FIAT: Deset dana raznovrsnog programa

 

 

Festival internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2018 počeće 7. i trajaće do 16. septembra 2018. godine. Festival će se, kao i do sada, odvijati na više lokacija u Podgorici: u Kuslevovoj kući, Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović“, Crnogorskom narodnom pozorištu… Ulaz za sve programe festivala i ove godine je besplatan.

Tokom deset festivalskih dana, u glavni grad vratiće se jedinstveni duh FIAT-a kroz mnoštvo različitih programa i segmenata: od takmičarske selekcije predstava, gostovanja, predstavljanja umjetnika i umjetničkih grupa, likovnog, filmskog i književnog programa, karakterističnog muzičkog segmenta do kreativnih industrija, ističu iz FIAT-a.

Selektorka glavnog programa, glumica Ana Vujošević je od 67 pristiglih onliajn prijava izabrala 11 produkcija iz 10 zemalja svijeta, i to: “Galaktička Crvenkapica“(Španija) u saradnji sa Instiut Ramon Llull, Barselona, “Sablast u dolini Sentflorijanskoj“(Srbija), “Ćao, prijatno!“(Makedonija), “Sin“(Crna Gora), “KA-F-KA“(Francuska) u saradnji sa Francuskim institutom Podgorica, “Ja sam, Edit Pjaf“(Njemačka), “Majka i dijete“(Albanija), “Bpolar“(Izrael) u saradnji sa Ambasadom Izraela u Beogradu, “Morgan i Frimen“(Mađarska) ,“Dobar zvuk u naletima“(Mađarska) i “Dream of life“(Hrvatska).

Dodjela nagrada biće 16.septembra i uručiće se nagrade za najbolju predstavu, najbolju režiju, kao i za najbolju mušku i žensku ulogu.

“FIAT Fokus“ aktuelan je i ove godine.Biće predstavljene trupe koje po izboru selektora najbolje prezentuju alternativnu scenu i izraz zemlje iz koje dolaze. FIAT 2018 imaće mađarski fokus u saradnji sa Ambasadom Mađarskeu Podgorici.

I ove godine FIAT se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Glavnog grada Podgorice, kao i uz pomoć drugih sponzora i prijatelja festivala.Posebnu podršku za izradu sajta i mobilneaplikacije FIAT je dobio od Telenor Fondacije.

FIAT tim se i dalje nada boljim danima za nezavisnu umjetničku scenu u Crnoj Gori, čekajući realizaciju inicijative dodjele jedinstvenog prostora koji bi bio svojevrsna baza kompletnoj nezavisnoj kreativnoj sceni u kojoj bi stvaraoci dobili adekvatne uslove za rad, razvoj i građenje konteksta neophodnog za razvoj ukupne crnogorske kulture.

Kvalitet i kredibilitet FIAT-a potvrđen je i kroz članstvo festivala u EFFE mreži (“Europe for Festivals, Festivals for Europe“) i dobijanjem oznake kvaliteta koju mogu nositi samo festivali sa posebnom umjetničkom vrijednošću i doprinosom raznovrsnoj evropskoj kulturnoj sceni. Ova oznaka predstavlja garanciju izvanrednosti i vidljivosti festivala na međunarodnoj umjetničkoj sceni.

 

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner