Црногорски ШМИНКЕР, ФРИЗЕР и МОДЕЛ Дамир Дадо поручује дјевојкама: Природност је та која се цијени

Дамир Дадо, један је од најуспјешнијих фризера и шминкера у Црној Гори. Каријеру професора матерњег језика, за коју се образовао на Филозофском факултету у родном Никшићу, замијенио је каријером у свијету моде и није се покајао. Не само да су му клијенти бројне Црногорке жељне да заблистају на неком догађају, него и највеће звијезде музичке сцене бивше Југославије. Уљепшава их за спотове који се снимају у нашој земљи, али због посла неријетко борави у Београду. Помаже им и при организацији снимања, а каткад се појави и у улози стилисте и модела.Као професор матерњег језика Дамир је радио у основним и средњим школама у Бару, Никшићу у Подгорици. Завршио је и приправнички стаж у струци, а онда је изабрао да живи у Бару и бави се маке уп-ом.

Како сте закорачили у свијет моде?

Већ петнаест година сам у овом послу, прво као фризер, а онда и као шминкер. На наговор власнице модне агенције „ДМоделс“ Данке Уљаревић Баљевић, почињем да радим као њихов ПР менаџер. Због константног кретања у тим водама, добијам понуду за моделинг за разне модне брендове и тако креће моја свестраност у модној причи.

Која су то “шминкерска“ правила од којих не одустајете без обзира на трендове?
Главно правило је да се не ставља превише шминке. Она служи за благу корекцију недостатака на кожи и цртама лица, а никако за прерушавање. Минимализам је увијек био на цијени и негдје је мало много, иако сада живимо у времену гдје је популарно ставити доста шминке.

Приликом избора маке-упа шта треба да буде на првом мјесту?
Најважнији је квалитет јер он гарантује трајност шминке. Није ми пресудно да сва шминка буде брендирана јер некада и ту буде омашке када су поједини производи у питању, Наравно, значајно је да су производи дерматолошки тестирани и сигурни.

Да ли добар маке-уп може да покрије недостатке у физичком изгледу?
Добар маке-уп и те како може да покрије физичке недостатке. Сада је популарно контурисање које има моћ да неке ствари истакне, а неке да стави у други план. Шминка има моћ да оно мање лијепо исправи до одређене границе.
Које грешке наше дјевојке најчешће праве када је ријеч о шминкању?
Увијек наглашавам да дјевојке гријеше у количини шминке коју стављају на себи.Водим се правилом да је мање више.

Шта мислите о савјетима за шминкање које се могу наћи на јутјуб туторијалу?
Такви савјети свакако могу да користе, поготово ако већ имате неко предзнање о маке-упу. Са друге стране, исто тако не треба слијепо вјеровати и пратити свјетске трендове по сваку цијену.

Са којим јавним личностима сте све сарађивали и да ли сте имали непријатна искуства?
Сарађивао сам са доста људи са наше естраде. То су пјевачице за које сам радио приликом снимања музичких спотова, емисија, фестивала и музичких такмичења. Као и у сваком послу, тако и у овом, дешавале су се непријатне ситуације које су се у ходу и успјешно решавале.

Како би описали стил јавних личности у Црној Гори, кога би издвојили као позитиван примјер?
Близина Италије – велике модне силе, телевизија, интернет и медији су учинили да се људи више едукују и примјете шта је у тренду. Има доста јавних личности који воде рачуна о свом изгледу, а као прави примјер издвојио бих младу, успјешну црногорску манекенку Милицу Мијановић. Поред харизме, заиста је тешко не примјетити њен лијеп стил одијевања.

Ваш маке – уп савјет би гласио?
Дјевојке нек мање воде бригу када је шминка у питању јер је природност та која се цијени. Не кажем да се не шминкају, али да обрате пажњу за какву прилику се сређују, које доба дана и каква им је одјевна комбинација. За важне датуме у свом животу нека се препусте професионалцу, а да у континуитету воде бригу о здрављу и кожи.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...