Љепота у излогу, хемија у храни: Знамо ли шта једемо?

Колико пута сте чули да намирнице купљене у западним земљама нијесу истог укуса као оне код нас, а од истог су произвођача? Да „њихов“ прашак боље пере, а шампон чини косу лепршавијом.
Директорица Центар за заштиту потрошача Црне Горе Олга Никчевић за портал Црна Гора објашњава да на нашем тржисту има производа другог и трећег реда као што их има и у земљама ЕУ.
-У јавности се доста говори о томе да велике реномиране фирме производе прехрамбене производе под истим именом, али различитог квалитета за различите земље. Међу превареним земљама су и неке чланице ЕУ, попут Хрватске па чак се и на њемачком тржисту нашло доста таквих производа. Увијек се на тржисту могу наћи они који варају. То понекад, на жалост, буду и они којима се беспоговорно вјерује. Питање је само колико која држава штитити своје грађане – рекла је Никчевић.
Како додаје, квалитет неког производа зависи од састојака хране, “ако је лошији није опасно по здравље, а небезбједна храна може да штети здрављу потрошача“.
-Током прошле године потрошачи су се највише жалили на месо, сухомеснате производе, млијеко и млијечне производе. Скретали су пажњу на лош квалитет, истекле рокове трајања, неадекватно складиштење и чување производа и лоше хигијенске услове – истакла је саговорница.
Никчевић савјетује да се приликом куповине, на званичним мјестима(маркетима, тржницама…) читају декларације, обрати пажњa на рок трајања и на изглед производа јер “некада изглед указује да производ није у реду“.


Микроталасна рерна
Нутриционисткиња–дијететичарка Душанка Лацмановић за портал Црна Гора објашњава да је микроталасна рерна један од изума који олакшава посао у кухињи, али “уређај прати толико контроверзи, а научници су доказали да он зрачи“.
-Приликом термичке обраде хране губе се витамини, нарочито је осјетљив витамин Ц. Препоручује се блансирање и кување са мало воде у поклопљеној шепри. Избор посуђа је веома значајан у току термичке и техничке обраде хране – рекла је Лацмановић.
Она се осврнулаи на важност здравог ритам оброка па препоручује пет оброка у току дана.
-Три су главна(доручак,ручак и вечера) и двије ужине које су тачно избалансиране са препорученим дневним уносом. Доручак је један од најважнијих оброка који нам даје јутарњу енергију,“буди“ и “покреће“ организам. Поред здравог избора намирница веома је значајан и начин припреме хране. Када неко почиње са дијетом, препоручује се њена примјена уз савјет стручног кадра. Једино се на тај начин у потпуности постиже циљ и чува комлетно здравствено стање – каже Лацмановић.
Она истиче да је у исхрани важна умјереност.
-Мале промјене су довољне да бисте живљели здравије, а самим тим квалитетније и дуже. Важно је увести и физичку активност и здраве мисли и здрав ум – поручује она.
Квалитет хране једнак у свим државама ЕУ од априла?
Европска комисија озбиљно се прихватила рјешавања питања двоструког квалитета прехрамбених производа у ЕУ. Европска комисија узима врло озбиљно питање двоструког квалитета прехрамбених производа.
-Нећу прихватити да се у неким дјеловима Европе људима продаје храна мањег квалитета, упркос томе што су амбалажа и брендирање идентични. Националним властима морамо дати јача овлашћења да срежу било какве илегалне праксе, гдје год такве постоје – рекао је предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер.
Повереница за заштиту потрошачаВера Јоурова саопштила је у Прагу да ће у априлу бити спремна метода тестирања, коју је развио Заједнички истраживачки центар Европске комисије уз подршку најмање 16 држава чланица.То би омогућило државама чланицама да покрену координисану кампању у мају. Тестови ће укључивати састав заједничке потрошачке корпе, који се продају у већини држава чланица, и укључиваће хемијска и сензорска испитивања. Циљ је да се први резултати представе до краја 2018. године.


-Настављамо да развијамо наш акциони план, како бисмо уклонили питање двоструког квалитета. Чињеница да учествује 16 држава чланица јасан је знак да ово није питање подјеле Истока и Запада. Уједно, реформа законодавства ЕУ о потрошачима “Неw Деал фор Цонсумерс“ коју ћемо представити у априлу, отежаће компанијама да обмањују потрошаче. Такође, очекујем да индустрија живи према очекивањима купаца и нуди производе истог квалитета широм ЕУ – нагласила је.
Како би се ријешило ово питање, Комисија је још у септембру 2017. усвојила смјернице о томе како применити и спроводити законе о заштити потрошача ЕУ. Такође је понудила средства за подршку активностима које спроводе држава чланица. Повереница Јоурова се неколико пута сусрела са представницима прехрамбене индустрије како би затражила од њих да зауставе праксе диференцијације производа. Неки произвођачи већ су почели да мијењају своје рецепте, како би осигурали да се исти производи продају широм ЕУ.
М.Ћ.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...