Ручна израда сапуна: Кад цијела кућа замиришe

Снежана Видаковић и Нена Раичевић из Подгорице успјеле су да пронађу формулу зa божанствене сапуне. Биле су потпуно самоуке, а данас су праве махерке. Прве експерименте окусили су пријатељи који су учествовали у тестирању пробних серија. Након позитивних критика, одлучиле су се за већи обим производње и озбиљну причу.

Видаковић за портал Црна Гора објашњава да је њихова сапунска прича почела прије четири године. Како истиче, Нена, технолог по струци, одлучила се да  направи сапун на бази биљних масноћа, као средство за одржавање хигијене за породицу.

– Намјера је била да се изради производ потпуно другачији од индустријског сапуна који се прави од синтетичих једињења. Нена је жељела да заштитити чланове породице од штетног дејства разних хемикалија односно детердежената којима свакодневно третирамо кожу, а преко ње и цијели организам. На основу дугогодишњег радног искуства из производње, знале смо да производ, поред квалитета, мора да  буде и естетски примамљив. Замисао је била да направимо производ који је више од сапуна, који ће од купања правити доживљај, вратити нас природи и побуђивати чула. Посебно смо поносне на коментаре купаца да осјећају са коликом љубављу смо направиле сапуне – каже Видаковић.

Према њеним ријечима, квалитет производа дугују квалитативним својствима маслиновог, кокосовог, палминог, сунцокретовог и риицнусовог уља, као и благотворним својствима етеричних уља цимета, рузмарина, лаванде, каранфилица, еукалипуса и ваниле.

–Сапуни „Перла“ омогућавају природну његу коже, без исушивања јер из њих није извучен глицерин, као главни хумектант. Глицерин је састојак који омогућава задржавање потребне влаге у кожи чиме се успорава процес старења. Уобичајена је пракса да се код сапуна индустријске израде глицерин издваја ван сапуна и користи у друге сврхе. Самим тим, индустријски сапун је осиромашен, а да не помињемо састојке које не успијевамо чак ни прочитати на производним декларацијама. Сапуни ручне израде су рађени од биљних и етеричних уља, уз додатак традиционално потврђених биљака и додатака који имају благотворно дејство на кожу (бијела и зелена глина, цимет у праху, какао, жалфија, бреза, мљевена лаванда). Они су јако дуготрајни уколико их држимо на решеткастој подлози која омогућава њихово природно цијеђење. Користе се за прање лица, тијела и руку, а направљени су у серијама према типу коже. Имамо по двије врсте сапуна за суву, нормалну, масну и проблематичну кожу и један тип сапуна за зрелу кожу – објашњава саговорница за портал Црна Гора.

Видаковић истиче да је поступак производње дуготрајан.

-Измјере се сода и вода.Реакција је јако бурна па је потребно да се тај систем охлади. Након тога, извагају се уља која треба да се загрију.Када се изједначи температура соде са температуром уља (до 45 степени), онда креће магија. Додају се етерична уља и биље које његује кожу, а затим слиједи љепши и, наравно, занимљивији дио посла. Смјеса се излије у дрвени калуп који затим прекријемо и оставимо да одстоји 24 сата.Тако ушушкан, систем одрађује процес сапонификације и онда га режемо. Послије фазе резања иде фаза печатирања. Да би сапун био употребљив, мора да одстоји мјесец дана –  каже наша саговорница.

Видаковић истиче да њена колегиница и она увијек са нестрпљењем очекују резање како би видјеле шару која је настала и која никад није иста.

Како даље прича, сапуни маме оригиналним паковањем и изгледом. Сваки од њих је  на својеврстан начин и уникатан „јер појединачна шара никада не може бити иста“. Видаковић констатује да је оригиналност израде потврђена печатом који говори да се ради о ручној изради, а оно што посебно даје драж производима је „што освајају природним мирисима и цијела кућа мирише од њих“.

– Као креативне особе, немамо проблем са идејама, нити недостатком инспирације који облик сапуна да направимо. У свему што радимо, поготово ако је крупнија и захтјевнија ствар, волимо ослушнути шта струка или неко са више искуства каже. Данас је интернет постао велика кухиња идеја  па се уз помоћ њега постојаћа идеја може уоблићити или дорадити како би била софистициранија или тржишно прихватљивија. Повећањем обима посла и већ формираном паклицом, наметнула се потреба за унифицираним обликом па већина сапуна има квадратни или правоугаони облик, односно масу од 50 до 100грама. Поред стандардних облика, волимо да правимо и нетипичне облике за сапун попут ружица, листића, шкољкица, па чак и сапуне у облику торте. Дешава се да купци дођу са својом идејом, а ми, уколико имамо техничких могућности, одговоримо на њихов захтјев и радимо по специјалним наруџбама – истиче Видаковић.

Упитана са којим су се најтежим изазовом сусреле на почетку сапунске приче, саговорница објашњава да је то било осмишљавање изгледа, паковања, маркетиншког наступа, како представити производ, а „да као почетнице будемо дорасле тржишту и његовим очекивањима“.

Видаковић констатује да су сваки изазов превазилазиле упорношћу, креативношћу и уважавањем мишљења и савјета упућенијих и искуснијих.

-Најважније је имати идеју, испратити пар едукација које могу усмјерити причу у правом смјеру.У послу је неопходно наоружати се вјером, стрпљењем, енергијом и само ићи напријед. Не треба размишљати што је некада тај корак сувише мали – истиче саговорница.

Како истиче, посебну емоцију у пословању пружају им задовољни корисници кроз похвале наводећи да је наш производ нешто посебно на црногорском тржишту.

Видаковић објашњава да су такве ствари обавезујуће, али „свакако и мотивисајуће у даљем раду“.

– Наши будући пословни планови су проширење тржишта(продаје сувенира, хотелски комплекси,  продавнице здраве хране). Заинтересовани за наше производе нас могу пронаћи на фејсбуку “Сапуни перла ручна израда“ или на сајмовима, гдје кроз директан и непосредан контакт могу постављати питања за начин коришћења ручно рађених сапуна и  добити и информатор о квалитету сировина које користимо и врстама сапуна које радимо – поручује Видаковић.

М. Ћ.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...