Najbolja crnogorska bokserka Tamara Radunović: Smijete li “napast“ ovu Budvanku?

 

Muhammad Ali je jednom rekao “ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport, a ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu“. Koliko ima onih koji su odvažni da stanu na crtu mladoj, lijepoj i šarmantnoj sportkistkinji, o počecima i mečevima koji slijede za portal Crna Gora govori bokserka iz Budve Tamara Radunović. 

Tamara Radunović

Sagovornica ističe da je ljubav prema boksu postojala još od malih nogu, a prije šest godina je počela da se bavi tim sportom. Kako kaže, od dana kada je zakoračila u Bokserski klub “Budva“, u koji i danas trenira, to mjesto postaje njena druga kuća.

-Moja porodica je bila uplašena kada su čuli da se interesujem za ovaj sport, koji i nije tipičan za djevojke. Upoznavajući se sa boksom, kroz konstantno bordenje, promijenili su mišljenje. Nije im bilo drago, sa strahom su gledali kako se borim u ringu i moje sparingovanje sa jačim polom. Vremenom sam, svojim rezultatima, željom kao i velikoj ljubavi prema ovom sportu, pokazala da je boks apsolutno za mene – priča sagovornica za portal Crna Gora.

Upitana da nam opiše iskustvo prvog meča i kaže da li je bilo “ljutih rana“, Radunović se prisjeća da je tada zapravo otkrila koliko je ljubav prema boksu beskrajna jer je po prvi put osjetila čari ringa.

– To je bilo divno iskustvo za mene, tadašnja protivnica mi je ostala veoma dobar prijatelj. Kako vrijeme odmiče borbe su sve zahtjevnije. Kada uđem u ring, za mene postoji samo borba i uvijek se trudim da pružim svoj maksimum. Pred ulazak u ring sam samouvjerena i spremna, tako da straha nema. Svaka borba je teška na svoj način i svaki rival je drugačiji. Sada imam dovoljno iskustva i učestvujem na turnire koji su najteži na svijetu.To dovoljno govori koliko se trudim, vježbam i radim da budem sve bolja i bolja – kaže Radunović.

Kako dalje objašnjava, boks zahtijeva koncentraciju, jača koordinaciju i fleksibilnost, a tokom svakog treninga je potreban veliki broj ponavljanja. Bokserka konstatuje da je za uspjeh u tom sportu potreban veliki rad.

-Da bi se iz ringa izašao kao pobjednik, potrebna je dobra psihička priprema, kao i to da se u borbi maksimalno iskoriste umijeće, vještina i apsolutna fizička pripremljenost. Treniram svaki dan dva puta dnevno, ujutro i uveče. Profesionalni sportista ima velika odricanja i treba da se posveti samo sportu, posebno bokserka jer je to zvanično najteži sport u svijetu. Treninzi su veoma naporni, ali požrtvovanost, koncentracija i jak rad donose dobre rezultate – kaže Radunović.

Mečevi

Do sada je, naša sagovornica odboksovala malo manje od 60 mečeva. Ona niže uspjehe, te je treću godinu zaredom proglašena za najbolju crnogorsku seniorku u ovom sportu. U godini koja je za nama je imala 19 mečeva, a ostvarila je 16 pobjeda.

– Veliki je uspjeh za mene što sam od strane Bokserskog saveza Crne Gore treći put proglašena za najbolju seniorku. Pored toga, uzela sam prvo mjesto na Otvorenom prvenstvu Srbije, tri puta sam uzela zlato na otvorenom prvenstvu Zagreba, pobjeđivala sam vele-sile. U ringu sam se sastajala sa Rusijom, Šrilankom, Njemačkom, Poljskom, Švedskom, Švajcarskom, Francuskom, Kanadom, Kinom, Kazakhstanom, Mađarskom i mnogim drugim reprezentacijama i većinu borbi riješila u svoju korist. Osvajala sam prva mjesta na najtežim međunarodnim turnirima –  objašnjava Radunović.

Njen posljednji uspjeh je zlatna medalja, koju je osvojila početkom ovog mjeseca na međunarodnom turniru “Golden Girls“ u švedskom Borasu. Ona je u konkurenciji seniorki, u kategoriji do 57 kilograma, u polufinalu pobijedila reprezentativku Švedske Sofiju Smit, a u finalu Tanju Slinger iz Švajcarske. Sledeći međunarodni turnir na kojem će učestvovati slijedi u martu u Mađarskoj.

-S obzirom da dolazim iz male zemlje, kada su u pitanju međunarodna takmičenja, moram da ostavim duplo jači utisak na sudije kako bih uspjeha da pobijedim u borbi. Do sada sam ostvarila izvanredne rezultate i veoma sam ponosna na to – kaže Radunović.

Ona objašnjava da boksu pristupa jednako kao i muškarci. Kako kaže, sa njima trenira istim intezitetom, što je, kako ističe, jako teško.

– Za takvo nešto, žena mora da bude veliki fanatik. Moje protivnice imaju adekvatne uslove i sparing partnere, a ja na žalost nemam. To je loša strana treninga, a dobra strana je što mi borbe sa ženama u ringu budu lakše – kaže Radunović.

Upitali smo je da li se jači pol plaši žena koje imaju jaku pesnicu, bokserka objašnjava  da je u svijetu ženski boks veoma popularan za razliku od Crne Gore gdje je to još uvijek neobično.

Radunović konstatuje da je njeno okruženje prihvatilo da ona boksuje “i svi na tu priču gledaju pozitivno“.

Ona dodaje da svaka žena treba, zarad svoje bezbjednosti, da zna osnovne stvari odbrane.

-Nije komplikovano da se nauče elementarne stvari koje su dobre za samoodbranu.Takve situacije u životu treba izbjegavati koliko je moguće, ali nije zgoret da se znaju – kaže Radunović.

Naša sagovorinica ovih dana radi na završnim pripremama za otvaranje fitnes centra „Fitness Original Tamara Radunović“. Kako objašnjava, pored raznih sportskih programa koji će se naći u ponudi, ona će voditi individualne i grupne treninge boksa za žene i muškarce.

– Najvažniji cilj u ovoj godini mi je medalja sa Evropskog prvenstva u maju u Poljskoj, a samim tim i plasman za Svjetsko prvenstvo u novembru u Nju Delhiju, u Indiji. Cilj mi je da u svoju državu donesem medalju sa tih takmičenja – zaključuje Radunović priču za portal Crna Gora.

M. Ć.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner