Vrhunske fotografije smještaja za Booking i Airbnb

Booking.com i Airbnb.com su definitivno dva najpopularnija sajta za oglašavanje smještaja u Crnoj Gori. Booking.com širom svijeta zabilježi u prosjeku oko 400 miliona posjeta mjesečno, dok Airbnb.com broji oko 100 miliona posjeta mjesečno. Ako želite vrhunske fotografije za vaš smještaj, za Booking.com i Airbnb.com, na pravom ste mjestu! Potrudićemo se da vam u ovom tekstu približimo zašto su vrhunske fotografije važne za izdavanje smještaja, i šta je to što slike čini vrhunskim.

Kada je u pitanju smještaj, fotografija je često presudan element – svima nam je dobro poznata fraza da slika govori više od hiljadu riječi!

Gost nije u mogućnosti da ode i vidi apartman lično jer možda dolazi s drugog kraja svijeta, ali sigurno želi da zna šta dobija za svoj novac. I tu na scenu stupa fotografija kao verni predstavnik vašeg apartmana, stana, kuće, hotela ili drugog smještaja koji iznajmljujete.

U današnje, savremeno doba, doba interneta i mobilnih telefona, tehnologija pruža velike mogućnosti pa je vreme kada su gosti bili zadovoljni jednostavnim smještajem postalo davna prošlost. Gosti su sve zahtjevniji i njihovi apetiti rastu jer putem interneta dolaze do mora informacija i ponuda. Pa kako onda da navedete potpunog stranca sa drugog kraja svijeta da odabere baš vaš smještaj?

Kako „upecati“ gosta?

Odgovor je jednostavan… Ulaganjem više truda i novca, i dizanjem uslova smještaja i usluge na viši nivo, i obezbeđivanjem da se vaš trud i ulaganja vide!

Gosti žele sebi da priušte savršen ambijent čak i za kraći odmor, a naročito za ljetovanje, pa ono što najviše utiče na odluku da li će odabrati baš taj apartman jeste fotografija. Fotografija je ta koja „prodaje“ smještaj. Oko 80% putnika kaže da uzimaju u obzir fotografije i video snimke objavljene onlajn prilikom rezervacije smještaja.

Oglase koji nemaju slike, neće ni gledati. Ako su slike mutne, previše tamne ili previše svetle, mogu ostaviti i kontra utisak, pa makar smještaj bio najbolji. I neće pogledati 500 oglasa nego će otvarati one koji imaju dobru početnu fotografiju – koji ga vizuelno privuku. Zbog toga, smještaj koji ima dobre fotografije, ima veće šanse da bude izdat. A šta čini fotografiju dobrom?

Veličina (rezolucija) fotografija

Prva stvar koja je važna za dobre fotografije je veličina. I Booking.com i Airbnb.com će vam reći – ako se dvoumite koju sliku da postavite, postavite onu koja je veća. Što veća to bolja!

Veća slika ima bolju rezoluciju. Rezolucija je broj tačaka koji čine sliku – slika rezolucije 1920×1080 (piksela) ima 1080 redova i u svakom redu po 1920 tačaka. Za nju kažemo da ima rezoluciju 2 MP (dva megapiksela) – bukvalno pomnožimo 1920 sa 1080.

Slika u manjoj rezoluciji (zumirajte da vidite razliku)
Slika u većoj rezoluciji (zumirajte da vidite razliku)

Zašto je važno da slika bude velika? Ako je slika velika, ona ima veliki broj tačaka. A ekrani mobilnih telefona i računara imaju sve veću i veću rezoluciju – sve veći i veći broj tačaka. Pa, ako je slika velika, ona će biti lepo prikazana na modernim ekranima. Ako je mala, ona će biti mutna i ostaviće loš utisak na onoga ko traži smještaj.

Naše profesionalne slike su u rezoluciji 36 MP ili većoj.

Osvetljenje i boje na slikama

Slike koje su mračne ili previše svetle – loše su slike. Slike na kojima se namještaj dobro vidi, ali je prozor blještav – loše su slike. Slike na kojima se lepo vidi pogled kroz prozor ili sa terase, ali je namještaj u mraku – loše su slike. Slike na kojima se miješa dnevno svijetlo i svijetlo sijalica – loše su slike. Slike na kojima su boje previše slabe, bledunjave, ili su previše jarke – loše su slike. Pa, koje su onda dobre slike?

Slike koje prikazuju smještaj onako kako će ga vidjeti ljudsko oko u prirodi – to su dobre slike!

Ljudsko oko razaznaje mnogo više nijansi boja (sive) nego fotoaparati i kamere. Vrhunski foto senzori (čija je cijena više hiljada eura) razaznaju najviše nijansi, ali ni oni nisu dobri koliko ljudsko oko. I tu na scenu dolaze HDR fotografija – fotografije koje su softverski napravljene tako da na njima nema previše svijetlih ili previše tamnih dijelova.

Previše svijetla
Previše tamna
Taman kako treba

Nova generacija mobilnih telefona može da napravi prilično dobre HDR slike, ali ipak se ne mogu porediti sa profesionalnom foto opremom. Fotografije napravljene sa profi opremom, pa još „ispeglane“ u studiju – vrhunske su fotografije.

Pogled – vidno polje fotografije

Smještaj neće ostaviti dobar utisak na gosta ako je slikan ukrivo. Ako su na slikama iskrivljeni zidovi (ako ste slikali u režimu panorame na mobilnom, na primer) utisak će biti slabiji nego ako su linije ravne. Ne valja ni ako slikate iz ptičije niti iz žablje perspektive.

Malo ukrivo slikana
Ravno slikana

Ljudsko oko traži pravilne linije, traži simetriju i traži prirodnu perspektivu. Slike koje su takve, privlače gosta.

Za pravljenje takvih slika, potrebna je vrhunska foto oprema, stativ, strpljenje, znanje i iskustvo.

Portfolio

Pogledajte neke fotografije koje smo radili.

Javite nam se

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da shvatite koliko je fotografija važna u prezentaciji smještaja na Booking.com i Airbnb.com jer je ona prvi kontakt gosta sa vašim smeštajem.

Mi se profesionalno bavimo fotografijom i snimanjem virtuelnih tura za smještaj i restorane. Oprema s kojom slikamo daje fotografije vrhunske rezolucije. Naše iskustvo odabira najbolje kadrove prilikom slikanja smještaja. A naše znanje ih uz profesionalni softver u studiju čini još primamljivijim za ljudsko oko.

Ako želite vrhunske fotografije za vaš smještaj – javite nam se!

Kontaktirajte nas na +38267852669 ili marketing@crna.gora.me

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Za reklamu na portalu Crna Gora, javite nam se na adresu marketing@crna.gora.me ili telefon +382-67-852-669