Top načini da zategnete tijelo dok trepnete

Jeste li već isprobali dosadne metode za skidanje celuluta i zatezanje tijela? Želite li da čujete koji su zapravo najbolji načini? Slušajte pažljivo.

Otkad je svijeta i vijeka žene traže magični lijek koji će im pomoći da se riješe celulita. Idealno, on bi trebalo da bude lak, da ne boli, da ne mora baš da se ide na operaciju, i ako je ikako moguće bilo bi lijepo da ne mora da se ubijaju od vježbanja.

Istina, malo prezahtjevno, ali ne i nedostižno. Jer danas postoji mnoštvo popularnih metoda za skidanje celulita i zatezanje tijela koje ne moraju da budu opterećenje.

Za one osnovne ste sigurno već čule – dobra krema za celulit i korigovana ishrana. Uz pomoć njih nagomilane masnoće koje najčešće formiraju celulit na nogama počinju da se smanjuju i razgrađuju, a koža da se zateže. Tako postepeno nestaje i pomorandžina kora i puf – riješili ste se celulita.

Ipak, ako baš nemate toliko vremena da dočekate rezultate, je se, recimo spremate za odlazak na more, postoje i popularne metode koje vam mogu pomoći da skinete celulit znatno brže.

Popularne metode za zatezanje tijela i protiv celulita

Mora da ste čule za relativno skupe kozmetičke tretmane koji često uključuju električnu struju, glinene i gupsane bermude ili blato protiv celulita. Sve ove metode treba da ubrzaju cirkulaciju u nogama i podstaknu oslobađanje viška tečnosti. U kombinaciji sa redovnom negom uz pomoć kreme protiv celulita, ovi tretmani utiču na brže sagorijevanje masti i samim tim gubitak celulita.

U potrazi za što efikasnijim tretmanom protiv celulita, kozmetičari su bili i neverovatno maštoviti, pa je tako masaža oklagijama, tj. maderoterapija sve popularnija tehnika za skidanje celulita.

Mi vam ovdje donosimo pregled najpopularnijih metoda za skidanje celulita za koje ste možda i čuli, ali možda niste bili baš potpuno upućeni u detalje.

Masaža

Krenimo od najpopularnije. Masaža je jedna od dokazano najboljih tehnika za razbijanje celulita i masnih naslaga i zatezanje kože. Različitim masažama kombinuje se poboljšanje cirkulacije, limfna drenaža i sagorijevanje masti koje ona podstiče.

Međutim, tehnika koju mi imamo na umu nije jedna od klasičnih masaža koje možete potražiti kod kozmetičara. Mi govorimo o masaži udubljenja na koži koje stvara celulit.

Uz pomoć kućnih masažera (bilo da se radi o električnim ili o običnim, plastičnim) treba da vršite pritisak na rupice koje su se javile na vašim nogama. Zvuči nelogično, zar ne? Prva pomisao bi vam svakako bila da pokušate da razbijete grudvice, ne da dodatno pritiskate udubljenja.

Ipak, udubljenja su vaš put do limfne drenaže i poboljšanja cirkulacije, a to je jedini put do skidanja celulilta – iznutra. Pritom, podstičete tijelo da što prije i što lakše izbaci toksine koji, ako bi se nagomilali gdje i višak masnoća, mogu da izazovu upale i samo pogoršaju stanje sa celulitom.

Naravno, i pored svega ovoga, ne očekujte da sama masaža završi sav posao u najkraćem mogućem roku. Najbolje bi bilo da je kombinujete sa još nekim tehnikama sa ove liste.

Ukoliko biste ipak radije da prepustite stvari profesionalcima, preporučujemo endermologiju, odnosno lipomasažu koja se izvodi posebni aparatom. On sadrži dva rolera između kojih se masira dio po dio kože. Ova masaža ima daleko dublji efekat jer seže sve do vezivnog tkiva, pa su joj efekti brži. Na žalost, to što se efekti vide brže, ne znači da će se duže zadržati, pa je izvjesno da će se celulit nakon nekog vremena vratiti.

Suvo četkanje

Možda ste dosad četku koristile za ribanje ili pak češljanje, ali evo još jedne primjene za koju vam četka može poslužiti.

Suvo četkanje najprije služi da poboljša izgled vaših nogu (ili drugih dijelova tijela na kojima se javio celulit), tako da ovom tehnikom celulit neće nužno potpuno nestati, ali će se makar manje vidjeti.

Za samo 5 sedmica, koža se zateže, pa se tako udubljenja poravnavaju i golom oku djeluje kao da celulita više nema. To je zbog toga što četkanjem vi zapravo potiskujete višak masnoće što dalje od površine kože. Na taj način, masnoće imaju više šanse da ih organizam preradi, a vaše noge izgledaju bolje bez celulita.

Ova tehnika se zove suvo četkanje jer podrazumijeva doslovno to ‒ vi treba da prelazite preko kože suvom četkom sa čvrstom dlakom. Najbolje bi bilo da se opredijelite za četku sa prirodnom dlakom, jer bi plastične mogle da oštete vašu kožu i iritiraju je.

Nakon tuširanja, kada potpuno osušite svoju kožu, treba da se blago masirate suvom četkom najmanje triput nedeljno. Kad kažemo masirate, svakako ne mislimo da treba da vršite pritisak na kožu. Naprotiv, treba da blago i stabilno prelazite preko dijela tijela koji je zahvatio celulit. Masirate se od stopala pa naviše, i to počevši od lijeve strane tijela. Važno je da masaža ide u pravcu srca kako bi se podstakla cirkulacija čitavog tijela. Za masažu će vam biti potrebno oko 5 minuta.

Ovako podstičete mikrocirkulaciju u tijelu, ubrzavate izbacivanje toksina iz tijela i zatežete kožu. Pritom, pošto se ujedno otvaraju i pore, možete nakon četkanja da namažete neko ulje za tijelo; idealno bi bilo ono koje djeluje na celulit.

Takođe, možete obaviti suvo četkanje i prije tuširanja, a ostaviti ulje ili kremu za celulit za poslije, kako biste bili sigurni da nećete zapušiti pore mrtvim ćelijama kože koje četka može skinuti.

Nosite kompresivne čarape

Možda su kompresivne čarape postale popularne kao efikasan način kako da se riješite proširenih vena, ali gotovo da jednako dobro djeluju i na celulit. Tajna je u njihovom efektu na cirkulaciju, kojom se podstiče i skidanje celulita.

Kompresivne čarape podstiču vraćanje krvi ka srcu, tako što smanjuju gomilanje krvi u nogama koja se zadržava u njima uglavnom zbog problema sa venama i cirkulacijom (zbog dugog stajanja, sjedenja ili nečeg drugog).

Što se celulita tiče, one ne samo da poboljšavaju cirkulaciju, nego i vizuelno skrivaju celulit jer imaju efekat podizanja kože. Takođe, ukoliko ih nosite tokom vježbanja, one vam mogu pomoći da brže formirate jače mišiće, što takođe djeluje na zategnutost nogu. Ako vam to nije dovoljno, znajte da kompresivne čarape djeluju i na zadržavanje viška tečnosti (još jedan od uzroka celulita) tako što praktično tjeraju tečnost iz nogu.

Vodite računa kako oblačite kompresivne čarape. Veoma su jake, pa ih treba pažljivo i oblačiti i svlačiti kako biste izbjegli da prekinete cirkulaciju u nogama. Pratite uputstva i sve će biti u redu.

A kako biste ubrzali njihov efekat na celulit, možete ispod njih, svakog dana prije oblačenja, naneti neki gel ili kremu protiv celulita koji će djelovati na celulit dodatno. Najbolje je da čarape nosite od jutra, prije nego da vam noge oteknu, kako biste iz njih izvukli najbolji efekat.

Vakuum čašice

Možda zvuči blesavo, ali stručnjaci se kunu u ovu metodu uklanjanja celulita. Vakuum čašice služe da uz pomoć vakuuma, jednostavno rečeno, izvuku masne naslage i onda ih praktično preslože. Na taj način, raskidaju loše povezano vezivno tkivo i čine da se masnoća koja stvara celulit izravna, a koža zategne

Vjerovali ili ne, ovo ima slično djelovanje slično kao i masaža (možda ih zbog toga i zovu vakuum masaža, ili obrnuta masaža). Jedina razlika je u pravcu djelovanja. Drugim riječima, gdje klasična masaža vrši pritisak, vakuum čašice podižu kožu i tkivo.

Vakuum čašicama se podstiče cirkulacija koja je ključ za uklanjanje celulita. Koža se pritom i zateže, pa se poboljšava i tonus nogu.

Ukoliko se uputite u kozmetički salon, postoji tretman koji se zove vakuum masaža ili kineska vakuum masaža. Ako pak želite da probate sami da odradite ovaj tretman, dostupne su vam vakuum čašice (od posebnog materijala, malo mekše nego one kod kozmetičara).

Za početak će vam biti dovoljno 3-5 čašica, a kasnije se vodite time kako su se dotad pokazale na vašem tijelu.

Loša strana ovog tretmana jeste ta što je relativno bolan, a pritom neretko ostavlja i tragove u vidu masnica, crvenila i vidljivih krugova.

Laserski tretmani zatezanja tijela

U slučaju da patite od izraženog celulita kod kog kućni tretmani ne pomažu naročito (ili barem ne pomažu dovoljno brzo), možete potražiti neki od brojnih laserskih tretmana koje nude svi kozmetički saloni.

Laserski tretmani za zatezanje tijela  mahom se baziraju na sistemima radiofrekvencije, tj, djeluju na masne naslage i vezivno tkivo radio talasima. U zavisnosti od toga za koji se tretman konkretno odlučite, možete dobiti i prateću masažu, liposukciju ili tretman specijalnim svjetlima.

