година нове ере

Око 290 милиона наших савременика користи арапски као свој први језик. До недавно, најстарији примјер арапског записа био је из 512. године, али је прије двије године у Саудиској Арабији пронађен арапски запис из 470. године. Земље средњег истока: УАЕ, Саудијска Арабија, Либан, Сирија, Ирак, Иран, Израел, Египат, Јордан, Кувајт, Оман… користе арапски језик као матерњи и званични језик.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner