ФИАТ: Десет дана разноврсног програма

 

 

Фестивал интернационалног алтернативног театра ФИАТ 2018 почеће 7. и трајаће до 16. септембра 2018. године. Фестивал ће се, као и до сада, одвијати на више локација у Подгорици: у Куслевовој кући, Културно-информативном центру “Будо Томовић“, Црногорском народном позоришту… Улаз за све програме фестивала и ове године је бесплатан.

Током десет фестивалских дана, у главни град вратиће се јединствени дух ФИАТ-а кроз мноштво различитих програма и сегмената: од такмичарске селекције представа, гостовања, представљања умјетника и умјетничких група, ликовног, филмског и књижевног програма, карактеристичног музичког сегмента до креативних индустрија, истичу из ФИАТ-а.

Селекторка главног програма, глумица Ана Вујошевић је од 67 пристиглих онлиајн пријава изабрала 11 продукција из 10 земаља свијета, и то: “Галактичка Црвенкапица“(Шпанија) у сарадњи са Инстиут Рамон Ллулл, Барселона, “Сабласт у долини Сентфлоријанској“(Србија), “Ћао, пријатно!“(Македонија), “Син“(Црна Гора), “КА-Ф-КА“(Француска) у сарадњи са Француским институтом Подгорица, “Ја сам, Едит Пјаф“(Њемачка), “Мајка и дијете“(Албанија), “Бполар“(Израел) у сарадњи са Амбасадом Израела у Београду, “Морган и Фримен“(Мађарска) ,“Добар звук у налетима“(Мађарска) и “Дреам оф лифе“(Хрватска).

Додјела награда биће 16.септембра и уручиће се награде за најбољу представу, најбољу режију, као и за најбољу мушку и женску улогу.

“ФИАТ Фокус“ актуелан је и ове године.Биће представљене трупе које по избору селектора најбоље презентују алтернативну сцену и израз земље из које долазе. ФИАТ 2018 имаће мађарски фокус у сарадњи са Амбасадом Мађарскеу Подгорици.

И ове године ФИАТ се реализује под покровитељством Министарства културе Црне Горе и Главног града Подгорице, као и уз помоћ других спонзора и пријатеља фестивала.Посебну подршку за израду сајта и мобилнеапликације ФИАТ је добио од Теленор Фондације.

ФИАТ тим се и даље нада бољим данима за независну умјетничку сцену у Црној Гори, чекајући реализацију иницијативе додјеле јединственог простора који би био својеврсна база комплетној независној креативној сцени у којој би ствараоци добили адекватне услове за рад, развој и грађење контекста неопходног за развој укупне црногорске културе.

Квалитет и кредибилитет ФИАТ-а потврђен је и кроз чланство фестивала у ЕФФЕ мрежи (“Еуропе фор Фестивалс, Фестивалс фор Еуропе“) и добијањем ознаке квалитета коју могу носити само фестивали са посебном умјетничком вриједношћу и доприносом разноврсној европској културној сцени. Ова ознака представља гаранцију изванредности и видљивости фестивала на међународној умјетничкој сцени.

 

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...