Među glavnim efektima laserskih tretmana izdvaja se to što u velikoj mjeri razgrađuju nagomilanu masnoću, pa vam je gubitak centimetara u obimu butina skoro zagarantnovan. Pored toga, laserski tretmani mogu poboljšati tonus kože, podstaći proizvodnju kolagena i cirkulaciju, zategnuti kožu i ubrzati izbacivanje viška tečnosti i toksina.

Za razliku od većine drugih kozmetičkih tretmana, ova metoda obećava vam da će se rezultati zadržati i do 6 mjeseci, što znači da nećete morati da mislite na celulit bar pola godine. I onda kada se vrati, možete opet otići na tretman, da popravite stanje.

Šok terapija

Još poznata i kao shockwave terapija, ova metoda uklanjanja masnih naslaga koristi se prije svega u fizikalnoj terapiji i za razbijanje kamena u bubregu. No, kažu stručnjaci da djeluje i na masti, a evo i kako.

Ukratko, ova terapija podrazumijeva korišćenje takozvanih udarnih talasa koji treba da razbiju grudvice masnoće koje se stvaraju pod kožom i prave udubljenja na koži, odnosno celulit. Iako djeluje agresivno i može biti blago neprijatna, prednost ove metode je ta što nije invazivna. Svakako da je potrebno dodatno istražiti njen uticaj na celulit, ali prva iskustva kažu da uz pomoć dvije terapije sedmično tokom perioda od 6 i više nedjelja celulit i masnoće nestaju.

Prve rezultate možete očekivati brzo, a ne očekuje se da se celulit vrati čak 2-6 meseci.

Subcision

Oprostite nam korišćenje engleskih naziva, ali ovaj tretman još uvijek nije dovoljno popularan kod nas kao metoda za uklanjanje celulita. Ukratko, on podrazumijeva hiruršku intervenciju kojom se sječe vezivno tkivo.

Vezivno tkivo često je uzrok celulita jer na nepravilan način veže masne naslage, nakon čega dolazi do pojave grudvica i na kraju do celulita na koži. Kada se tkivo presječe, masne naslage se preraspoređuju, pa se pomorandžina kora izravnava, a celulit nestaje.

Iako je tretman invazivan, rez je minimalan, a zahvaljujući modernim aparatima čitav proces je stabilan i kontrolisan. Tretman traje oko sat vremena i koristi se neka vrsta anestezije (bilo kao injekcija, bilo kao gel od kojeg vam utrne tretirani dio tijela). Za tih sat vremena, ovim tretmanom uklanja se i do 20 ili 30 ispupčenja i ulegnuća na koži.

Najveća prednost ovog tretmana leži u njegovim rezultatima. Ne samo što su brzi, već su i relativno dugotrajni. Iskustva kažu da nećete morati da razmišljate o celulitu najmanje dvije godine.

Jačanje snage mišića

U redu, istina je da smo na početku rekli bez vježbanja. Ipak, možda vježbanje i nije tako loša stvar, naročito ako biste željeli da izbegnete invazivne kozmetičke tretmane za zatezanje tijela. Štaviše, nema boljeg načina da održavate rezultate nakon što ste celulit uklonili nekim tretmanom vježbanja.

Ne radi se čak ni o nekom intenzivnom treningu ‒ ključ je samo u tome da ojačate svoje mišiće.

U tome vam najprije mogu pomoći tegovi, odnosno vježbe pod opterećenjem. One pomažu da se djeluje na vezivno tkivo i da se promijeni njegova struktura. Tako se i mišići brže zatežu a celulit smanjuje, jer tonus nogu praktično popunjava mišićima rupice na nogama. Trening snage je i efikasan način da ubrzate svoj metabolizam. Na taj način vaše tijelo brže sagorijeva masnoću i kalorije, pa ćete se prije ili kasnije riješiti i celulita koji vam zadaje probleme.

Fokusirajte se na dijelove tijela gdje se javio celulit i radite vježbe na spravama koje vam pružaju otpor. Ovakav trening daće najbolje rezultate ako ga radite triput sedmično, sa danom odmora nakon svakog treninga.

Osim klasičnog treninga snage, za celulit je dobar i bilo kakav kardio. Svega 20 do 30 minuta kardiovaskularnih vježbi pomoći će vašem tijelu da se lakše i brže riješi celulita. I u ovom slučaju biće neophodno da vježbate bar triput sedmično (ukoliko su vam potrebni brži rezultati vježbajte svakog dana).

Ukoliko niste tip osobe koja je luda za vježbanjem, odaberite vježbe koje vam neće pružiti osjećaj da vi tu nešto trenirate. Na primjer, možete se odlučiti za hodanje (naravno pod jačim tempom), vožnju bicikla ili rolera, ples, plivanje ili veslanje. Da stvar bude još bolja, pomaže i staro dobro penjanje uz stepenice. Tako da, za početak barem ‒ zaboravite na lift.

 

 

 

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner