Успјешан млади фризер Никола Дашић: Такмичим се са собом, никад са другима

 

 

Никола Дашић

Никола Дашић занимљиви двадесетдвогодишњак, риба у хороскопу за себе каже да је на првом мјесту тврдоглав и упоран, а онда оптимистичан, досјетљив, брутално искрен и увијек перфекционист, а у већину ових карактеристика смо се и сами увјерили пратећи његову прошлогодишњу ревију у хотелу “Беране“. Поред тога што ради у свом салону “Студио бy Никола“ у Беранама, он је и потписник многих фризура којима се дивите на познатим дамама, на неком модном дешавању или на фотографијама едиторијала. Са њим смо разговарали о фризурама у тренду, како идеју о некој фризури спроводи у дјело, прошлогодишњој ревији…

Када сте осјетили да се желите бавити баш фризерским послом и какви су били Ваши почетци?

Љубав према овом занимању осјетио сам још у основној школи па сам након ње уписао средњу стручну школу, смјер за фризере. Једноставно се јавила потреба за личним изражавањем путем обликовања косе, интезивна ангажовања кроз фризерску креативну линију. На самом почетку, као и касније, када сам те своје потребе почео да каналишем кроз едукацију, имао сам безрезервну подршку своје породице.

Када сте почели са експериментисањем и када сте изашали из шаблона прављење фризура по неком калупу?

Одувјек сам експерементисао са фризурама. Никада нијесам био тип који вјерно прати један модел понашања у било ком сегменту живота па сам ту своју свестраност пренио и на посао.Волим све што је иновативно, а ова професија ми свакодневно пружа могућност да будем креативан. Моје муштерије ми дају велику инспирацију за то. Гледао сам разне снимке о фризурама на интернету, проучавао модне часописе и модне сајтове. Амбициозан сам, тежим да се константно усавршавам, а послу приступам са пуно труда и љубави.

Како идеју о одређеној фризури спроведете у дјело?

Инспирацију добијам на лицу мјеста. Прије него што почнем да радим са муштериом, у својој глави стварам слику која фризура иде најбоље, која ће идеално пристајати облику лица, али највише ме инспирише када ми муштерија каже:“Ја не могу да имам такве локне или боју…“. Tада дам све од себе да то испадне и љепше него што је муштерија и замислила. Сматрам да жене које редовно посјећују фризера имају висок ниво свијести о својој коси, и свакако да желе да њено његовање и стилизовање препусте правим професионалцима у том послу.

Који фризери су Вам инспирација?

Дефинитивно турски фризери који су буквално мађионицари. Увијек волим да гледам магију коју спроводе на главама муштерија.

Које су боје највише тражене?

Трендови се мењају из дана у дан. Углавном су то нека сјенчења косе који су апслутни хит у свијету, а и код нас.

Какве фризуре волите да правите?

Апсолутно све, не ограничавам се. Могу да истакнем да је дуга, здрава и његована коса увијек у тренду. Волим да правим раскошне фризуре које нагињу “бохо“ естетици са обиљем таласа, плетеница. Оно што је најважније је да се док радим и забављам. Док год се  будем тако осјећао неће ми бити проблем да направим било коју фризуру.

Какве утиске носите са прве ревије фризура која је била крајем прошле године у хотелу “Беране“?

Ревија је одувјек била мој сан, а помоћу драгих пријатеља и прелијепих модела, он се реализовао. Представљено је 26 модела, а инспирација је долазила сама по себи. Нисам ни слутио да ће бити толико успјешна и да ће интересовање бити толико велико. Похвале и позитивни коментари дали су ми још већи елан да наставим да радим ово што волим и да се у томе усавршавам.

Шта волите у свом послу?

Са појединим особама се јако брзо повежеш и постану ти свакодневица, готово саставни дио живота и то је оно најљепше у нашем послу.Толико ти је лијепо са њима да се упиташ гдје су били раније, па доиста не бих могао навести неке лоше стране мога посла, или их ја још увијек нисам доживио.

Можете нам рећи шта је за Вас фризерски салон “Студио бy Никола“?

Разлог због којега се свако јутро будим насмијан, како ради спознаје да радим оно у чему највише уживам, а ту су и најважније муштерије којима, надам се, барем по њиховим реакцијама доносим осмијех на лице.

Шта бисте савјетовали младим фризерима у потрази за успјехом у овом послу?

Бавити се се овим послом је више од саме жеље. Фризер је умјетник и психолог. Неко ко зна да слуша друге, спремам за разговор или не. Савјетујем будуће колеге да се за овај посао одлуче из чисте љубави и да буду упорни. Потребна је борба да би успио, тако да је потребно константно усавршавање. Мој животни мото, који предлажем и онима који крећу са овом професијом, је:Такмичите се сами са собом, никад  са другима!

Разговарала: Миланка Ћоровић http://crna.gora.me/author/mila/

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...