Најбоља црногорска боксерка Тамара Радуновић: Смијете ли “напаст“ ову Будванку?

 

Мухаммад Али је једном рекао “ако вас жена побјеђује у тенису, промијените спорт, а ако вас жена побјеђује у боксу, промијените жену“. Колико има оних који су одважни да стану на црту младој, лијепој и шармантној спорткисткињи, о почецима и мечевима који слиједе за портал Црна Гора говори боксерка из Будве Тамара Радуновић. 

Тамара Радуновић

Саговорница истиче да је љубав према боксу постојала још од малих ногу, а прије шест година је почела да се бави тим спортом. Како каже, од дана када је закорачила у Боксерски клуб “Будва“, у који и данас тренира, то мјесто постаје њена друга кућа.

-Моја породица је била уплашена када су чули да се интересујем за овај спорт, који и није типичан за дјевојке. Упознавајући се са боксом, кроз константно бордење, промијенили су мишљење. Није им било драго, са страхом су гледали како се борим у рингу и моје спаринговање са јачим полом. Временом сам, својим резултатима, жељом као и великој љубави према овом спорту, показала да је бокс апсолутно за мене – прича саговорница за портал Црна Гора.

Упитана да нам опише искуство првог меча и каже да ли је било “љутих рана“, Радуновић се присјећа да је тада заправо открила колико је љубав према боксу бескрајна јер је по први пут осјетила чари ринга.

– То је било дивно искуство за мене, тадашња противница ми је остала веома добар пријатељ. Како вријеме одмиче борбе су све захтјевније. Када уђем у ринг, за мене постоји само борба и увијек се трудим да пружим свој максимум. Пред улазак у ринг сам самоувјерена и спремна, тако да страха нема. Свака борба је тешка на свој начин и сваки ривал је другачији. Сада имам довољно искуства и учествујем на турнире који су најтежи на свијету.То довољно говори колико се трудим, вјежбам и радим да будем све боља и боља – каже Радуновић.

Како даље објашњава, бокс захтијева концентрацију, јача координацију и флексибилност, а током сваког тренинга је потребан велики број понављања. Боксерка констатује да је за успјех у том спорту потребан велики рад.

-Да би се из ринга изашао као побједник, потребна је добра психичка припрема, као и то да се у борби максимално искористе умијеће, вјештина и апсолутна физичка припремљеност. Тренирам сваки дан два пута дневно, ујутро и увече. Професионални спортиста има велика одрицања и треба да се посвети само спорту, посебно боксерка јер је то званично најтежи спорт у свијету. Тренинзи су веома напорни, али пожртвованост, концентрација и јак рад доносе добре резултате – каже Радуновић.

Мечеви

До сада је, наша саговорница одбоксовала мало мање од 60 мечева. Она ниже успјехе, те је трећу годину заредом проглашена за најбољу црногорску сениорку у овом спорту. У години која је за нама је имала 19 мечева, а остварила је 16 побједа.

– Велики је успјех за мене што сам од стране Боксерског савеза Црне Горе трећи пут проглашена за најбољу сениорку. Поред тога, узела сам прво мјесто на Отвореном првенству Србије, три пута сам узела злато на отвореном првенству Загреба, побјеђивала сам веле-силе. У рингу сам се састајала са Русијом, Шриланком, Њемачком, Пољском, Шведском, Швајцарском, Француском, Канадом, Кином, Казакхстаном, Мађарском и многим другим репрезентацијама и већину борби ријешила у своју корист. Освајала сам прва мјеста на најтежим међународним турнирима –  објашњава Радуновић.

Њен посљедњи успјех је златна медаља, коју је освојила почетком овог мјесеца на међународном турниру “Голден Гирлс“ у шведском Борасу. Она је у конкуренцији сениорки, у категорији до 57 килограма, у полуфиналу побиједила репрезентативку Шведске Софију Смит, а у финалу Тању Слингер из Швајцарске. Следећи међународни турнир на којем ће учествовати слиједи у марту у Мађарској.

-С обзиром да долазим из мале земље, када су у питању међународна такмичења, морам да оставим дупло јачи утисак на судије како бих успјеха да побиједим у борби. До сада сам остварила изванредне резултате и веома сам поносна на то – каже Радуновић.

Она објашњава да боксу приступа једнако као и мушкарци. Како каже, са њима тренира истим интезитетом, што је, како истиче, јако тешко.

– За такво нешто, жена мора да буде велики фанатик. Моје противнице имају адекватне услове и спаринг партнере, а ја на жалост немам. То је лоша страна тренинга, а добра страна је што ми борбе са женама у рингу буду лакше – каже Радуновић.

Упитали смо је да ли се јачи пол плаши жена које имају јаку песницу, боксерка објашњава  да је у свијету женски бокс веома популаран за разлику од Црне Горе гдје је то још увијек необично.

Радуновић констатује да је њено окружење прихватило да она боксује “и сви на ту причу гледају позитивно“.

Она додаје да свака жена треба, зарад своје безбједности, да зна основне ствари одбране.

-Није компликовано да се науче елементарне ствари које су добре за самоодбрану.Такве ситуације у животу треба избјегавати колико је могуће, али није згорет да се знају – каже Радуновић.

Наша саговориница ових дана ради на завршним припремама за отварање фитнес центра „Фитнесс Оригинал Тамара Радуновић“. Како објашњава, поред разних спортских програма који ће се наћи у понуди, она ће водити индивидуалне и групне тренинге бокса за жене и мушкарце.

– Најважнији циљ у овој години ми је медаља са Европског првенства у мају у Пољској, а самим тим и пласман за Свјетско првенство у новембру у Њу Делхију, у Индији. Циљ ми је да у своју државу донесем медаљу са тих такмичења – закључује Радуновић причу за портал Црна Гора.

М. Ћ.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...