Ирена Маџгаљ, апсолутна побједница из руског језика: Страни језици су оружје моћи и богатство ума

 

Ирена Маџгаљ, ученица другог разреда Средње стручне школе у Бијелом Пољу, добитница “ЛУЧА“, као и многобројних признања и награда на такмичењима из руског језика, која је уједно и ђак генерације основне школе “Ристо Ратковић“, у мају ће представљати Црну Гору на шестој међународној НИШ Олимпијади у Србији. О љубави према том језику, плановима и припремама за нова такмичења говори за портал Црна Гора.

Ирена Маџгаљ

-Руски језик сам почела да учим прије неколико година и одмах се “заљубила“ па сам ријешила да наставим са усавршавањем. Како је вријеме пролазило, моја љубав је све више расла. На то су утицала бројна такмичења на којима сам постигла изванредне резултате. На крају сам схватила да треба да наставим са учењем и да се због тога сигурно нећу покајати. Велико је богатство знати језик значајних руских пјесника, писаца, научника, спортиста. То је главни разлог зашто га и учим.Обожавам руску културу и традицију – прича за портал Црна Гора Маџгаљ.


Како додаје, на њену велику жалост “у окружењу нема много особа које знају руски језик“.
-Мој брат Новак га учи па доста комуницирамо на руском језику. На такмичењима имам прилику да се упознам са дјецом која дијеле исту љубав, а са многима сам остала у контакту.Учење страних језика нас може одушевити, забавити и помоћи нам у бројним ситуацијама. Руски језик ме је одвео у потпуно другачији свијет, пун знања, дружења и радости. Са 17 година обишла сам готово читав Крим, посјетила срце Русије и видјела најзначајније знаменитости. Осим тога, оно што је најважније су особе које сам упознала. Имала сам прилику да се дружим са дјецом из Русије, Румуније, Америке, Шпаније, Њемачке, Бугарске, Аустрије, Србије, Кине, Азербејџана и многих других земаља.Велика ми је част што су у најпознатијим руским часописима излазили чланци о мени – прича Маџгаљ.
Саговорница истиче да посебно воли такмичења. Како каже, не прође ни мјесец дана да не освоји награду. Маџгаљ објашњава да је професори често питању како стиже да се пријави на толики број конкурса.


-Свако такмичење ми доноси нова познанства и искуства. Помажу ми да развијам себе, да се образујем и усаврашавам. Награде дођу као круна напорног рада и труда и као потврда великих одрицања. Такмичења ми пружају прилику да на најбољи начин покажем таленат. Неописив је осјећај када добијем диплому побједника. Када учимо неки језик, важно је да имамо доброг професора. Моја је срећа што ми јр прва наставница руског језика билаВера Јоксимовић која је уједно била и моја менторка на такмичењима у основној школи. Уз њу сам савладала руски језик и да стекла велико знање. У средњој школи имала сам срећу да упознам дивног професора Расима Касумовића, који ми свакодневно помаже да усавршавам своје знање – рекла је Маџгаљ.
Према њеним ријечима са посебним задовољством чита руску књижевност на њеном изворној језику.Као омиљене писце издваја Достојевског, Толстоја, Чехова и Јесењина.
Маџгаљ констатује да кроз животе њихових главних хероја “схватамо шта је добро и зло,а шта то помаже човјеку да се развија и иде даље“.
-Читајући њихова дјела можемо да разумијемо шта је то искушење, које води ка моралном паду човјека. Такође, да научимо како да направимо прави избор у животу, да боље разумијемо људе и да објективно оцијенимо свијет око нас. Учимо како да постанемо бољи, како да исправљамо грешке и да волимо.Сваки слободан тренутак грабим да завирим у предиван свијет руске књижевности, да прочитам неке нове стихове или књигу – рекла је Маџгаљ.


Упитана који су јој даљи планови, саговорница објашњава да сваки тренутак слободног времена проводи изучавајући руски језик и спремајући се за такмичења.
– Увијек се спремам за нове изазове и нова такмичења. Највећу захвалност за своје успјехе, поред константног рада и труда, дугујем родитељима Јовану и Станојли, брату Новаку, мојој средњој школи, разредној Снежани Обрадовић, професорима и пријатељима, који вјерују у мене и који ме увијек подржавају. Важно је константно радити на себи и духовно расти – поручује Маџгаљ.

НАГРАДЕ

2015.година: Прво мјесто, међунардни конкурс “Небески Добошар“, у рецитовању руских стихова
2016. година: Прво мјесто и апсолутна побједница, међународна НИШ Олимпијада, док у мају осваја друго мјесто на међународном конкурсу “Душко Трифуновић“у писању састава.
2017. година: Прво мјесто на међународном конкурсу “Језик је пут цивилизације и културе“, у марту прво мјесто на међународном конкурсу “Ја желим у Артек“, треће мјесто на међународном конкурсу у писању састава руског језика “Народи и Времена“,треће мјесто на државном такмичењу у категорији средњошколаца, у априлу треће мјесто на међународном конкурсу у писању састава на матерњем језику “Михаило Ковач“ у мају прво мјесто на петој међународној НИШ Олимпијади, у јуну прво мјесто на седмом међународном Пушкинском конкурсу “Что имени тебе моём“у Москви.
У септембру друго мјесто на првом међународном фестивалу “Флорика Штефан“ поезије и прозе за основце, средњошколце и младе до 30 година као и треће мјесто на 11. међународном фестивалу „Душко Трифуновић“.
У децембру на највећој Олимпијади на свијету за најбоље познаваоце руског језика, која је одржана на Институту “А.С. Пушкин“ проглашена је апсолутном побједницом, а на додатном конкурсу “Млади оратор“, осваја прво мјесто.
2018. година: друго мјесто на осмом међународном конкурсу “Трифун ДимиЋ“, друго мјесто на деветом међународном фестивалу „Станислав Препрек“ и друго мјесто на Државном такмичењу из руског.
М. Ћ.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...