Video nadzor u poslovnim objektima: Najbolje pozicije za instaliranje sigurnosnih kamera

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Bez obzira na vrstu posla kojim se bavite, integrisani sistem za video nadzor jedan je od najboljih načina da zaštitite vašu imovinu, poslovne zgrade, gradilišta, kancelarije, magacine, prodavnice ili ugostiteljske objekte.

Ulaganje u moderan sistem video nadzora, koji je integrisan sa sigurnosnim tehnologijama kao što su audio detekcija,  kontrola pristupa i upravljanje bazama podataka, najisplativija je investicija kada je u pitanju bezbednost poslovnih objekata. Non-stop (24/7) video nadzor uštedeće vam novac i vrijeme, smanjiti premije za osiguranje, a mogućnost za potencijalne gubitke svesti na minimum.

Pored toga, upotreba sigurnosnih kamera najbolji je način da zaposleni i klijenti ostanu odani i bezbedni, a takođe omogućava otkrivanje i sprečavanje nedozvoljenih i kriminalnih radnji. Najzad, video nadzor vam pruža mogućnost da budete uvijek u toku, maksimalno informisani o vašem poslovanju.

Međutim, nabavka i instaliranje sigurnosnih kamera nisu jednostavan posao. U ovom tekstu dajemo vam smjernice za pozicioniranje kamera za video nadzor u vašim poslovnim objektima koje preporučuju stručnjaci na portalu za video nadzor videonadzor.net, a koje će vam pomoći da značajno smanjite bezbednosne rizike u poslovanju.

Ovo su 6 najboljih lokacija u  vašem poslovnom objektu na kojima obavezno treba postaviti sigurnosne kamere:

#1 Kamera na ulaznim vratima

Svaka firma bi trebalo da ima kameru smještenu na glavnom ulazu. Tako će svaki posjetilac, svaka osoba koja uđe u vaš poslovni objekat biti snimljena, odnosno evidentirana na samom ulazu u poslovne prostorije. Sa druge strane, sigurnosna kamera na ulaznim vratima pokazuje svakom ko posjteti vašu firmu da je ona ozbiljno obezbeđena i da je riječ o firmi koja posluje profesionalno.

Evo jednog dobrog primjera: U razvijenim zemljama praksa je da prodavci koji se bave prodajom rijetkih i vrijednih stvari kao što su umjetnička djela, nakit, kovanice, često drže ulazna vrata zaključana i tek kada preko sistema za video nadzor provere ko želi da uđe u radnju, odlučuju da li će potencijalnog kupca pustiti unutra.  Tako kamera na ulaznim vratima pomaže da se unaprijed napravi procjena da li osobe koje žele da posjete vaše poslovne prostorije predstavljaju rizik po bezbednost, što ostavlja dovoljno prostora za pravovremenu reakciju u slučaju eventualne opasnosti.

#2 Kamera u magacinu

Ako ste bavite prodajom starina ili imate druge dragocene predmete u magacinu koji mogu privući pažnju kriminalaca i lopova, prioritet je ugradnja sigurnosne kamere u magacinu, kako biste mogli da nadgledate sve dolaske, odlaske i kretanje robe. Osim toga, sa instaliranom sigurnosnom kamerom u magacinu možete brzo reagovati u slučaju da uočite da zaposleni obavljaju svoje dužnosti na neodgovarajući način onda kada misle da ih niko ne vidi.

Kamere za video nadzor postavljene unutar magacina ne samo da vam omogućavaju vizuelni pristup u svakom trenutku, već isto tako povećavaju bezbednost u slučajevima kada zaposleni moraju iz nekog razloga da na kratko napuste magacin koji je izolovan od ostalih prostorija u firmi.

#3 Koristite sigurnosne kamere za nadgledanje kasa, POS terminala i prostorija u kojima se broji novac

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Ako ste vlasnik trgovinske radnje ili firme za pružanje usluga i brine vas bezbednost novca, ako brinete da novac iz kasa ili sa bankovnih računa može da bude ukraden, najbolje rješenje je postavljanje nadzornih kamera na takvim mjestima.

Da li sumnjate da vaši  blagajnici prave nenamerne propuste, obavljaju neovlašćene radnje; ili pak imate barmena u vašem ugostiteljskom objektu koji beleži velike rashode pića? Instaliranje kamera  za nadgledanje fiskalnih kasa, POS terminala i drugih mjesta gdje se vrši naplata i rukuje sa novcem će vam omogućiti da vršite neprestan nadzor i tako jasno uočite sve nepravilnosti u vođenju posla od strane vaših zaposlenih.

Tako ćete najbolje utvrditi da li oni rade onako kako se to od njih očekuje ili negdje greše, što za posljedicu ima novčane gubitke i manjke. Isto tako, na ovaj način ćete lakše moći da odredite radnje koje treba preduzeti  da se greške ubuduće ne bi ponavljale.

#4 Sigurnosne kamere na rampama za utovar-istovar robe i na zadnjem ulazu

Rampe na kojima se vrši istovar i utovar robe su naročito osjetljive zone u svakoj firmi koja se bavi prometom robe, jer postoji mogućnost raznih malverzacija. Instaliranje kamera za video nadzor predstavlja siguran način da u svakom trenutku možete da nadgledate šta se događa na rampama prilikom utovara i istovara robe.

Mnogi restorani i prodavnice sa robom imaju zadnja vrata koja su otvorena ka dvorištima ili parkinzima. I ove oblasti su jako osjetljive i treba da budu nadgledane, jer obično predstavljaju primarne mete za lopove koji traže najlakši pristup unutrašnjosti poslovnog objekta i mjestima predviđenim za čuvanje novca.

Instaliranjem kamera koje će nadgledati pristup zadnjem (sporednom ulazu) ne samo da vam omogućava da snimite bilo koji pokušaj nasilnog ulaska, već isto tako omogućava bolju bezbednost i nadzor zaposlenih koji zadnja vrata uglavnom koriste za izbacivanje smeća ili izlazak na pauzu za cigaretu.  U praksi se često događa da zaposleni i njihovi saučesnici koriste sporedan ulaz za obavljanje raznih kriminalnih aktivnosti.  Međutim, ako znaju da na zadnjim vratima postoji video nadzor, mogućnost izvršenja krađe i drugih malverzacija korišćenjem sporednog ulaza svodi se na minimum.

#5 Video nadzor u radnim prostorijama i kancelarijama

Kamere za video nadzor su lak i efikasan način da se nadgledaju radnici i zaposleni koji vode posao. Postavljanje sigurnosne kamere u zajedničke poslovne prostorije ili u njihovoj neposrednoj blizini omogućava vlasnicima da u svakom trenutku mogu da vide šta se događa unutar kancelarije i može vam pomoći u smanjenju aktivnosti zaposlenih koje za posljedicu imaju smanjenu produktivnost rada.

#6 Video nadzor poslovnog parking prostora

Veoma je važno da budete sigurni da su automobili zaposlenih u vašoj firmi, kao i automobili vaših klijenata bezbedni dok su parkirani na vašem posjedu, naročito kada moraju da pešače  dok odlaze ili dolaze do svojih automobila rano ujutru ili kasno noću. Pored toga, kamere koje nadziru parking zone i prostor oko tih zona zabeležiće svaki pokušaj obijanja automobila i drugih vidova vandalizma i tako učiniti vaš parking prostor daleko bezbednijim mjestom.

Advertisements