„Женски глас“ далеко се чује

 

РАЗГОВАРАЛА: Миланка ЋОРОВИЋ

„Кад ове жене нијесу сасвим утучене биједом мучног живота, неспорно су најотменији тип јужнословенске жене… Једва да гдје има жена, сељанки из простог народа, које би биле са више врлина и природно отменије него што су Црногорке” (Јован Цвијић)

Поносно држање, суздржане емоције, стуб куће, пожртвована, великодушна, интелигентна, гостољубива … Црногорка. Управо су тако жену од „камена“ описивали многи сликари, путописци, фотографи.

Часопис „Женски глас“, с уважавањем говори управо о женама Црне Горе и њиховом доприносу црногорској историји. У њему се представљају жене које су се кроз претходне вјекове бориле за остваривање својих права и за мјесто у друштву и историји наше земље. Часопис, такође даје простора и савременим Црногоркама које су успјешне у свом послу и личним примјером указују на истинске, вјечне вриједности које требају да доминирају у сваком друштву.

О часопису и даљим плановима, разговарала сам са иницијаторком и предсједницом Програмског одбора часописа „Женски глас“ уједно и добитницом награде „Дама године региона 2018“, (признање које се додјељује успјешним женама из јавног, друштвеног и привредног живота са простора бивше Југославије), Аетом Салх.

Аета Салх

Позната је пословица „добар глас далеко се чује“, а „Женски глас“ се, судећи по интересовању који је изазвао већ првим бројем, чуо надалеко. У часопису еминентне жене Црне Горе, из својих области, дају виђење одређене друштвене теме. Како вријеме неминовно хрли напријед, наша је дужност повремено осврнути се прошлости. Дакле, часопис је спој традиције и модерног доба. Колико је тешко уклопити те двије крајности?

„Женски глас“ јесте изазвао пажњу јавности, јер је први пут да се на црногорском тржишту нађе часопис таквог типа. Судећи по реакцијама, како стручне тако и лаичке јавности, један овакав пројекат је недостајао нашем друштву. Традиција нас подсјећа на заборављене вриједности, и на жене које су дале допринос друштву кроз историју, а с друге стране акценат је стављен на квалитет данашњег доба, односно на жене које данас дају допринос друштву из различитих аспеката. Уколико пођемо с аспекта да и „модерно доба“ има своје квалитете које треба истаћи, онда није тешко уклопити традицију и данашње доба.

Историја је пуна храбрих Црногорки, зато је на насловници часописа увијек једна од историјских личности. До сада су биле принцеза Јелена Савојска, Ксенија Петровић и хероина Вукица Митровић Шуња. Њихове биографије се могу прочитати већ на првој страници часописа. Можемо ли констатовати да је „Женски глас“ мали дуг враћен свима њима које су биле испред свога времена?

У свакодневном разговору са женама, увидјела сам да су женска искуства (не само кроз историју већ и данас) минимализована, односно не постоји писани траг. Овај часопис је прилика да се с уважавањем сјетимо жена које су се бориле за остваривање својих права, за своје мјесто у друштву. Прилика да се чује ЖЕНСКИ ГЛАС, јер иако се о женама кроз црногорску историју говорило, оне нијесу имале прилику да преносе своја искуства и различита друштвена виђења.

Част и поштење су особине које је црногорско друштво одувијек величало, а које су посједовале и многе жене, али на њихове успјехе се жмурило. Оне би ћутке настављале борбу свјесне да ће тешко добити признање, охрабрење и подршку. Да, „Женски глас“ је мали дуг враћен управо таквим женама. То је она лијепа ријеч која је давно требала да им буде упућена. И опомена да се тако нешто не понови, да не окрећемо главу од жена чија ће памет, снага и љубав можда промијенити свијет у којем живимо.

Медији могу представљати жену као мајку и домаћицу, а могу је приказивати и као одважну особу која надилази традиционалистичке обрасце, партиципира у јавној сфери и учествује у доношењу важних одлука. Медији осликавају, а дијелом и сами обликују преовлађујућу друштвену климу.

У складу с тим, „Женски глас“ представља жене покретачког духа, посвећене, одговорне, упорне, уједно креативне и иновативне. Можемо ли констатовати да часопис, између осталог, акцентује какве жене треба да буду узор у једном друштву?

Свједоци смо да се данас кроз медије пласирају и погрешне вриједности.Треба подсјетити да медији социјализују и дјецу.Основни циљ настанка часописа јесте пласирање квалитета нашем друштву, Због тога, „Женски глас“ презентује све жене које могу бити узор другим женама и млађим генерацијама.

Шта је заједничко женама које су се истицале у прошлости и данас?

Традиција јесте значајна уколико се њоме не угрожавају људска права других. Очување здраве традиције може бити значајно за једно друштво. Међутим, заједничко код еминентних историјских и данашњих жена је борба за достојанствен живот.

„Женски глас“ приказује жену као јаку фигуру коју је неопходно додатно ојачати, не само на нашем простору већ и шире. Колико црногорско друштво даје простора жени да се оствари у професионалном, породичном или неком другом миљеу?

Једном сам чула да жена која жели може постићи баш све – успјешан брак, градити породицу, подизати и васпитавати дјецу, имати успјешну каријеру, зависно да ли то жели и како се организује у односу са мушкарцем. Највише су због ове изјаве замјериле жене – позивајући се на њену традиционално припадајућу улогу.

То је само лош изговор за недостатак воље. Иако црногорско друштво даје простора без обзира што је мушкоцентрично очувано друштво, зависи и од саме жене колико жели да се оствари и професионално.

Улога жена у црногорском друштву се значајно промијенила, што потврђује чињеница да је велики број жена активан у политичком и јавном животу, економији, у сфери умјетност и културе. Данас смо свједоци времена у којем жене све мање пристају на инфериорну улогу у друштву. Какво је Ваше виђење по том питању?

Улога жене у нашем друштву се значајно промјенила на боље. Имамо много више образованих жена него мушкараца, што је кључна степеница за улазак жена у јавну сферу. Још увијек морамо порадити на подизању свијести, не само жена већ и цијелокупног друштва, да жене нијесу ни мањина, ни класа, ни слој, већ равноправне грађанке нашег друштва.

Када очекујемо нови број и можете ли нам открити шта ћемо листати, чија имена?

Нови број часописа „Женски глас“ се очекује на јесен. Као што смо навикли наше читаоце, биће интересантних текстова, колумни, и још неких новина које нећемо откривати, Због великог интересовања за претходне бројеве, планирамо да објавимо и уједињену публикацију.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...