Skriveni turistički potencijali Beograda

Sava, Sava River, Summer, Belgrade, Boathouse
foto: pixabay.com/MilosB

Kako nam izvještaji saopštavaju, Beograd iz godine u godinu posjećuje sve više turista sa raznih strana svijeta. Uostalom, nisu nam ni potrebni izvještaji da bismo to znali. Dovoljno je da se u bilo kojem trenutku prošetate nekom beogradskom ulicom, i u čitavoj toj vrevi glasova, razaznaćete strane jezike, i vidjećete ljude iz drugačijih kultura i zemalja.

Šta je to toliko atraktivno što Beograd ima da ponudi?

Svi znamo za Kalemegdan, boemsku Skadarliju, Hram Svetog Save, Adu Ciganliju, muzeje, itd. Međutim, postoje mjesta i dešavanja u Beogradu, koja se neće baš često naći u turističkim brošurama, a koja definitivno zaslužuju pažnju.

Beogradski splavovi

Splavovi nisu baš „skriveni“ turistički potencijali Beograda, s obzirom na to da je čak i BBC pravio reportažu o njima. Međutim, posjeta beogradskim splavovima svakako se ne bi mogla svrstati u tipičan, panoramski turizam.

Noćni život u srpskoj prijestonici već dugo važi za najbolji na Balkanu, a takvoj proceni vjerovatno su najviše doprinijeli upravo rječni splavovi Beograda.

Duž obala Save i Dunava nalaze se brojni restorani, kafane, barovi i noćni klubovi koji nude ponešto za svakoga.

Bez obzira na to da li volite laganiju ili ludu atmosferu, koju muziku slušate i kakav ste provod zamislili, to što tražite ćete sigurno pronaći na beogradskoj obali. Većina splavova je otvorena tokom čitave godine, dok su neki za veliki broj Beograđana prvi vjesnici ljeta.

Uostalom, slobodno možemo reći da su noćni izlasci prosto dio naše kulture, kao i da definitivno otkrivaju makar jedan aspekt našeg mentaliteta. Baš iz tog razloga, splavovi Beograda su odlično mjesto i prilika da se sve to upozna i iskusi iz prve ruke.

Čavketov pasaž

Nekada napušteni prostor kod Doma Sindikata i pasaža Bezistan, u samom centru Beograda, ne tako davno pretvoren je u prvu uličnu galeriju i postao novi centar kulture i umetnosti.

Ovaj prolaz se sada zove Čavketov pasaž, a prvi put je postao galerija kada je 2010. godine italijanski umjetnik, Luka Donini, upravo tu prepoznao idealno, manje formalno mjesto za izlaganje svojih fotografija. Nakon toga se grupa mladih ljudi okupila oko idejnog projekta Ulične galerije, i odlučila da ovaj prostor pretvori u stalno izložbeno mjesto.

Izmještanje galerije u javni prostor omogućilo je otvorenije strujanje kreativnosti i umjetnosti. Pasaž oživljen multimedijom, radionicama, koncertima, izložbama domaćih i stranih autora, filmskim projekcijama, nudi djela savremene umjetnosti svim prolaznicima i neprestano provocira umjetničke dijaloge.

Teme sadržane u izložbama, koncertima i drugim umjetničkim dešavanjima su vrlo bliske svakodnevnici društveno-političke stvarnosti. Otuda, ovaj pasaž, potpuno dostupan i gotovo usputan, za turiste predstavlja još jedan sjajan način da upoznaju Beograd i Srbiju, ovoga puta kroz umjetničku perspektivu.

Lido

Na sjeveru Velikog ratnog ostrva u Zemunu, nalazi se mala pješčana plaža, Lido, a nazvana je po Lidu iz Venecije. S obzirom na to da je ostatak Velikog ratnog ostrva zaštićen zakonom, plaža Lido ostaje sama na tom malom parčetu zemlje. Do sada ova plažica nije naročito privlačila investitore, i zato se tamo nalazi svega par restorana.

Ranije se do Lida nije moglo stići ukoliko nemate nekakav čamac, međutim, od 2000. godine, vojska za vrijeme ljeta postavlja pontonski most kojim se stiže direktno na plažu, pa Lido postaje sve privlačnije mjesto za beogradske kupače.

Potpuni potencijal ove plažice definitivno još uvijek nije iskorišćen, mada se neko vrijeme priča o budućem stalnom mostu, kao i o kompleksima restorana i apartmana.

Ada Huja

Možda se čini udaljenom, ali ova ada se nalazi na samo 4 kilometra od centra Beograda i prostire se nizvodno od Pančevca, sve do Višnjice. Nažalost, eko-sistem Ade Huje je ugrožen, jer se na tom mjestu decenijama nalazila deponija. Međutim, zbog odlične lokacije i ljepote ovog mjesta, deponija je izmještena, a radovi na Adi Huji se stalno odvijaju.

Za Adu Huju se predviđa razvoj ugostiteljstva i sporta, a trenutno se tu nalazi najveća karting staza na Balkanu, kao i raznovrsni sportski tereni. Da li će se zaista u nekom doglednom vremenu iskoristiti sve mogućnosti i ljepote ovog mjesta, vijeme će pokazati. Do tada, ovdje možete uživati u svježe upecanoj ribi, u atmosferi nekog od autentičnih rečnih restorana ograđenih trskom.

Miljakovačka šuma

Miljakovačka šuma je jedna od 19 parkovskih šuma Beograda, a udaljena je desetak kilometara od centra grada. Generalno, jedna od dobrih stvari u Beogradu, je ta što, kad god želite da se odmorite od buke, gužve i napetosti grada, uvijek imate neku šumu u koju možete da pobegnete i napunite baterije.

Miljakovačka šuma je zapravo posjed Srpske pravoslavne crkve, a u njenoj blizini se nalazi i manastir Rakovica, u čijoj porti je sahranjen patrijarh Pavle.

Od 2010. godine, ova šuma je zaštićeni spomenik prirode. Prostire se na skoro 85 hektara i ima prilično bogat eko-sistem. Moguće je da ćete u ovoj šumi naići i na posebnog leptira, takozvanog „belog admirala“, koji je dugo bio zaštitni znak ove šume.

Duž šume se prosire šest kilometara zemljane pješačke staze, kao i još dvije kraće, od dva i tri kilometra. Naravno, tu je i piknik zona, potpuno opremljena klupama i stolovima.

Šume su zaista jedna od mnogih blagodeti Beograda, tim pre što nisu baš tipična pojava u velikim gradovima. One su definitivno jedna od stvari koje Beograd kao rijetko koji veliki grad u Evropi može da ponudi u takvom izobilju, a ipak nisu do kraja turistički razrađene. Mada, možda je tako i bolje.

Nautičko selo „Biser“

U Surčinu, na levoj obali Save, u naselju Boljevci, nalazi se još jedno vrlo atraktivno mjesto u kojem bi turisti definitivno mogli više da uživaju. Interesantna je činjenica da ovo naselje postoji još od doba neolita, što ga čini starim oko šest hiljada godina, a samim tim, i dodatno značajnim!

Na jednoj od Savinih okuka u Boljevcima nalazi se malo nautičko selo, koje se sastoji od šesnaest kućica na vodi. Sve kućice su povezane stazom, koja je u stvari marina, a na sredini se nalazi brod, odnosno restoran. Biser, nego šta!

Uzvodno od sela nailazi se na prirodnu plažu, a tu su i dječija igrališta, česme, teren za odbojku na pijesku, klupe, šetačka i i biciklistička staza.

Beogradski festivali

U Beogradu se vječito nešto dešava, i gotovo uvijek je nekakav festival u toku. Svi ovi festivali zaslužuju posjetu, ne samo zbog dobrog provoda i uživanja nego i zbog internacionalnog značaja većine njih.

Beer Fest, ili, beogradski festival piva, svakako je manifestacija koja se ne propušta. To znači: pet dana neprekidnog dobrog provoda, odličnog piva, i preko trideset koncerata domaćih i stranih bendova. Festival se održava svake godine u avgustu, što ga čini dodatno primamljivim za one koji žele da se rashlade uz dobro pivo i da plešu uz rock’n’roll.

FEST – Beogradski međunarodni filmski festival – najstariji je i najpoznatiji festival filma u Beogradu, a održava se krajem februara svake godine u više bioskopa širom grada. Izbor filmova se proteže od najnovijih holivudskih blokbastera, preko manje poznatih filmskih industrija širom svijeta, do starih remek-djela i klasika koji se puštaju u dvorani Kinoteke.

BEMUS, odnosno beogradske muzičke svečanosti, osnovane još 1969, najstariji su i najznačajniji muzički festival u Srbiji, ali i jedan od najpoznatijih festivala umjetničke muzike u jugoistočnoj Evropi. Zahvaljujuću BEMUS-u, Beograd je u posljednjih nekoliko godina ugostio neke od najpoznatijih asambala i solista našeg doba.

Beogradski internacionalni pozorišni festival, odnosno Bitef, još od svog osnivanja 1969, prati i podržava najnovije pozorišne tendencije. Danas, Bitef nosi titulu jednog od najvećih i najvažnijih evropskih festivala. Održava se svake godine u septembru, u nekoliko pozorišnih beogradskih kuća, a traje oko petnaest dana.

 

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner