Djecu do treće godine ne izlagati ekranima, od pet do 18 dva sata dnevno

Najnovije preporuke kažu da djecu do dvije godine ne bi trebalo izlagati ekranima, mališane do pet godina samo sat u toku dana, a klinci od pet do 18 godina pred ekranima ne bi smjeli da borave više od dva sata dnevno. Važan je kvalitet i sadržaj onoga šta gledaju, jer znamo da tinejdžerima dva sata i nije neko zadovoljstvo – poručeno je sa današnje panel diskusije o bezbjednom korišćenju digitalnih medija koju je organizovao Crnogorski Telekom u hotelu „Podgorica“.

Tim povodom, predstavljena je Telekomova inicijativa i crnogorska verzija specijalizovanog veb-sajta  „Teachtoday“, koja sadrži savjete i praktične materijale namijenjene roditeljima i pedagozima, kako bi djeci na što bolji način pomogli da bezbjednije i kompetentnije koriste digitalne tehnologije.

Na sajtu teachtoday.de/me/ nalaze se savjeti kako najbolje zaštititi lične podatke, u kom uzrastu i na koji način koristiti mobilni telefon, kako da djeca bezbjedno koriste društvene mreže, šta znači sigurno ponašanje na internetu, kako obezbijediti lozinku, kako kreativnije koristiti digitalne medije, i još mnogo toga što zanima roditelje i odrasle koji o njihovoj djeci direktno ili indirektno brinu.

Marina Matijević iz Ministarstva prosvjete istakla je da su informatički obučili 2.200 nastavnika, te da je sigurna da će svake godine napraviti novi pomak.

-Povodom dana bezbjednog interneta imaćemo, kao i svake godine, 50 aktivnosti u osnovim i srednjim školama. Ovo je tema bitna za sve, kako za djecu, tako i za tinejdžere i roditelje, te smo kao podrška svemu tome obezbijedili školski portal. Na njemu, roditelji mogu naći brojne savjete popt onih kako da razgovaraju s djecom kada je bezbjednost djece na internetu u pitanju – kazala je Matijević.

Prema riječima Zorice Vujović iz Ministarstva javne uprave, na internetu je prisutan veliki broj zlonamjernih korisnika koji za cilj imaju isključivo ličnu dobit zloupotrebom drugih lica ili njihovih privatnih informacija.

-Zbog velikog broja prijetnji moramo biti veoma pažljivi. CIRT-u je tokom prethodne godine prijavljen veliki broj napada malvera. Napadi su brojčano u porastu, a svjedoci smo da je ta prijetnja i te kako prisutna i u Crnoj Gori. Korisnici se konstantno izlažu opasnostima prilikom objavljivanja privatnih informacija i ličnog sadržaja, pa je svaki vid dodatne edukacije na ovu temu od koristi -kaže Vujović.

Kako dodaje, pristigao im je veliki broj prijava za „syber bulling“, a imaju mali broj prijava od strane djece.Vujović objašnjava da to ukazuje da nije usađena navika kod djece da prijave kada imajutakav vid neprijatnosti.

Darija Petović-Bambur iz udruženja „Roditelji“ navodi da je interesovanje veliko i imaju veliki broj poziva, a jedna od tema je bila upotreba interneta.

-Roditelje zanima količina vremena upotrebe interneta koje dijete može da koristi, pitanje bezbjednosti, kao i uvijek aktuelno pitanje postavljanja granica. Nama je važno da svakom roditelju pristupimo individualno i u skladu s tim damo uputstva. Najnovije preporuke kažu da djecu do dvije godine ne bi trebalo izlagati ekranima, do pet godina samo sat u toku dana, a djeca od pet do 18 godina pred ekranima ne bi smjela da borave više od dva sata dnevno. Naravno, u pitanju je kvalitet i sadržaj onoga šta oni gledaju, jer svi znamo da tinejdžerima dva sata i nije neko zadovoljstvo – napominje Darija.

Ekspert za medije i frontmena grupe Perper Nikola Radunović, ističe da se stvara slika da je internet najgore mjesto na svijetu, ali je, kako kaže, situacija potpuno drugačija.

-Slušajući ovako nas kako govorimo stvara se slika da se radi o nečemu stvarno opasnom, kao da ajkula dolazi. Ja mislim da je internet fantastično mjesto i da je sve stvar ponašanja – kako vas kod kuće nauče da se ponašate na ulici, tako se možete ponašati i na internetu. Ima naravno napada, ali se ti napadi dešavaju svuda. Nažalost dešavaju se gronze stvari ali u današnje vrijeme čini mi se da smo bezbjedniji na internetu nego na ulici. Ako naučite djecu da budu pristojni, uljudni, da ne vrijeđaju nikoga, da se ponašaju normalno, onda nema problema – smatra Radunović.

On dodaje da polako idemo ka digitalnom društvu i da se moramo adaptirati.

-Realnost je da polako idemo ka digitalnom društvu. Mnoge stvari postaju digitalne, pa ćemo uskoro upravljati kućom, autom, pa evo najavljuju da ćemo moći da upravljamo i ljudima. Sve je to nama prije 30 godina djelovalo kao naučna fantastika, ali to je stvarnost. Naravno da je dobro biti upoznat s opasnostima. Ja sam svojoj djeci dao dosta slobode i naučio ih što smiju, a što ne smiju da rade. Mislim da je bitno pustiti ih da istražuju. Živimo u društvu gdje smo stalno kontrolisani i pokušavam da naučim svoju djecu da budu slobodni, da ne budu robovi bilo čiji – moji, supruge, sjutra direktora, bilo koga. Naravno, u svemu tome moraju da vode računa da ne povrijede i ne uvrijede bilo koga, ali da zadovolje svoju radoznalost – istakao je Radunović.

Prema riječima Radovana Sredanovića, roditelji često koriste radikalne mjere što ne bi smio biti slučaj.

-Pokušavamo da edukujemo i djecu i roditelje kako da što sigurnije koriste internet. Preporučujem roditeljima da ne prave nikakve radikalne mjere. Mogu to da rade na drugi, suptilniji način, da zajedno sa djetetom posjećuju sajtove, da stave računar na oko i da prate što dijete radi, a da toga dijete nije ni svjesno. Kod nas, nažalost, uvijek radimo na liječenju posljedica nego uzroka – poručuje Sredanović.

Osim predstavljanja sajta „Teachtoday“, na panelu je bilo riječi o digitalnoj pismenosti i pozitivnim aspektima upotrebe digitalnih tehnologija, kao i o zaštiti podataka, pravilima ponašanja na internetu i društvenim mrežama, te zaštiti od online opasnosti. Poseban akcenat je stavljen na izazove s kojima se susrijeću roditelji i nastavnici u radu s djecom. Od učesnika panela su se čuli i konkretni savjeti i rješenja namijenjena roditeljima i djeci kako bi se izbjegle opasnosti i na pravi način iskoristile sve prednosti koje pružaju digitalne tehnologij

Iz Telekoma su podsjetili na sporazum o saradnji i razumijevanju za digitalnu Crnu Goru koji je nedavno potpisan s Vladom Crne Gore i najavili da će kao vodeća ICT kompanija u zemlji nastaviti da daju doprinos razvoju bezbjedne digitalne zajednice u Crnoj Gori.

M. Ć.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner