CNN: Najljepše destinacije Crne Gore

Mi znamo našu zemlju i sve njene znamenitosti, ali kako stranci vide Crnu Goru? Sve češće strani mediji pišu o Crnoj Gori kao primamljivoj destinaciji za ljetovanje, ali i za ljubitelje prirode, planinarenja, skijanja i raznih drugih vidova avanturističkog turizma, kao i za one koji vole da istražuju istoriju i kulturu naroda. Nedavno je vodeća američka medijska kuća CNN objavila listu preporuka šta sve turisti trebaju da vide i urade dok su u gostima Crnoj Gori. Mi prenosim taj tekst.

10 najboljih destinacija Crne Gore

Ne tako davno Crna Gora kao turistička destinacija bila je u sjenci drugih mediteranskih zemalja, ali je do danas stekla reputaciju odlične destinacije za putovanja tokom cijele godine. Lako je zaključiti zbog čega.

U planinskom zaleđu Crne Gore smješteni su duboki kanjoni, brze rijeke, glacijalna jezera i prašume, što čini da je ova prelijepa balkanska zemlja veoma pogodna za aktivan odmor i turiste avanturističkog duha.  A duž vijugave obale smještene su brojne luke, od predivnog Perasta koji se nalazi u Bokokotorskom zalivu, pa do Tivta, poznatog po svojoj marini gdje su usidrene luksuzne i skupe jahte. Puno je toga što nudi Crna Gora, a ovo su mjesta koja obavezno treba posjetiti.

Budva

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Kao najposjećenija destinacija u Crnoj Gori, Budvanska rivijera sa veličanstvenim plažama je u isto vrijeme i pristanište skupocenih jahti i mjesto pulsirajućeg noćnog života. A tokom dana možete vidjeti sav sjaj budvanskih plaža. Najljepša budvanska plaža Jaz je dinamična, naročito tokom Sea Dance festivala koji se svake godine održava u jeku ljetnje sezone.

Drevna istorija uklesana je u kamenim dokovima Starog grada, sa mermernim ulicama i venecijanskim zidinama koje se uzdižu iznad kristalno čistog Jadranskog mora. Pogled sa gradske citadele je fascinantan.

Posjeta Muzeju grada Budve, Modernoj galeriji i budvanskim crkvama, kao i lagana šetnja pored gradskih zidina, učiniće da još bolje upoznate i još više zavolite ovo mjesto.

Herceg Novi

foto: wikimedia.org
foto: wikimedia.org

Utvrđeni grad koji je pod zaštitom UNESKO-a, smejšten u Bokokotorskom zalivu, jedan je od najslavnijih gradova Crne Gore. Stari gradski duh sa očaravajućim crkvama i manastirima i vijekovnim tvrđavama daje novu dimenziju života uz žagor iz kafića, restorana i barova.

Plivači će uživati u čistoj vodi i šljunkovitoj plaži. Nedaleko od grada, smještena je plaža Žanjice, duž koje se prostiru maslinjaci praveći najdublju hladovinu za uživanje, dok je uvala Veslo, do koje se može stići čamcem ili brodom, idealna za one koji traže avanturu i skakanje sa stijena.

Skadarsko jezero

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Skadarsko jezero predstavlja najveće slatkovodno jezero na Balkanu i nalazi se dijelom u Crnoj Gori a dijelom u Albaniji. Nekadašnja ljetnja rezidencija crnogorske kraljevske porodice je pravi raj divljeg svijeta, sa zelenim kraškim planinama, cvjetnim poljima i obalama koje prekrivaju ljiljani. Izleti brodom kroz močvarna područja traju između jednog i šest sati, i uključuju posjetu manastirima, tradicionalnim ribarskim selima, starim spomenicima i skrivenim plažama. Osim toga, Nacionalni park Skadarsko jezero je stanište za 260 vrsta ptica i 50 vrsta riba, kao i nekih rijetkih domaćih zmija.

Kanjon Tare

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Most na rijeci Tari visok 150 metara poznat je kao jedan od najljepših mostova na svijetu. Smješten među borovim šumama i čistim jezerima, kanjon dužine 82 kilometara je jedan od najdubljih i najvećih na svijetu, i zajedno sa planinom Durmitor i  njenim Nacionalnim parkom, pod zaštitom je UNESKO-ve svjetske baštine.

Rafting Tarom, džip safari i zip lajning privlače adrenalinske zavisnike, a oni koji žele da bace pogled na kanjon iz ptičije perspektive popeće se na vidikovac Ćurevac.

Durmitor

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Sastavljen od glečera i podzemnih voda i rijeka, Nacionalni park Durmitor obuhvata površinu od 39.000 hektara širom sjeverozapadne Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Krivudavim putevima koji vožnju čine uzbudljivom stižete do ledničkih jezera i stjenovitih vrhova, među kojima je i Bobotov kuk, jedan od najviši vrhova Crne Gore (2.523 m). Ovaj dio dinarskih Alpa okićen je zadivljujućim planinskim vrhovima, zaštićenim šumama koje predstavljaju prirodno stanište rijetkih biljnih i životinjskih vrsta, kao i glacijalnim jezerima.

Ukupno osamnaest krečnjačkih jezera poznatih pod nazivom „gorske oči“ najljepši su ukrasi Durmitora. Najveće od njih je Crno jezero.  U ovom Nacionalnom parku nalaze se i stećci iz perioda od 12. do 16. veka; srednjevjekovni izrezbareni nadgrobni spomenici od kamena.

Kotor

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Kotorski Stari grad, takođe dio svjetske UNESKO-ve baštine, je živi muzej na otvorenom. Gusto naseljen stari grad je prava izložba crkava i venecijanske arhitekture, dok se na obali nalaze kuće bogatih pomoraca.

Ponosna istorija pomorstva prikazana je u Pomorskom muzeju Crne Gore, jednom od muzeja sa najbogatijom kolekcijom na Jadranskom moru.  Ljepota Kotora leži u njegovim drevnim relikvijama koje su oživjele pomoću lokalnog stanovništva. Sa gradskih zidina iz 14. vijeka posjetioci mogu uživati u predivnom pogledu na Bokokotorski zaliv.

Lovćen, Njegošev mauzolej

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Ekstremne razlike u nadmorskoj visini i dvije različite klimatske zone, mediteranska i kontinentalna, kao i njegov robusan i stenovit pejzaž, čine Nacionalni park Lovćen još jednim specifičnom mjestom u Crnoj Gori.

Smješten među stijenama dinarskih planina, na 1.675 metara nadmorske visine, nalazi se mauzolej crnogorskog vladara Petra II Petrovića Njegoša. On počiva u mermernoj kapeli do koje se dolazi preko 641 stepenika, a iznad njegovih moštiju se nalazi orao sa raširenim krilima. 200.000 pozlaćenih pločica blistaju na plafonu mauzoleja. Pogled sa Lovćena je nevjerovatan i vrtoglav.

Manastir Ostrog

foto: wikimedia.org
foto: wikimedia.org

Urezan u skoro vertikalnu liticu, manastir Ostrog je jedno od najsvetijih mjesta za hodočasnike i pravoslavne hrišćane, ali i sve druge vjernike. Ovaj nevjerovatan arihtektonski poduhvat okružen je bogatom scenografijom koju stvara priroda u dolini Zete.

Osnovan u 17. vijeku od strane hercegovačkog mitropolita Vasilija, čije mošti počivaju u gornjoj, pećinskoj crkvi, manastir je prepoznatljiv po svojim freskama. Stari, gornji dio manastira sastoji se od dvije crkve i smatraju ga čudotvornim.

Sveti Stefan

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Ostrvo Sveti Stefan nalazi se na naslovnim stranama mnogih svjetskih turističkih magazina. Jasno je zašto. Vile od bijelog kamena sa crvenim krovovima izdižu se tik iznad tirkiznog mora i povezane su nasipom sa pjeskovitim plažama.

Nekadašnje ribarsko selo, zaštićeno zidinama, bilo je raj za porodice kojima je trebala zaštita od pohoda Turaka i pirata u 15. vijeku. Na ostrvu se nalazi crkva Svetog Stefana po kojoj je ono i dobilo ime.

Perast

pixabay.com
pixabay.com

Ovaj privlačni obalski gradić  sagrađen je od predivnih kamenih kuća. Centralni dio zauzimaju dvije živopisne crkve koje se nalaze na ostrvima Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe, smještenim tik uz Perast. Do ovih ostrva postoji redovni prevoz brodićima.

Advertisements

6 Komentari

  1. Lonely planet koji se ubraja u jedan od najpoznatijih turističkih vodiča rangirao je Crnu Goru kao drugu na listi TOP 10 najpoželjnijih turističkih destinacija koje treba posjetiti.

    Taj mali prostor od nekih 14 000 km², koji možete obići skoro za jedan dan, obiluje nevjerovatnom prirodnom ljepotom, a posebno se ističe ekološka očuvanost tog prostora i „divlja ljepota“.
    zato ezervišite neko rent a car vozilo i otkrijte sve ljepote Crne Gore

  2. Lonely planet koji se ubraja u jedan od najpoznatijih turističkih vodiča rangirao je Crnu Goru kao drugu na listi TOP 10 najpoželjnijih turističkih destinacija koje treba posjetiti.

    Taj mali prostor od nekih 14 000 km², koji možete obići skoro za jedan dan, obiluje nevjerovatnom prirodnom ljepotom, a posebno se ističe ekološka očuvanost tog prostora i „divlja ljepota“.
    zato ezervišite neko rent a car vozilo i otkrijte sve ljepote Crne Gore

Comments are closed.