CNN: Најљепше дестинације Црне Горе

Ми знамо нашу земљу и све њене знаменитости, али како странци виде Црну Гору? Све чешће страни медији пишу о Црној Гори као примамљивој дестинацији за љетовање, али и за љубитеље природе, планинарења, скијања и разних других видова авантуристичког туризма, као и за оне који воле да истражују историју и културу народа. Недавно је водећа америчка медијска кућа CNN објавила листу препорука шта све туристи требају да виде и ураде док су у гостима Црној Гори. Ми преносим тај текст.

10 најбољих дестинација Црне Горе

Не тако давно Црна Гора као туристичка дестинација била је у сјенци других медитеранских земаља, али је до данас стекла репутацију одличне дестинације за путовања током цијеле године. Лако је закључити због чега.

У планинском залеђу Црне Горе смјештени су дубоки кањони, брзе ријеке, глацијална језера и прашуме, што чини да је ова прелијепа балканска земља веома погодна за активан одмор и туристе авантуристичког духа.  А дуж вијугаве обале смјештене су бројне луке, од предивног Пераста који се налази у Бококоторском заливу, па до Тивта, познатог по својој марини гдје су усидрене луксузне и скупе јахте. Пуно је тога што нуди Црна Гора, а ово су мјеста која обавезно треба посјетити.

Будва

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Као најпосјећенија дестинација у Црној Гори, Будванска ривијера са величанственим плажама је у исто вријеме и пристаниште скупоцених јахти и мјесто пулсирајућег ноћног живота. А током дана можете видјети сав сјај будванских плажа. Најљепша будванска плажа Јаз је динамична, нарочито током Sea Dance фестивала који се сваке године одржава у јеку љетње сезоне.

Древна историја уклесана је у каменим доковима Старог града, са мермерним улицама и венецијанским зидинама које се уздижу изнад кристално чистог Јадранског мора. Поглед са градске цитаделе је фасцинантан.

Посјета Музеју града Будве, Модерној галерији и будванским црквама, као и лагана шетња поред градских зидина, учиниће да још боље упознате и још више заволите ово мјесто.

Херцег Нови

foto: wikimedia.org
foto: wikimedia.org

Утврђени град који је под заштитом УНЕСКО-а, смејштен у Бококоторском заливу, један је од најславнијих градова Црне Горе. Стари градски дух са очаравајућим црквама и манастирима и вијековним тврђавама даје нову димензију живота уз жагор из кафића, ресторана и барова.

Пливачи ће уживати у чистој води и шљунковитој плажи. Недалеко од града, смјештена је плажа Жањице, дуж које се простиру маслињаци правећи најдубљу хладовину за уживање, док је увала Весло, до које се може стићи чамцем или бродом, идеална за оне који траже авантуру и скакање са стијена.

Скадарско језеро

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Скадарско језеро представља највеће слатководно језеро на Балкану и налази се дијелом у Црној Гори а дијелом у Албанији. Некадашња љетња резиденција црногорске краљевске породице је прави рај дивљег свијета, са зеленим крашким планинама, цвјетним пољима и обалама које прекривају љиљани. Излети бродом кроз мочварна подручја трају између једног и шест сати, и укључују посјету манастирима, традиционалним рибарским селима, старим споменицима и скривеним плажама. Осим тога, Национални парк Скадарско језеро је станиште за 260 врста птица и 50 врста риба, као и неких ријетких домаћих змија.

Кањон Таре

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Мост на ријеци Тари висок 150 метара познат је као један од најљепших мостова на свијету. Смјештен међу боровим шумама и чистим језерима, кањон дужине 82 километара је један од најдубљих и највећих на свијету, и заједно са планином Дурмитор и  њеним Националним парком, под заштитом је УНЕСКО-ве свјетске баштине.

Рафтинг Таром, џип сафари и зип лајнинг привлаче адреналинске зависнике, а они који желе да баце поглед на кањон из птичије перспективе попеће се на видиковац Ћуревац.

Дурмитор

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Састављен од глечера и подземних вода и ријека, Национални парк Дурмитор обухвата површину од 39.000 хектара широм сјеверозападне Црне Горе и Босне и Херцеговине. Кривудавим путевима који вожњу чине узбудљивом стижете до ледничких језера и стјеновитих врхова, међу којима је и Боботов кук, један од највиши врхова Црне Горе (2.523 м). Овај дио динарских Алпа окићен је задивљујућим планинским врховима, заштићеним шумама које представљају природно станиште ријетких биљних и животињских врста, као и глацијалним језерима.

Укупно осамнаест кречњачких језера познатих под називом „горске очи“ најљепши су украси Дурмитора. Највеће од њих је Црно језеро.  У овом Националном парку налазе се и стећци из периода од 12. до 16. века; средњевјековни изрезбарени надгробни споменици од камена.

Котор

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Которски Стари град, такође дио свјетске УНЕСКО-ве баштине, је живи музеј на отвореном. Густо насељен стари град је права изложба цркава и венецијанске архитектуре, док се на обали налазе куће богатих помораца.

Поносна историја поморства приказана је у Поморском музеју Црне Горе, једном од музеја са најбогатијом колекцијом на Јадранском мору.  Љепота Котора лежи у његовим древним реликвијама које су оживјеле помоћу локалног становништва. Са градских зидина из 14. вијека посјетиоци могу уживати у предивном погледу на Бококоторски залив.

Ловћен, Његошев маузолеј

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Екстремне разлике у надморској висини и двије различите климатске зоне, медитеранска и континентална, као и његов робусан и стеновит пејзаж, чине Национални парк Ловћен још једним специфичном мјестом у Црној Гори.

Смјештен међу стијенама динарских планина, на 1.675 метара надморске висине, налази се маузолеј црногорског владара Петра II Петровића Његоша. Он почива у мермерној капели до које се долази преко 641 степеника, а изнад његових моштију се налази орао са раширеним крилима. 200.000 позлаћених плочица блистају на плафону маузолеја. Поглед са Ловћена је невјероватан и вртоглав.

Манастир Острог

foto: wikimedia.org
foto: wikimedia.org

Урезан у скоро вертикалну литицу, манастир Острог је једно од најсветијих мјеста за ходочаснике и православне хришћане, али и све друге вјернике. Овај невјероватан арихтектонски подухват окружен је богатом сценографијом коју ствара природа у долини Зете.

Основан у 17. вијеку од стране херцеговачког митрополита Василија, чије мошти почивају у горњој, пећинској цркви, манастир је препознатљив по својим фрескама. Стари, горњи дио манастира састоји се од двије цркве и сматрају га чудотворним.

Свети Стефан

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Острво Свети Стефан налази се на насловним странама многих свјетских туристичких магазина. Јасно је зашто. Виле од бијелог камена са црвеним крововима издижу се тик изнад тиркизног мора и повезане су насипом са пјесковитим плажама.

Некадашње рибарско село, заштићено зидинама, било је рај за породице којима је требала заштита од похода Турака и пирата у 15. вијеку. На острву се налази црква Светог Стефана по којој је оно и добило име.

Пераст

pixabay.com
pixabay.com

Овај привлачни обалски градић  саграђен је од предивних камених кућа. Централни дио заузимају двије живописне цркве које се налазе на острвима Госпа од Шкрпјела и Свети Ђорђе, смјештеним тик уз Пераст. До ових острва постоји редовни превоз бродићима.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

6 Коментари

  1. Lonely planet koji se ubraja u jedan od najpoznatijih turističkih vodiča rangirao je Crnu Goru kao drugu na listi TOP 10 najpoželjnijih turističkih destinacija koje treba posjetiti.

    Taj mali prostor od nekih 14 000 km², koji možete obići skoro za jedan dan, obiluje nevjerovatnom prirodnom ljepotom, a posebno se ističe ekološka očuvanost tog prostora i „divlja ljepota“.
    zato ezervišite neko rent a car vozilo i otkrijte sve ljepote Crne Gore

  2. Lonely planet koji se ubraja u jedan od najpoznatijih turističkih vodiča rangirao je Crnu Goru kao drugu na listi TOP 10 najpoželjnijih turističkih destinacija koje treba posjetiti.

    Taj mali prostor od nekih 14 000 km², koji možete obići skoro za jedan dan, obiluje nevjerovatnom prirodnom ljepotom, a posebno se ističe ekološka očuvanost tog prostora i „divlja ljepota“.
    zato ezervišite neko rent a car vozilo i otkrijte sve ljepote Crne Gore

Comments are closed.