Прослава дјечијег рођендана: ево шта вам никако не треба

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Рођендани су нешто што наши малишани нестрпљиво ишчекују, док ми (родитељи, и овакви и онакви) нисмо баш узбуђени. Прије него што су друштвене мреже постале популарне, нисмо имали са чим да упоредимо прославе које смо организовали.

На интернету има све више блогера који набијају комплексе нама „смртницима“ са помпезним прославама дјечијих рођендана које су на сву муку још биле и са савршено осмишљеном темом.

Када дијете напуни једну годину, родитеље ухвати лудило и потроше превише времена и новца на прављење декорације за забаву које се дијете запораво неће ни сјећати.

Ево којих су то 5 ствари које вам апсолутно нису потребне на дјечијем рођендану.

#1 Прослава не мора бити код куће

Журка у вашој кући вам се на почетку чини као најбоља и „најудобнија“ варијанта, али оно што родитеље чека након што се све заврши је напоран посао (чишћење, прање судова и сл).

Сви родитељи који су макар једном славили дјетету рођенда код куће ће вам рећи да су простори за прославу рођендана илити тзв. рођендаонице Београд прави спас. Овакви локали су рај за родитеље, јер вас спашавају од вишесатног довођења куће у ред; а дјеца уживају.

Међутим, потребно је нагласити да ако ријешите да организујете прославу у неком оваквом простору, никако не смијете да чекате посљедњи минут да резервишете, већ урадите то унарпријед.

А ако ваше дијете слави рођендан током љета, прослава рођендана на отвореном може бити сјајна алтернатива.

#2 Не треба позивати велики број гостију

Позвати цијели разред или не позвати цијели разред – то је питање које се увијек поставља. Тешко је, али је одговор ипак негативан. Постоји много дјеце у разреду ваше ћерке или сина са којима се они заправо и не друже и готово никада се не играју заједно.

Немојте се бојати да ћете увриједити некога ако га не позовете. Умјесто тога, заједно са дјететом саставите листу која ће садржати његових 5, 7 или 10 најближих пријатеља које ћете позвати.

Још боље, нека правило буде да дијете може позвати онолико пријатеља колико година пуни, како би журка била нешто у чему ће сви уживати.

#3 Не мора да траје дуже од 2 сата

Добар приједлог за рођендан може да буде прослава која се састоји из 3 дијела: први дио када се дјеца играју (то се дешава одмах по доласку), затим иде дио са грицкалицама и на крају дување свјећица и поклони.

2 сата и то је то, нема потребе за продужавањем. Два сата можда дјелује кратко на позивници, али имаћете осјећај да траје заувијек када пазите на десеторо разиграних малишана.

#4 Оброк није обавезан

Рођендан слободно можете организовати у неко вријеме између доручка и ручка или ручка и вечере – то дефинитивно умањује количину стреса око организације.

Добар савјет је да, ако вам је дијете школарац, прослава буде негдје између 2 и 4 поподне, а у случају да дијете иде у вртић, па му треба поподневна дремка – „журка“ може почети или у 12 поподне или предвече.

Када сте сте се одлучили на овакву варијанту, не морате се оптерећивати да правите доста хране, већ само обезбедите грицкалице попут кокица или чипса, и наравно торту – у њој ће дјеца сигурно уживати.

Такође, коришћење пластичног посуђа ће вам додатно олакшати ствари, јер када се „лудница“ заврши, нећете морати да перете судове.

#5 Отварање поклона оставите за касније

Још нешто што треба избећи јесте отварање поклона док су гости још увијек ту. Ово може бити мало напорно јер морате смислити шта ћете радити за вријеме које је било планирано за отварање поклона, али је олакшање за све нас који мрзимо оне непријатне моменте када морамо да глумимо да нам се сви поклони заправо свиђају.

Најзад, сви смо различити – неко ужива у томе да спрема рођендане, док други то раде искључиво из љубави према свом дјетету. Имајте на уму да дјеци није потребно пуно, она су задовољна најједноставнијим стварима и да рођендан прије свега треба да буде забаван за дјецу. Слаткиши и игра с пријатељима – да ли може боље од тога?

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner