KOLUMNA: Život počinje u tridesetim

 

PIŠE: Milanka Ćorović

Zrelost, zadovoljstvo, “puna“ ljepota, samopouzdanje, samopoštovanje, jasno DA, jasno NE, ovo hoću, ovo neću, znam, želim, mogu… sve to miriše na tridesete. Jedna od najboljih decenija za ženu, ako mene pitate.

U tim godinama, glavni cilj je da budeš SREĆNA i to jesi, naravno ako si do te cifre marljivo radila na njenom ostvarenju, a sada uživaš u plodovima kontinuiranog rada.

Kada kažem srećna ne mislim na raznorazne okolnosti u kojima smo se (s)našle, vjerujem da neke definitivno nijesmo birale, a neke su nam odlično “pale“. Aludiram na sreću koja se odnosi isključivo na ulaganje u autentično JA, onoga što je do nas, iliti u prevodu – u bolje sjutra. Jednostavno, uživaš u životu.

Tridesete, godine kada je kristalno jasno kakva si osoba postala – nema laži, nema prevare. To savršeno vidi i tvoje okruženje. Sebi ne dozvoljavaš nijedan retrogradan odnos (poslovni, prijateljki, muško – ženski), ništa što će te vratiti par stepenica unazad, a koje si odlučno gazila do ove na kojoj si sada.

U startu secneš sve to. Ne zato što nemaš živaca, njih si dobro istrenirala do sada i postala mnogo tolerantnija na razna “mudrovanja“ i “dobronamjerne“ savjete, već imaš samopoštovanje. Voliš sebe iako znaš da i dalje ima dosta prostora za korekciju… Sa ove tačke gledišta, spremna si za kompromise isključivo tamo gdje vidiš da oni mogu da zažive, gdje postoji incijativa za iste, plodno tlo da uspiju.

Odluke donosiš mnogo brže, ne jer si brzopleta kao što si bila prethodnu deceniju, nego si sazrela i upoznala sebe dovoljno da napraviš jasnu razliku između dobrog i lošeg djelovanja na svoju personu. Psiholog sa Harvarda Vilijam Džejms je još davno rekao da je ličnost poslije 30-te godine “oblikovana kao gips“.

Jedno istraživanje pokazalo je da se ljudi odlučuju za veće životne promjene na pragu tridesetih, pa tako nije ni čudo da se u tom životnom dobu događaju promjene posla, selidbe i druge velike životne odluke.

Ja sam baš tada napravila radikalne rezove toliko jasne da su mi davali etiketu ludosti, ali meni je bilo važnije mentalno i fizičko zdravlje i apsolutno sam bila u pravu. Izbacivala stvari, garderobu, ljude, negativne vibracije, čistka na sve strane…ali zato sada, pa biću hrabra i reći, idealna atmosfera.

“Eh, da sam tada znala makar dio ovoga što sada znam…“ koliko puta smo pomislile prilikom sumiranja raznoraznih situacija u dvadesetim, onim godinama kada se ide “glavom kroz zid“.

Tada imamo neku divlju ljepotu, neisklesanu jer mladost je sama po sebi lijepa, prosto ni same nijesmo znale kako s njom da se nosimo.

Energična i buntovna, hoćeš sve i hoćeš sada. Iako tako prkosna, boriš se sa “nijesam dovoljno dobra“, “šta ako mu se ne svidim“, “đe lupih tu glupost“, “grozno li izgledam u ovim farmerkama“, “mrzim te“, a često mrziš i sebe.

Prednost je što se sva odgovornost svodi na položeni ispit u roku. U tom dobu, nerijetko funkcionišeš onako kako naš narod popularno kaže “k’o muva bez glave“. Tražiš se, lunjaš – lijepo ti je, ali “nijesi sav svoj“, a snickers koji ti je potreban da bi postala svoja je broj 30.

Pravo da vam kažem, nema te nagrade, makar ona bila u vidu gratisa minus deset godina, koja bi me namamila da se vratim u to doba. Pa ja sam tek na pragu tridesetih otkrila koju boju kose želim da imam, a da ne spominjem druga velika otkrića!

Samo kad se sjetim onog poljuljanog samopouzdanja i preispitivanja da li sam dovoljno dobra i to drugima, utroba mi se zatalasa. Toboš imam neki definisani stil, ma kakav crni stil, daleko je to od “to sam ja“ jer i nijesam znala ko sam zapravo JA.

Napokon sam došla do čuvene EUREKA! Stekla sam ono neprocjenjivo, što mi dvadesete nijesu mogle otkriti – unutrašnji mir. I dalje nastojim da učim i da se mijenjam, ali sada konačno znam u kojem pravcu to sve treba da ide, ne gubim se. Imam definisan životni stil, FINALLY!

Posebno mi se sviđa samopouzdanje koje sam stekla i nije mi potreban VOX POPULI da bih dobila potvrdu da li i koliko vrijedim. Dakle, tridesete daju više samopouzdanja, a manji ego, dok se u dvadesetim ide obrnutim redosledom. Priznajem kada pogriješim, lijepo se izvinim i idem dalje. Iskreno, uživam u ovim godinama kao nikada do sada.

Što su zrelije, žene su zadovoljnije, ne boje se da pokažu ko su i da stanu iza svoga mišljenja. Znaju razliku između agresivnosti i zdrave drskosti. Shvataju da treba da se okruže ljudima koje vole, rade stvari u kojima uživaju, i više ništa ne očekuju od drugih, već isključivo od sebe.

Tridesete su ipak samo početak nečeg novog, vrijeme kada shvatiš da je najveći uspijeh zadovoljstvo što si postala baš takva kakva si sada. Bojite se jer gazite tridesete? Bez brige, najbolje tek dolazi!

Ostale članke/kolumne Milanke Ćorović možete vidjeti ovdje http://crna.gora.me/author/mila/

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner