Evo kako najbolje iskoristiti vrijeme samoizolacije i poboljšati svoje zdravlje

 

Globalna pandemija korona virusa primorala je gotovo cijelo čovečanstvo da se odrekne svog ustaljenog načina života i iznova organizuje svoj život u samoizolaciji. Činjenica je da ovakva iznenadna promjena mnogima veoma teško pada i da nisu svi u stanju da olako podnesu konstantni boravak u svoja četiri zida.

Samoizolacija, pogotovo ako potraje, može biti poprilično dosadna, stresna, naporna i neproduktivna. Međutim, trebalo bi da budete svjesni da je zdravlje na prvom mjestu, pa koliko god bilo teško provoditi vrijeme kod kuće, morate se na to navići i organizovati sebi dane.

Karantin ne smije biti izgovor da se ulenjite, naprotiv! Neka to bude vrijeme koje ćete iskoristiti kako biste sebe motivisali i poradili na svom zdravlju. Predstavljamo vam nekoliko načina pomoću kojih možete povećati brigu o sebi i pozitivno uticati na svoje zdravlje.

#1 Posvetite se njezi svoje kože i tijela

Iako sjedite u svom domu, to ne znači da treba da zanemarite sebe i svoju njegu. Upravo je ovo period kada morate dodatno da se potrudite i brinete o svom tijelu, a prije svega o koži, koja je najizloženiji organ. Koži je potrebna redovna hidratacija, potrebni su joj vitamini, minerali, sunce, pa u momentima kada joj je to donekle uskraćeno morate imati alternativu.

Prirodne kreme bogate hranljivim sastojcima i kreme za podmlađivanje kože, idealan su recept za vašu njegu tokom izolacije. Povratite svojoj koži svježinu i učinite da bude blistava i zdrava – biće vam zahvalna posebno u periodu toplog vremena i sunca koje je pred nama.

Kako je koža najizloženiji organ, njenoj njezi uvijek treba posvjetiti posebnu pažnju, zato je dobro da u svoju dnevnu rutinu uvrstite kreme i losione koji će vašu kožu  održavati u dobrom stanju čak i dok ste u zatvorenom prostoru duže vrijeme.

#2 Uvrstite zdravu hranu u svoj jelovnik

Još jedna od stvari koje bi trebalo da izbjegnete tokom izolacije i provođenja vremena u kućnim uslovima jeste konzumiranje nezdrave hrane. Ishrana je izuzetno bitan faktor cjelokupnog zdravlja čovjeka, zato ni pod kojim uslovima ne biste smjeli da to zaboravite i zanemarite.

Čak i ukoliko ne želite da izlazite iz svog doma i obavljate nabavku, hrana organskog porekla koju možete kupiti onlajn odličan je način da svom organizmu pribavite sve neophodne nutrijente, koji su i te kako važni za njegovo optimalno funkcionisanje.

Unos voća i povrća posebno se preporučuje u ovim vremenima, jer tako organizmu dajete veće šanse da se izbori sa zarazama, a i vi ćete se osjećati bolje znajući da ne unosite u sebe štetnu hranu od koje nemate nikakve koristi.

#3 Vježbajte u kućnim uslovima

Važno je poštovati mjere Vlade, ali kao što smo već rekli, izolacija nikako ne bi trebalo da bude izgovor za lenjost i opuštanje. Ukoliko ste navikli na brz i aktivan tempo života, onda nema razloga da se ne potrudite da tako koncipirate svoj život i u karantinu.

Postoji mnogo načina da ostanete aktivni čak iako ste u svom domu 24 sata i ne možete da idete na trčanje. Izdvojite svakog dana vrijeme za sebe i za vježbanje. Improvizujte sa spravama i vježbama, a ako nemate inspiraciju putem interneta možete pronaći veliki broj savjeta i primjera kako da ostanete fit i u dobroj formi.

Dugo sjedenje i neaktivnost mogu imati ozbiljne posljedice po zdravlje, stoga ne dozvolite da vam se to dogodi. U zdravom tijelu zdrav duh je krilatica kojom bi trebalo da se vodite, s obzirom na to da ćete se nakon pola sata ili sat vježbanja dnevno osjećati mnogo bolje, raspoloženije i energičnije.

#4 Meditacijom otklonite napetost i stres

Činjenica je da cijelokupna situacija oko pandemije i virusa može nepovoljno da se odrazi na psihu i mentalno zdravnje. Zbog toga je važno da ne dozvolite sebi da upadne u paniku i podlegnete pritisku usled izloženosti negativnim vijestima koje su svuda oko nas.

Smanjite gledanje TB programa i boravak na društvenim mrežama ukoliko vas to čini nervoznim i posvjetite se svom psihičkom zdravlju. Takođe, sama izolacija, posebno ukoliko živte sami, može da bude štetna za psihu.

Zato je sjajno rješenje da se okrenete meditaciji i tako odagnate stres i nervozu iz svog života. Naravno, pored meditacije postoji još veliki broj načina na koje se možete opustiti, bilo da je to topla kupka, muzika, čitanje… Važno je samo da pronađete ono što vam najviše odgovara i što najbolje djeluje na vas.

U životu uvijek treba iskoristiti ono najbolje od situacije u kojoj se nalazite, ma koliko ona bila teška. Zato ovaj period boravka u kućnom izolaciji zbog globalne pandemije korona virusa pokušajte da iskoristite tako što ćete se posvjetiti sebi i svom zdravlju.

Potrudite se da eliminišete sve one negativne uticaje koji mogu da vas poremete i uzbace iz ravnoteže, a da uz svoju svakodnevnu rutinu uvedete stvari koje će donijeti blagostanje vašem organizmu i učiniti ga zdravijim i jačim. Imajte na umu da je samo potpuni sklad fizičkog i mentalnog zdravlja neophodan kako biste za sebe mogli da kažete da ste zdrava osoba.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner