Uvođenje obaveznih školskih uniformi – da ili ne?

Увођење обавезних школских униформи – да или не?
foto: unsplash.com

Školske uniforme dio su tradicije u školama širom svijeta. Ova praksa otpočela je još sredinom 16. vijeka u Engleskoj, tačnije Londonu, a kasnije je prihvaćena i u drugim državama poput Australije, Novog Zelanda, Kine, Malte, Kolumbije, Meksika i Japana. 

Školske uniforme su u zavisnosti od dijela svijeta i perioda bile različite, a tokom istorije, mnoge druge zemlje su uvodile uniforme, koje su kasnije odbačene. Javno mnjenje je podijeljeno kada je riječ o uvođenju školskih uniformi, a ovo je nerijetko bila tema i u regionu. 

Za vas istražujemo zbog čega su neki ljudi za uvođenje uniformi, a zbog čega protiv, odnosno koje su potencijalne prednosti i mane ovakve prakse. U tome će nam pomoći i dosadašnja iskustva nekih zemalja – u tim zemljama obavezne su uniforme u školama i njeguje se tradicija poštovanja pravila oblačenja u obrazovnim institucijama.

Kako se razlikuju uniforme širom svijeta?

Kao što smo napomenuli, mnoge države širom svijeta njeguju tradiciju uniformi u obrazovnim ustanovama. Uniforme se razlikuju značajno, pa je tako u Australiji i Britaniji, tradicionalna školska uniforma za dječake – polo majica sa dugmićima i šorts u plavoj boji u ljetnjem periodu, dok se u zimskom periodu on mijenja pantalonama. 

Za djevojčice uniforma podrazumijeva kariranu suknju ili haljinu, koja se nosi preko bijele majice, u ljetnjem periodu. U zimskom periodu djevojčice nose blejzer i kravatu preko košulje i suknje. Ovakve uniforme su i u Britaniji, kao i Australiji obavezne u gotovo svim javnim školama, i većini privatnih škola

Međutim, za razliku od nekih država, u Britaniji ne postoji zakonska regulativa koja i propisuje obavezu nošenja uniformi u školi. Zbog kritika javnosti, ovdje danas neke privatne škole nude mogućnost oblačenja učenika po sopstvenom izboru, u skladu sa odobrenjem roditelja i škole. 

U Africi, tačnije Gani, državne škole i privatne škole njeguju tradiciju nošenja uniformi, s tim što privatne škole mogu odlučivati o tome kako će ona izgledati. U državnim školama, uniforma se za djevojčice sastoji od žutih majici, preko kojih se nosi braon haljina ili suknja. Dječaci nose žute majice za kragnom i braon pantalone. 

Prednosti uvođenja školskih uniformi – zašto da?

foto: unsplash.com

Zbog čega je dio javnosti na strani uvođenja školskih uniformi?

Činjenica je da školske uniforme imaju brojne prednosti, a naročito za roditeljski budžet. Briga o oblačenju djece za školu, svodi se na održavanje uniforme čistom. Uniforma takođe i omogućava to da se dijete sasvim sigurno ne izopšti iz zajednice zbog načina oblačenja, ili nemogućnosti da se obuče na određeni način.

Ekonomska nejednakost vrlo je zastupljena, a najčešće se može primjetiti već na prvi pogled – po načinu oblačenja, zbog čega se nerijetko dešava vršnjačko nasilje. Uniforme su jednostavno rješenje da se to izbjegne, budući da se svi učenici oblače isto, te se mišljenje o osobi definiše na osnovu drugih parametara.

Ovo je takođe čest argument u prilog uvođenja uniformi – vraćanje fokusa na cilj obrazovnih institucija. Učenici u školi treba da se ističu svojim vrlinama i znanjem, te da se cijeni njihov trud i zalaganje, nasuprot tome kako se oblače. Kada svi učenici nose uniforme, jedino što ostaje za procjenu jesu upravo njihove osobine, ličnost i uspjesi.

Još neke prednosti uniformi koje nisu tako očigledne 

Kao kada zajednički dres reprezentacije ujedini jednu naciju pod istim bojama, tako i zajednička uniforma u školi kreira veću pripadnost zajednici i gradi timski duh. Zanimljivo je to da u prilog ovom argumentu svjedoče i brojna istraživanja iz oblasti biznisa, koja bilježe veći nivo radne etike među zaposlenima koji su uniformno obučeni.

Budući da smanjuju individualne razlike, uniforme motivišu učenike da zajedno sarađuju, umjesto da se takmiče. Neka istraživanja pokazuju da učenici u uniformama imaju bolju radnu etiku,  te da su manje dekoncentrisani. Još jedna ideja je da uniforme podstiču i uče profesionalizmu od malih nogu.

Potencijalne mane uvođenja školskih uniformi – zašto ne?

Ovako pobrojani arugmenti, zaista zvuče ubedljivo, međutim, postoje kritike sa druge strane.

Naime, jedan od osnovnih argumenata protivnika uvođenja uniformi jeste – sprječavanje slobodnog izražavanja djece, odnosno jedna vrsta militarizovanja. Zanimljivo je to da su najveće debate na ovu temu pokrenute upravo u Njemačkoj, gdje se za uniforme vezuju uglavnom negativne konotacije.

Razlozi tome su, između ostalog, i istorijski, budući da je za vrijeme Drugog svjetskog rata u nacističkoj Nemačkoj uniforma u školama bila obavezna. Zbog toga su najglasniji protivnici uniformi upravo odavde, koji smatraju da je ovo praksa koja nas podsjeća na to zbog čega je bilo koja vrsta jednoumlja i uniformnosti pogrešna.

Ipak, ovakva vrsta rezonovanja nije potpuno logički utemeljena, budući da su se ratovi i zločini dešavali i u državama gdje uniforma nije bila obavezna, te ove dvije stvari nisu nužno povezane. Uniforme, naprotiv, kao što brojna istražnjivanja sugerišu – utiču na smanjenje vršnjačkog nasilja. 

Što se tiče argumenata o slobodnom izražavanju i nametanju određenih normi, jasno je da djeca uvijek imaju vremena van škole i vikende, kada mogu da se oblače u skladu sa svojim preferencijama, ili – mogućnostima, budući da se ekonomski momenat često previdi u ovakvim vrstama argumentacije. 

Naime, djeca iz nižih klasa, često nemaju mogućnosti da kroz oblačenje izraze sebe ili svoj stil, već nose garderobu koja je naslijeđena ili najpristupačnija. Možemo zaključiti da će odluka o stavu da li ćete biti za školske uniforme ili ne, zavisiti umnogome od vašeg materijalnog statusa, ali i filozofije – odnosno da li prevagu dajete individualnim slobodama. 

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner