Сања Бобар: Чврст став, одмјереност и широк осмијех

Спољашњи изглед је оно што се најпре примјети на особи. Зато људи свој начин одјевања користе да би рекли нешто о себи без и једне ријечи па је тако одјевање несумњиво један вид невербалне комуникације. О модним правилима од којих не треба одступати, шта треба да се нађе у нашем ормару и шта свака дама мора да учини за свој изглед, разговарали смо са модном дизајнерком Сањом Бобар.

Мода и Ви. Како је почела ваша прича?

Прве модне кораке направила сам још као дјевојчица, уз мајку која је радила у конфекцији.То ме чинило срећном, а моду сам доживљавала као хоби. Приоритет су ми биле студије па сам магистрирала на Економском факултету. Данас, модни дизајн је за мене професионални позив.

Који су ваши највећи модни успјеси?

Све креће од прве самосталне ревије  2015. године “Степ Форwард“. Услиједиле су “Даре то Wеар“, избор за “Мисс Wорлд 2015“ где сам представљала своју земљу у Кини. За три године рада и 10 ревија услиједила је сарадња са највећим црногораким брендон “Плантаже“. Једно од највећих признања у модном свијету, указано ми је 2016. и 2017. године позивом да учествујем на НYФW. Ту сам освојила учешће на “Лос Ангелес ФW“ гдје сам представила колекцију у октобру прошле године. Издвојила бих “Мисс Wорлд Тоурисм“ гдје сам за Кристину Ђурковић, која је освојила “Мисс Тоурисм Европе“,креирала хаљину. Оно што највише волим да креирам и у чему дефинитивно уживам су гламурозне хаљине.

Која су модна правила од којих не одступате без обзира на трендове?

То су удобни природни комади и црне коктел хаљине. Суботом ме можете видјети у патикама, фармерицама и кожној јакни. Волим да носим такав стил као свакодневну варијанту, без специјаних прилика које налажу адекватан дрес код. Не волим тренерке, сматрам да су најбоље искључиво за тренинг. Добре фармерице се оно што увијек радо носим.

 Приликом избора одјеће шта треба да буде на првом мјесту?

Мора се водити рачуна о избору материјала и грађи жене и на основу тога креирати комад. Често се нашалим и кажем “шта ће ти гуцци хаљина ако ти не стоји и не истиче твоју фигуру“. Добра гардероба може да покрије недостатке и да нагласи љепше дјелове тијела.

Која су три основна правила стила која свака жена мора да испоштује?

Прво правило је да не носимо све што је “ин“ већ оно што нам стоји. Друго је да у свом плакару морамо да имамо спремне три комбинације за све врсте прилика, укључујући црну коктел хаљину, добар комплет и једану свечану хаљину. И последње, а не мање важно, да све то буде доброг материјала и удобно.

Шта свака дама треба да учини за свој изглед?

Свака дама треба духовно његовање које ће уобличити у физичкој форми јер њена љепота долази из ње саме. Комад лијепе хаљине или неког другог одјевног предмета, чини да се она осјећа женственије и сексипилније.

Како треба да изгледа пословна жена?

Она мора да има добру ципелу и ташну и оно што се подразумева, наочаре! Стилови се доста разликују и у зависности од професије којом се баве. Потребно  је да жена прилагодити одјећу према својој конструкцији. Када неко има стила, за мало новца може да се обуче И да изгледа лијепо и елегантно.

Како Вам се чини црногорска модна сцена?

Црногорци су народ који воли и прати модна дешавања. Наша модна сцена је богата идејама и иновацијама на модним манифестацијама и коначно смо стали раме уз раме са модним сценама земаља из света. У сваком случају, свако треба да се облачи онако како се осјећа.

 Ваш модни савјет би гласио?

Гријех је спутавати индивидуалност “дрес кодом“ и уништавати један од начина за изражавање личности, а то је избор гардеробе. Не сметају ми ни штикле на плажи, ни бијело од главе до пете. Све то помаже да сазнам више о особи која на тај начин изражава личност. Најважније је имати чврст став, одмјереност и широк осмијех!

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...