Зашто је добро бити полиглота? Све користи од знања више језика

За већину људи, учење страног језика није лака одлука, јер захтјева пуно времена и напорног рада. Међутим, оно вам може омогућити небројене предности и може вам заиста обогатити живот. Учење нових језика није само прилика да нађете посао или да напредујете у каријери. Бити полиглота уствари значи стална ментална вјежба која може да служи као савршен алат који ће вас учинити свјеснијим, свестранијим и биће вам лакше да користите матерњи језик, да лакше претварате мисли у реченице и да се лакше изражавате.

Другим ријечима, особа која зна више језика има вишеструке користи, многе друштвене и интелектуалне бенефите од тог свог вишејезичног знања. У наставку текста дате су само неке предност које долазе са учењем страних језика.

Позитиван утицај вишејезичности на интелектуални развој

Бити полиглота, учити стране језике и уопште, сама та идеја о вишејезичности, чини човјека ефикаснијим, јача његове интелектуалне способности и обезбјеђује људском мозгу вјежбање које му је потребно како би се даље развијао.

Недавна истраживања показала су да бебе почињу да уче матерњи језик још у мамином стомаку. Када смо мале бебе прво почињемо да учимо ријечи и да повезујемо један исти термин са другим терминима у нашем мозгу. Након тога, процес се проширује на фазу учења, фазу када ријечи добијају смисао. Мозак ускоро почиње да повезује ствари у животу са оним што је научио, прави сличан образац приликом рјешавања проблема и овај процес се наставља.

Код одраслих људи који често користе стране језике у говору, јавља се велико побољшање функционалности мозга. Учењем страног језика човјек учи да препознаје значење ријечи и да комуницира користећи различите системе. Оно што је најбоље, овакве вјештине које мозак користи при учењу нових језика могу да се примјене и при рјешавању других задатака и проблема, невезаних за језике.

Дакле, особа која говори пуно језика има већу способност учења и лакше ће научити било шта.  Мозак је као мишић – што га више користите, он постаје све јачи и моћи ће да брже обради већи број информација.

Ову тврдњу поткрепљује чињеница да је најтежи језик за учење први страни језик кога учимо након матерњег језика. Многе полиглоте потврђују да су далеко лакше научили трећи или четврти језик него што је то био случај док су учили први страни језик, зато што тада нису били навикнути на процес учења.

Вишејезичност отвара нове могућности

У данашњем, глобализованом свијету, све је већи број компанија које имају потребу да запосле раднике који говоре више од једног страног језика. Ако сте полиглота, можете лако наћи посао преводиоца или судског тумача. Више о послу судског тумача погледајте овде.

Осим тога, језичке вјештине вам омогућавају да комунициарате са много више људи, како са вашим сународницима, тако и са странцима из разних дијелова свијета. Тако вам се отвара могућност да стално стичете нове пословне контакте, те вам и на тај начин вишејезичност даје предност у било којој компанији.

Најзад, што течније говорите што већи број страних језика, отварају вам се веће могућности да радите или студирате у иностранству.

Већа флексибилност у размишљањима

Познавање страних језика помаже побољшању конверзацијских способности било које врсте. Вријеме наших одговора у конверзацији бива скраћено, лакше проналазимо релевантне ријечи.

Елоквентност вас чини да се осјећате сигурније, и да схватите да нису побољшане само ваше говорне вјештине, већ и ваша способност да износите аналогије и да боље повезујете и интерпретирате ствари.

Већа сензибилност и оштрији слух

Вјеровали или не – вишејезичност ће повећати вашу сензибилност и изоштрити ваш слух. Бићете у стању да боље разумијете реченице и брже обрадите информације које вам је неко саопштио.

Боље разумијевање сопственог језика

Ово је прилично занимљив феномен. Људи који почињу да уче други језик и полиглоте, могу лакше и боље да саставе конструкцију реченица на њиховом матерњем језику, и имају способност да боље бирају ријечи у одређеним ситуацијама.

Они временом постају елоквентнији, а њихов цјелокупни фонд ријечи на матерњем језику постаје све богатији и софистициранији, а самим тим и употреба матерњег језика.

Упознавање нових људи и нових култура

Познавање других језика такође води ка ширењу културалне свијести. Што више знате о свијету, више можете и учинити.

Замислите да сте у стању да доживите културу других народа, на прави начин, онако како је доживљавају и припадници тих народа. Замислите колико пуно људи, а тиме и пуно схватања свијета у коме живимо, никада не би било могуће видјети, проучити и доживјети без познавања страних језика.

Када говорите више језика, свијет је отворен за вас, лакше вам је када отпутујете било гдје, јер се можете лакше споразумети са људима. Можете да комуницирате са много више људи, али и да дубље разумијете различите културе у земљама у које путујете, њихове обичаје и традицију.

Поред тога, знање и разумијевање матерњег језика других народа пружа вам могућност да се одвојите од главних туристичких дестинација када сте на путовању, да истражујете и да упознате праву локалну културу. Бићете изненађени колико дубоко се можете повезати са културом народа, као и са самим припадницима тог народа чији језик говорите.

Бољи статус у друштву

Ваш статус полиглоте је у друштвеним круговима привилегован, разликујете се од осталих, више сте цијењени и уживате поштовање. То вас ставља испред конкуренције што се тиче запошљавања, тражења бољег посла, нарпедовања у фирми…

Ово за вас више неће бити проблем. Вишејезичност ће вам у модерном свијету у каквом живимо пружити многе могућности и омогућиће вам напредак у сваком погледу.

 

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner