Kako smanjiti stres tokom trudnoće?

Како смањити стрес током трудноће?
foto: unsplash.com

Trudnoća ponekad umije da bude stresan period u životu žene, a naziv “drugo stanje” dovoljno govori o tome. Stalne oscilacije hormona ponekad mijenjaju raspoloženje žene iz sekunde u sekund.

Uobičajeno je da sitnica može da vas rasplače, ali i nasmije do suza. Treba se prilagoditi tom stanju i naučiti kako da stres smanjite na minimum kako biste vi i vaše dijete bili i ostali zdravi. U nastavku teksta dajemo vam par savjeta koji će vam pomoći da se opustite u trudnoći i dočekate porođaj bez stresa.

#1 Prenatalni testovi i pregledi

Jedan od glavnih izvora stresa tokom trudnoće je svakako zabrinutost za zdravlje djeteta, a pored toga tu je i razmišljanje o polu bebe i iščekivanje. Danas postoje metode koje nam omogućavaju da još u ranoj trudnoći otkrijemo eventualne zdravstvene probleme, kao i pol bebe.

Nove tehnologije su omogućile prenatalne testove već u 10. nedjelji trudnoće – za utvrđivanje genetičkih poremećaja, ali i za određivanje pola bebe. S obzirom na to da ovi neinvazivni testovi uočavaju sve promjene na DNK i da je njihova preciznost 99,9%, njihova cijena je opravdana.

Ukoliko sebi ne možete da priuštite jedan ovakav test, ne treba paničiti. Uvijek su tu i invazivne metode koje se primjenjuju dugi niz godina. Prilikom odabira metode, važno je da se konsultujete sa svojim ljekarom i slušate njegove savjete.

Savjeti ljekara će vam svakako donijeti mir i pripremiti za porođaj na najbolji mogući način. Odrađen prenatalni test će vam “skinuti” jednu od osnovnih briga – zdravlje djeteta, a određivanje pola će vas uvesti u uzbudljiv period trudnoće – odabir opreme i odjeće za bebu.

#2 Ispunite svoje dane aktivnostima koje vas opuštaju

foto: pixabay.com

Ukoliko ste nezaposleni ili svoj posao radite od kuće, imaćete dosta slobodnog vremena, posebno od drugog trimestra trudnoće. Slobodno vrijeme je obično pozitivna stvar, međutim može vas navesti na previše razmišljanja i često nepotrebne brige, i to je sasvim normalna pojava.

Kako biste izbjegli ovu situaciju važno je da ispunite vrijeme aktivnostima koje volite. Možete kupiti planer i bilježiti zaduženja za svaki dan, ali i aktivnosti i osjećanja, nešto poput ličnog dnevnika. Pronađite ono što vas opušta – čitanje knjiga, gledanje filmova i serija, bavljenje baštovanstvom, šetnja itd.

#3 Okružite se ljudima koji vas usrećuju

Pozitivno okruženje je osnova za pozitivan život. Izraz “s kim si takav si” ne glasi tako bez razloga. Dakle, nemojte da vam je neprijatno da sa ljudima koji na vas utiču negativno, jednostavno smanjite kontakt.

Najbolja opcija je rjeći direktno da niste u stanju da slušate negativne i loše vijesti. Znamo da je to nekada nemoguće, u tom slučaju se jednostavno “izolujte” od različitih komentara koji nekada mogu da dođu i od vaših najbližih. Jednostavno je – stvorite pozitivno okruženje i uživajte.

#4 Budite fizički aktivni

Fizička aktivnost je bitan dio naših života, tokom trudnoće, ali i van nje. Oblici fizičke aktivnosti su različiti, to može biti šetnja u obližnjem parku ili šumi, ali i različiti vidovi vježbanja namijenjeni isključivo trudnicama.

Ako živite u blizini uređene šume, vi ste prava srećnica, jer pored zdrave šetnje dobijate i zdraviji vazduh koji je danas teško pronaći, posebno u urbanim gradskim sredinama. Da bi šetnja bila još prijatnija, uključite partnera ili najboljeg prijatelja!

Pored toga, danas su vam na raspolaganju mnoge vježbe i aktivnosti namijenjene isključivo trudnicama, raspoređene prema trimestrima. Obavezno provjerite da li je trener koji vježba sa vama obučen za rad sa trudnicama i porodiljama. Ključne su vježbe disanja, a tu je i joga za trudnice koja će vam smiriti um i pomoći pri istezanju mišića.

#5 Ishrana je važna za vaše, ali i za zdravlje bebe

Zdrava ishrana treba da bude dio vašeg života nezavisno od drugog stanja. Međutim, često zaboravljamo na nju, a motivacija za zdrave obroke tokom trudnoće je svakako beba, čije zdravlje takođe zavisi od vaše ishrane.

Zdravi i redovni obroci pomoći će vam da se bolje osjećate, poboljšaće vam stanje imuniteta, daće vam energiju i smanjiti stres. Neke namirnice mogu vam izazvati anksioznost, pa probajte da ih izbjegnete. Svakako se konsultujte sa svojim ljekarom ili potražite informacije u mnogobrojnim knjigama na tu temu.

Trudnoća je dar

Svjesni smo da 9 mjeseci nije kratak period i da je teško ostati smiren i bez opterećenja tokom trudnoće, zato je bitno da uradite sve kako biste sebi obezbijedili što zdraviji prolazak kroz ovaj proces i izašli iz porodilišta nasmijani.

Svaka trudnoća je priča za sebe, potrudite se da prođete svoju na najbolji mogući način i da uživate u svakom trenutku, pričajte sa bebom, radujte se sa partnerom i dobro se pripremite, čeka vas jedan od najljepših, ali i najtežih životnih uloga – roditeljstvo.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner