Sanja Bobar: Čvrst stav, odmjerenost i širok osmijeh

Spoljašnji izgled je ono što se najpre primjeti na osobi. Zato ljudi svoj način odjevanja koriste da bi rekli nešto o sebi bez i jedne riječi pa je tako odjevanje nesumnjivo jedan vid neverbalne komunikacije. O modnim pravilima od kojih ne treba odstupati, šta treba da se nađe u našem ormaru i šta svaka dama mora da učini za svoj izgled, razgovarali smo sa modnom dizajnerkom Sanjom Bobar.

Moda i Vi. Kako je počela vaša priča?

Prve modne korake napravila sam još kao djevojčica, uz majku koja je radila u konfekciji.To me činilo srećnom, a modu sam doživljavala kao hobi. Prioritet su mi bile studije pa sam magistrirala na Ekonomskom fakultetu. Danas, modni dizajn je za mene profesionalni poziv.

Koji su vaši najveći modni uspjesi?

Sve kreće od prve samostalne revije  2015. godine “Step Forward“. Uslijedile su “Dare to Wear“, izbor za “Miss World 2015“ gde sam predstavljala svoju zemlju u Kini. Za tri godine rada i 10 revija uslijedila je saradnja sa najvećim crnogorakim brendon “Plantaže“. Jedno od najvećih priznanja u modnom svijetu, ukazano mi je 2016. i 2017. godine pozivom da učestvujem na NYFW. Tu sam osvojila učešće na “Los Angeles FW“ gdje sam predstavila kolekciju u oktobru prošle godine. Izdvojila bih “Miss World Tourism“ gdje sam za Kristinu Đurković, koja je osvojila “Miss Tourism Evrope“,kreirala haljinu. Ono što najviše volim da kreiram i u čemu definitivno uživam su glamurozne haljine.

Koja su modna pravila od kojih ne odstupate bez obzira na trendove?

To su udobni prirodni komadi i crne koktel haljine. Subotom me možete vidjeti u patikama, farmericama i kožnoj jakni. Volim da nosim takav stil kao svakodnevnu varijantu, bez specijanih prilika koje nalažu adekvatan dres kod. Ne volim trenerke, smatram da su najbolje isključivo za trening. Dobre farmerice se ono što uvijek rado nosim.

 Prilikom izbora odjeće šta treba da bude na prvom mjestu?

Mora se voditi računa o izboru materijala i građi žene i na osnovu toga kreirati komad. Često se našalim i kažem “šta će ti gucci haljina ako ti ne stoji i ne ističe tvoju figuru“. Dobra garderoba može da pokrije nedostatke i da naglasi ljepše djelove tijela.

Koja su tri osnovna pravila stila koja svaka žena mora da ispoštuje?

Prvo pravilo je da ne nosimo sve što je “in“ već ono što nam stoji. Drugo je da u svom plakaru moramo da imamo spremne tri kombinacije za sve vrste prilika, uključujući crnu koktel haljinu, dobar komplet i jedanu svečanu haljinu. I poslednje, a ne manje važno, da sve to bude dobrog materijala i udobno.

Šta svaka dama treba da učini za svoj izgled?

Svaka dama treba duhovno njegovanje koje će uobličiti u fizičkoj formi jer njena ljepota dolazi iz nje same. Komad lijepe haljine ili nekog drugog odjevnog predmeta, čini da se ona osjeća ženstvenije i seksipilnije.

Kako treba da izgleda poslovna žena?

Ona mora da ima dobru cipelu i tašnu i ono što se podrazumeva, naočare! Stilovi se dosta razlikuju i u zavisnosti od profesije kojom se bave. Potrebno  je da žena prilagoditi odjeću prema svojoj konstrukciji. Kada neko ima stila, za malo novca može da se obuče I da izgleda lijepo i elegantno.

Kako Vam se čini crnogorska modna scena?

Crnogorci su narod koji voli i prati modna dešavanja. Naša modna scena je bogata idejama i inovacijama na modnim manifestacijama i konačno smo stali rame uz rame sa modnim scenama zemalja iz sveta. U svakom slučaju, svako treba da se oblači onako kako se osjeća.

 Vaš modni savjet bi glasio?

Grijeh je sputavati individualnost “dres kodom“ i uništavati jedan od načina za izražavanje ličnosti, a to je izbor garderobe. Ne smetaju mi ni štikle na plaži, ni bijelo od glave do pete. Sve to pomaže da saznam više o osobi koja na taj način izražava ličnost. Najvažnije je imati čvrst stav, odmjerenost i širok osmijeh!

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner