Koliko je masaža blagotvorna za zdravlje: Dodiri koji otklanjaju bol

 

Svakodnevni naporan rad dovodi do toga da nam je tijelo stalno u stanju napetosti. Dugo sjedenje za računarom, bez koga je rad danas nezamisliv u svim branšama, na naše tijelo ostavlja posljedice, bili mi toga svjesni ili ne. Mišići su uvijek u stanju napetosti i nerijetko se događa da nesvejsno ramena držimo podignuta umjesto da su opuštena, što je njihov prirodni položaj. Tako se vremenom javljaju bolovi u prijedelu vrata i kičme, a mi nekako po navici problem pokušavamo da riješimo lijekovima, ne razmišljajući o tome da je daleko djelotvornije da priuštimo sebi neku vrstu masaže.

Masaže za relaksaciju i opuštanje

U današnje vrijeme, masaža više nije luksuz kako se to nekada smatralo, već čista potreba. Međutim, ljudi uglavnom koriste tretmane masažama kad baš zagusti, kada bol u leđima postane neizdrživ ili kada je već došlo do nekog deformiteta. A za masaže koje djeluju relaksirajuće i koje regenerišu čitav organizam, kao da nemamo dovoljno vremena.

Koja masaža je prava za vas?

Nije tako teško pronaći tehniku koja bi vam najviše odgovarala, koliko je teško napraviti taj prvi korak, pokrenuti se i  započeti sa tretmanima masaže. Kasnije će vam to postati navika, jedan do važnih životnih rituala koji pozitivno djeluje kako na fizičke, tako i na mentalne procese u organizmu.

Postoje razne vrste masaža, a koja je prava za vas, to ćete saznati u konsultaciji sa lekarima i maserima. Međutim, važno je znati da neke vrste masaža imaju višestruku djelotvornost, pa ih možete primjenjivati bez ikakve bojazni da ćete nauditi svome zdravlju. Ovo su neke od najpopularnijih i najdjelotvornijih vrsta masaža.

Najpoznatije vrste masaža

Tradicionalna masaža

Ima za cilj smanjenje stresa, pidsticanje cirkulacije, kao i jačanje mišićnog tonusa. Kombinacija pokreta kao što su savijanje, kuckanje, udaranje, dovodi do smanjenja stresa i napetosti mišića, oslobađaju se ukočeni dijelovi tijela, i omekšava tkivo koje je zahvatio spazam. Koža postaje sjajnija i dolazi do bolje prokrvljenosti cijelog organizma.

Tradicionalna masaža se izvodi tako što se prvo masiraju noge kako bi se podstakla cirkulacija. Zatim se prelazi na masiranje stomaka kružnim pokretima, na laganu masažu ruku i masažu dlanovima u potiljačnoj i vratnoj regiji. Masaža se završava na leđima, a zatim se pokreti premještaju preko ramena, niz kičmu pa do nogu.

Kalifornijska masaža

Dobra je za smanjenje celulita, opuštanje kože i rastezanje mišića. Podrazumijeva trljanje, pritiskanje, glačanje, a pokreti koji se izvode tokom masaže najviše podsjećaju na miješanje tijesta.

Sem što je djelotvorna kod uklanjanja celulita, ova masaža poboljšava cirkulaciju i opušta mišiće zategnute nakon neke pojačane sportske aktivnosti. Počinje se stimulisanjem krvotoka  laganim udarcima u pete, a nakon masaže nogu pokreti se penju ka trbuhu. Pokreti su kružni, a pritisak na određeni dio tijela se postepeno pojačava. Kalifornijska masaža se završava na leđima, ramenima, potiljku i rukama.

Šijacu masaža

Popravlja opšte stanje organizma, jer dovodi do uravnoteženog protoka energije. Nastala je  u Japanu, zasnovana na tradicionalnim kineskim metodama liječenja. Naziv potiče od riječi „ši“ (što znači prst) i „acu“ (što znači pritisak), tako da bi u slobodnom prijevodu ova masaža mogla  da se nazove „masaža pritiskanjem prstima“.

Pritiskaju se tačno određene tačke, koje djeluju na funkcije pojedinih organa. Obzirom na orijentalno učenje, smatra se da svaki problem, bilo da je u pitanju psihički ili fizički problem, nastaje usled poremećaja energetske ravnoteže u organizmu.

Šijacu masaža se izvodi tako što se energetske tačke snažno pritiskaju prstima, dlanom ili laktom u trajanju od dva minuta. Na taj način dolazi do energetske ravnoteže u organizmu i protoka energije. Kod ove masaže važno je biti oprezan, jer ukoliko se sprovodi nestručno, može doći do blokade limfnih čvorova, što može dalje uzrokovati probleme u čitavom tijelu.

Ajurvedska masaža

Ajurvedska masaža čisti kožu, ispravlja bore i daje energiju čitavom tijelu. Nakon ove masaže dolazi do duhovne harmonije i dubokog unutrašnjeg mira. Zasnovana je na indijskoj ajurvedskoj medicini, staroj više od 5.000 godina.

Razlikuju se dvije vrste ajurvedske masaže, a razlika je u tome što se kod prve koriste ili pirinčano brašno ili mekinje, a kod druge se upotrebljavaju topla aromatična ulja. Masaža podrazumijeva spiralne, lagane pokrete koji su povezani sa kanalima životne energije.  Ukoliko bi se radio tretman čitavog tijela, masaža bi trajala oko 90 minuta, ali obzirom da se ovaj vid masaže uglavnom primjenjuje na glavi, ušima i stopalima, čitav tretman traje znatno kraće.

Tajlandska masaža

Ova vrsta masaže oblikuje tijelo, opušta mišiće i ispravlja opuštene crte lica. Tretmani tajlandske masaže daju tkivu elastičnost i njenom primjenom se postižu dobri rezultati na opuštenim mišićima lica.

Izvodi se naizmjeničnom kombinacijom slabijih i jačih pokreta palčevima, laktovima i stopalima. Nakon toga ide faza u kojoj se naizmjeničnim ležećim i sjedećim položajima postiže opuštanje mišića cijelog tijela.

Kineska masaža

Poznata je po tome što ojačava tonus kože i poboljšava rad organa za varenje. Bazira se na akunpunkturnim tačkama, tretiranjem koje dovodi do protoka energije. Počinje se laganim kružnim pokretima, a nastavlja kratikm udarcima koji se umnožavaju i pojačavaju tokom masaže. Leđa se masiraju tako što se područje pored kičme tretira stisnutim šakama i na taj način dolazi do protoka energije i uravnoteženosti duha i tijela.

Da bi masaža bila što djelotvornija, često se koriste ekstrakti korijenja, listova, cvjetova i plodova određenih biljaka, ili razna eterična ulja. Eterična ulja djeluju tako što ubrzavaju protok krvi u organizmu, a njihov miris djeluje opuštajuće na psihu i tijelo.

Svaki od tih ekstrakata ili ulja ima svoju primejnu. Tako na primjer, alge, kesten i bršljan služe za drenažu i smanjenje celulita. Pomorandža, mandarina i limun podstiču protok energije u organizmu. Bosiljak ublažava stres, a lavanda, kamilica, čempres i majonar imaju umirujuće djelovanje.

 

 

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner