KOLUMNA: Lijepa, pametna, koketna… Ona postoji!

 

PIŠE: Milanka Ćorović

Uvijek biram da sam u društvu žena koje su odvažne da iskoriste svoj puni kapacitet. One kojima fizička ljepota nije glavni cilj već legitimno sredstvo da skrenu pažnju na sebe – da se bolje i pažljivije čuje ono što imaju da kažu – koliko su plemenite, obrazovane, sposobne, vrijedne, radne, produktivne i iznad svega društveno korisne.

Takva žena je dovoljno bistra da zna koliko je važno da bude lijepa kako spolja, tako iznutra, i da sa to dvoje ženstveno koketira.

Vjerujem da je estetski privlačna isključivo zadovoljna žena, ne jer tako misli njen partner i to joj svakodnevno govori (što se podrazumijeva) ili zbog pregršt komplimenata koje je dobila u jednom danu, već isključivo jer je ona zadovoljna sama sobom. Prvo i glavno – Ona.

FOTO: Pexels

Takva žena magično zrači, ne zbog toga što je sebe prihvatila takvu kakva jeste, već zbog kontinuiranog rada da postane najbolja verzija sebe. Čim se nađe u okruženju koje na nju djeluje ograničavajuće, neproduktivno, neinovativno i nenadahnuto – pakuje se. Progres je njena destinacija.

Konstantno radi na sebi i od toga se nikada ne umara, naprotiv, jedva čeka da osvoji novi izazov koji je sebi zadala – NEXT LEVEL, PLEASE. Miriše nekako posebno, upije ti se taj miris, ne zaboravljaš ga. Nasmijana je, voli život ma koliko on i nije baš COOL prema njoj, ali to nijednim gestom ne pokazuje. Ne priča o tome jer je dama, a dame ne jadikuju na sav glas i jasno razgraničavaju privatno od javnog.

Ona je elegantna, sa stilom rješava probleme na koje nailazi. Zrači ljepotom, ljubazna je čak i prema onima koji joj ne pašu najbolje. Ljepota takvih žena se ogleda u otvorenosti uma i smjelosti za nove poduhvate, ideje i ljude. Prosto, hrli u susret novitetima. Nježna je, slatka i umiljata… još kada je voljena i poštovana onako kako je kao takva i zaslužila, nepobjediva je.

Sigurna u sebe, ali je ujedno i jako ranjiva. Takva žena je svjesna koliko je važno da bude njegovana i nije joj teško da se time bavi. Uživa u onim „tipično žensko“ momentima, uživa da se frizira, šminka, vijeća da li da obuče ovu ili onu bluzu, haljinu, pantalone i da o tome ozbiljno i studiozno priča sa drugom ženom. Hrabra je jer je odlučila da uzme uzde u svoje ruke i vrijedno radi na svakom segmentu svoje la féminité .

Što je starija sve je ljepša, taj dijamant se brusio svakodnevno, svakog mjeseca, svake godine i poprimao sve izazovniji oblik. Šarmantna, elegantna, koketna… i vjerujte mi na riječ, ona postoji! O da, da – definitivno postoji, a to posebno vidimo onda kada ona postane faktor smetnje onima koji se zbog njenog prisustva osjete neprimjetnim ili bolje reći ugroženim.

Pa „pljušte“ šaptački komentari „ne znam nešto mi je…“, „a jes’ čoče, mi smo njoj svi ispod nivoa“ , „drčna li je“, „viđe li je, života ti“ ili kako već idu te petparačke priče onih koji njenom pojavom dobiju napad kompleksa.

Prije nekoliko dana, u većem društvu, polemišemo na tu temu. Jači pol ekipe je zastupao tezu da je takva žena rijetkost, gotovo pa mitsko biće, a nijesu baš sigurni na koji način bi je „startovali“. „Takve ništa ne tolerišu i stalno nešto hoće“, kaže moj drugar Boki. E pa Boki, druže moj, gle čuda, baš takve žene su najjednostavnije! Lako se dogovoriš sa njima, brze su, hitre i neosjetne, ne kukaju i ne ječe, ne prenemažu se. Lepršave, otmene, čiste, duhovite, sa stilom, prijatne, pozitivne, srdačne…

To su one u čijem prisustvu osjećaš lakoću, poletnost i Herkulovu životnu snagu. Njihova harizma daje vjetar u leđa, tako da svaka prepreka djeluje lako savladljivom. Sa njima imaš lagodan osjećaj bliskosti i topline bilo da je u pitanju muško-ženski odnos, prijateljski, kolegijalni, srodnički… Ne gine ti gomila smijeha i dobre vibracije. One razumiju, poštuju, podržavaju…

Ta izbalansirana ljepota pruža osjećaj bezbrižnosti i vjere, sa njima tačno znaš na čemu si. Ne kažem da su one savršene, a ko je to uopšte? Međutim, ono što ih čini takvima je fleksibilnost u novim i nepredvidljivim situacijama. Eventualne probleme doživljavaju kao izazove za efikasno rješavanje. Imaju sposobnost da objektivno sagledaju svoje greške i marljivo rade na njihovom eliminisanju.

Nepriznavanje nje kao kompletne ličnosti, vjerodostojno je opisano u romanu crnogorske autorke: ,,Novinarki Agnez Eni su često govorili da je lijepa, s tim je bila rođena, ali umjelo je da zasmeta. Ako je posmatrača ta ljepota privlačila, njena je krivica što je rukom za njom posegao, ako ga je ugrožavala kao prejako sunce, nije se skrivao on, taj neki muškarac, moralo se skrivati sunce. Tako je to u Montenegru. Tražila se pamet koja ne proizvodi posljedice. Zašto ne može da zaživi sintagma lijepa i pametna žena u lijepom Montenegru koji ima pametne ljude? Zato što bi to najvjerovatnije značilo i priznavanje da takve žene postoje“ (Slavica Perović, „Life Lift“).

U zemlji neprikosnovene divlje ljepote očigledno je najteže priznati onu njenu najveću – sudar intelekta i hipnotišuće estetike jedne žene. Lijepa, pametna i zavodljiva – te karakteristike su moćnije od bilo kojeg drugog atributa kojim možemo da opišemo jednu damu.

Lijepa žena ima to nešto u sebi, nešto za šta prava riječ ne postoji, a upravo je to čini posebnom. Energija koju nosi, mami našu pažnju. Takve žene izgrade jezik duševnosti, satkane su od čiste emocije, evociraju nas na sve ono što volimo u životu, a sve to vidimo u njoj jednoj.

Divno ih je slušati i gledati u isti mah, opijaju. Kada je osvajate sve vam je njeno lijepo, magična je, magnetski privlačna, miriše na misteriju, strast, ljubav, egzotiku, porodicu… Divite joj se. Kad je već tako opojna, ajde da priznamo da ona postoji i da svojom pojavom nikoga ne može da ugrozi. Lijepa, pametna, koketna… I ona je sve osim komplikovana! I kako sve ovo znam?! Vrlo jednostavno – odrasla sam uz takve tri žene.

Ostale članke/kolumne Milanke Ćorović možete vidjeti ovdje http://crna.gora.me/author/mila/

Advertisements
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner