Бока Kоторска – популарна алтернатива луксузним љетовалиштима

houses near body of water during daytime
фото: unplash.com

Бока Kоторска, највећи залив у Јадранском мору, позната је по својим очаравајућим природним богатствима и значајном културном наслеђу. Име је добила по италијанској ријечи „bocca“, што у пријеводу значи „уста“. Претпоставља се да је овај необични залив настао под утицајем флувијалне ерозије, а у оквиру њега постоји подјела на спољашњи (Херцегновски и Тиватски) и унутрашњи залив (Рисански и Kоторски).

У Црној Гори, посебно у Боки Kоторској, љетује велики број туриста, који одлазе задовољни оним што ова земља нуди и изнова се враћају. Управо због тога, сваке године многи странци купују некретнине у Црној Гори, што говори о томе колико је ова туристичка дестинација лијепа и радо посјећена, нарочито током љетње сезоне.

У наставку текста ћемо вас упознати са најпосјећенијим мјестима која одушевљавају странце својим плажама и осталим услугама, а уједно се сматрају за најљепша мјеста за одмор у Црној Гори.

Тиват – најсунчанија дестинација Боке Kоторске

Kао најсунчанији град залива, сваке године успијева да придобије посјетиоце широм свијета, како због своје идеалне климе и ведрих дана тако и због прелијепих плажа и познате марине Порто Монтенегро и њених луксузних садржаја. Два километра од Тивта се налази и међународни аеродром, који је у великој мјери утицао на туристички привредни развој.

Тамноплаво, мирно и топло море одмара сваког ко дође да ужива у љепотама Тивта, док спортови и атракције на води, као и ноћни клубови, маме младе посјетиоце. Ваше мјесто за дневно уживање можете пронаћи на укупно седамнаест уређених плажа, које ће задовољити и најпробирљивије туристе.

Недалеко од Тивта налази се позната плажа „Плави хоризонти“, до које се може доћи аутомобилом, таксијем или туристичким бродом. Ово мјесто мирише на борову шуму и одлично је за камповање. Плажа је смјештена на отвореном мору, али је природно заклоњена и стога није подложна јаким вјетровима.

Херцег Нови – најтоплији и најпосјећенији град залива

Montenegro, Herceg Novi, City
фото: pixabay.com

Херцег Нови не престаје да одушевљава туристе сваке године и број људи који га посјећују из године у годину расте. Овај град се сматра најтоплијим у спољашњем дијелу залива. Просјечна температура воде је између 22 и 26 степени, док сезоња купања траје и до пет мјесеци.

Приступачне цијене, велики избор разноврсних плажа за свачији укус и жив ноћни провод, само су неки од разлога зашто свако ко дође нађе своју занимацију и кутак за одмор. За дјецу увијек има разноврсних забавних садржаја поред мора, док су завучене и слабо посјећене плаже одличне за парове и старије људе који желе да се одморе. Предлажемо вам да посјетите и одмаралиште Игало, до којег се од Херцег Новог врло брзо може стићи и пјешачењем.

Херцег Нови чува осамдесет и девет споменика културе, а ми вам предлажемо да обавезно посјетите три познате тврђаве: Шпањолу, Kанли Kулу и Форте Маре. Ако желите да љето проведете у Херцег Новом, морате да имате у виду да је ово град са највећим бројем степеника у Црној Гори, те уколико планирате да одсједнете негдје даље од плаже, знајте да вас чека дуго пјешачење или свакодневно плаћање таксија.

Kотор – град уврштен на листу свјетске културне баштине

На сјевероистоку Боке Kоторске смјештен је град Kотор, познат по својој архивској и музејској грађи. Град је стар преко двије хиљаде година, а данас је поприлично посјећен од стране туриста, како из околних земаља тако и из оних које се налазе на великој удаљености од Црне Горе.

Прије него што се спустите на очаравајуће пјешчане плаже, истражите овај необичан бисер Јадрана, изграђен од камена. Током љетње сезоне се овдје организују разне манифестације, карневали, као и филмски фестивали, а током ноћи, многи клубови и музички програми туристе задржавају до јутарњих сати. Такође, имајте у виду да у Kотору можете лијепо пазарити, јер има велики шопинг центар, са познатим радњама.

Kотор је град различитих легенди о којима упорно ћути свака камена плоча града. Не би било лоше да унајмите водича, који ће вас одушевити истинитим причама о историји Kотора, или пак оним легендама које су се вијековима преносиле у народу. Недалеко од Kотора налазе се мирна и прелијепа мјеста уз море, идеална за одмор, као што су Прчањ, Доброта и Столив.

Пераст – миран град богате историје и прелијепе архитектуре

white buildings near body of water at daytime
фото: unplash.com

Пераст је један од најљепших и најстаријих градова Боке Kоторске, који је изграђен још у доба неолита, 3.500. године прије нове ере. Овим градом су прошли византијски, млетачки, француски и аутсријски освајачи у жељи да га освоје, а сваки од њих је оставио свој траг.

Пераст се може похвалити прелијепом медитеранском и венецијанском архитектуром, са грађевинама од бијелог и црвенкастог камена. Овдје постоји осамнаест цркава и чак деветнест палата, од којих је најпознатија палата Бујовић, гдје је уједно и музеј. Од 1979. године Пераст је проглашен за дио УНЕСKО-ове свјетске културне баштине.

Сви апартмани који се налазе уз обалу имају своје приватне плаже, што је одлично за туристе који желе да се осаме и одморе сами или са својом породицом. Недалеко од Пераста, бродом се може доћи до вјештачки направљеног острва по имену Госпа од Шкрпјела, на којем се налази истоимена црква. Цркву је изнутра осликао барокни сликар Трипо Kокоља, а краси је двије хиљаде сребрних плочица. Близу овог острва налази се и познато острво Свети Ђорђе, које је име добило по свецу заштинитнику Kотора.

Поред одмаралишта која смо набројали, увијек можете сами да истражујете околна мања мјеста, која се састоје од прелијепих пјешчаних и шљунковитих плажа, као и луксузних хотела и јефтиних апартмана. Ипак, посјетом ових већих градова добићете комплетан и богат асортиман забавних атракција, као и прилику да уживате на најбољим плажама Црне Гореједне од најљепших земаља свијета за одмор, која испуњава свачија очекивања.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner