Uspješan mladi frizer Nikola Dašić: Takmičim se sa sobom, nikad sa drugima

 

 

Nikola Dašić

Nikola Dašić zanimljivi dvadesetdvogodišnjak, riba u horoskopu za sebe kaže da je na prvom mjestu tvrdoglav i uporan, a onda optimističan, dosjetljiv, brutalno iskren i uvijek perfekcionist, a u većinu ovih karakteristika smo se i sami uvjerili prateći njegovu prošlogodišnju reviju u hotelu “Berane“. Pored toga što radi u svom salonu “Studio by Nikola“ u Beranama, on je i potpisnik mnogih frizura kojima se divite na poznatim damama, na nekom modnom dešavanju ili na fotografijama editorijala. Sa njim smo razgovarali o frizurama u trendu, kako ideju o nekoj frizuri sprovodi u djelo, prošlogodišnjoj reviji…

Kada ste osjetili da se želite baviti baš frizerskim poslom i kakvi su bili Vaši početci?

Ljubav prema ovom zanimanju osjetio sam još u osnovnoj školi pa sam nakon nje upisao srednju stručnu školu, smjer za frizere. Jednostavno se javila potreba za ličnim izražavanjem putem oblikovanja kose, intezivna angažovanja kroz frizersku kreativnu liniju. Na samom početku, kao i kasnije, kada sam te svoje potrebe počeo da kanališem kroz edukaciju, imao sam bezrezervnu podršku svoje porodice.

Kada ste počeli sa eksperimentisanjem i kada ste izašali iz šablona pravljenje frizura po nekom kalupu?

Oduvjek sam eksperementisao sa frizurama. Nikada nijesam bio tip koji vjerno prati jedan model ponašanja u bilo kom segmentu života pa sam tu svoju svestranost prenio i na posao.Volim sve što je inovativno, a ova profesija mi svakodnevno pruža mogućnost da budem kreativan. Moje mušterije mi daju veliku inspiraciju za to. Gledao sam razne snimke o frizurama na internetu, proučavao modne časopise i modne sajtove. Ambiciozan sam, težim da se konstantno usavršavam, a poslu pristupam sa puno truda i ljubavi.

Kako ideju o određenoj frizuri sprovedete u djelo?

Inspiraciju dobijam na licu mjesta. Prije nego što počnem da radim sa mušteriom, u svojoj glavi stvaram sliku koja frizura ide najbolje, koja će idealno pristajati obliku lica, ali najviše me inspiriše kada mi mušterija kaže:“Ja ne mogu da imam takve lokne ili boju…“. Tada dam sve od sebe da to ispadne i ljepše nego što je mušterija i zamislila. Smatram da žene koje redovno posjećuju frizera imaju visok nivo svijesti o svojoj kosi, i svakako da žele da njeno njegovanje i stilizovanje prepuste pravim profesionalcima u tom poslu.

Koji frizeri su Vam inspiracija?

Definitivno turski frizeri koji su bukvalno mađionicari. Uvijek volim da gledam magiju koju sprovode na glavama mušterija.

Koje su boje najviše tražene?

Trendovi se menjaju iz dana u dan. Uglavnom su to neka sjenčenja kose koji su apslutni hit u svijetu, a i kod nas.

Kakve frizure volite da pravite?

Apsolutno sve, ne ograničavam se. Mogu da istaknem da je duga, zdrava i njegovana kosa uvijek u trendu. Volim da pravim raskošne frizure koje naginju “boho“ estetici sa obiljem talasa, pletenica. Ono što je najvažnije je da se dok radim i zabavljam. Dok god se  budem tako osjećao neće mi biti problem da napravim bilo koju frizuru.

Kakve utiske nosite sa prve revije frizura koja je bila krajem prošle godine u hotelu “Berane“?

Revija je oduvjek bila moj san, a pomoću dragih prijatelja i prelijepih modela, on se realizovao. Predstavljeno je 26 modela, a inspiracija je dolazila sama po sebi. Nisam ni slutio da će biti toliko uspješna i da će interesovanje biti toliko veliko. Pohvale i pozitivni komentari dali su mi još veći elan da nastavim da radim ovo što volim i da se u tome usavršavam.

Šta volite u svom poslu?

Sa pojedinim osobama se jako brzo povežeš i postanu ti svakodnevica, gotovo sastavni dio života i to je ono najljepše u našem poslu.Toliko ti je lijepo sa njima da se upitaš gdje su bili ranije, pa doista ne bih mogao navesti neke loše strane moga posla, ili ih ja još uvijek nisam doživio.

Možete nam reći šta je za Vas frizerski salon “Studio by Nikola“?

Razlog zbog kojega se svako jutro budim nasmijan, kako radi spoznaje da radim ono u čemu najviše uživam, a tu su i najvažnije mušterije kojima, nadam se, barem po njihovim reakcijama donosim osmijeh na lice.

Šta biste savjetovali mladim frizerima u potrazi za uspjehom u ovom poslu?

Baviti se se ovim poslom je više od same želje. Frizer je umjetnik i psiholog. Neko ko zna da sluša druge, spremam za razgovor ili ne. Savjetujem buduće kolege da se za ovaj posao odluče iz čiste ljubavi i da budu uporni. Potrebna je borba da bi uspio, tako da je potrebno konstantno usavršavanje. Moj životni moto, koji predlažem i onima koji kreću sa ovom profesijom, je:Takmičite se sami sa sobom, nikad  sa drugima!

Razgovarala: Milanka Ćorović http://crna.gora.me/author/mila/

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner