Ljepota u izlogu, hemija u hrani: Znamo li šta jedemo?

Koliko puta ste čuli da namirnice kupljene u zapadnim zemljama nijesu istog ukusa kao one kod nas, a od istog su proizvođača? Da „njihov“ prašak bolje pere, a šampon čini kosu lepršavijom.
Direktorica Centar za zaštitu potrošača Crne Gore Olga Nikčević za portal Crna Gora objašnjava da na našem tržistu ima proizvoda drugog i trećeg reda kao što ih ima i u zemljama EU.
-U javnosti se dosta govori o tome da velike renomirane firme proizvode prehrambene proizvode pod istim imenom, ali različitog kvaliteta za različite zemlje. Među prevarenim zemljama su i neke članice EU, poput Hrvatske pa čak se i na njemačkom tržistu našlo dosta takvih proizvoda. Uvijek se na tržistu mogu naći oni koji varaju. To ponekad, na žalost, budu i oni kojima se bespogovorno vjeruje. Pitanje je samo koliko koja država štititi svoje građane – rekla je Nikčević.
Kako dodaje, kvalitet nekog proizvoda zavisi od sastojaka hrane, “ako je lošiji nije opasno po zdravlje, a nebezbjedna hrana može da šteti zdravlju potrošača“.
-Tokom prošle godine potrošači su se najviše žalili na meso, suhomesnate proizvode, mlijeko i mliječne proizvode. Skretali su pažnju na loš kvalitet, istekle rokove trajanja, neadekvatno skladištenje i čuvanje proizvoda i loše higijenske uslove – istakla je sagovornica.
Nikčević savjetuje da se prilikom kupovine, na zvaničnim mjestima(marketima, tržnicama…) čitaju deklaracije, obrati pažnja na rok trajanja i na izgled proizvoda jer “nekada izgled ukazuje da proizvod nije u redu“.


Mikrotalasna rerna
Nutricionistkinja–dijetetičarka Dušanka Lacmanović za portal Crna Gora objašnjava da je mikrotalasna rerna jedan od izuma koji olakšava posao u kuhinji, ali “uređaj prati toliko kontroverzi, a naučnici su dokazali da on zrači“.
-Prilikom termičke obrade hrane gube se vitamini, naročito je osjetljiv vitamin C. Preporučuje se blansiranje i kuvanje sa malo vode u poklopljenoj šepri. Izbor posuđa je veoma značajan u toku termičke i tehničke obrade hrane – rekla je Lacmanović.
Ona se osvrnulai na važnost zdravog ritam obroka pa preporučuje pet obroka u toku dana.
-Tri su glavna(doručak,ručak i večera) i dvije užine koje su tačno izbalansirane sa preporučenim dnevnim unosom. Doručak je jedan od najvažnijih obroka koji nam daje jutarnju energiju,“budi“ i “pokreće“ organizam. Pored zdravog izbora namirnica veoma je značajan i način pripreme hrane. Kada neko počinje sa dijetom, preporučuje se njena primjena uz savjet stručnog kadra. Jedino se na taj način u potpunosti postiže cilj i čuva komletno zdravstveno stanje – kaže Lacmanović.
Ona ističe da je u ishrani važna umjerenost.
-Male promjene su dovoljne da biste življeli zdravije, a samim tim kvalitetnije i duže. Važno je uvesti i fizičku aktivnost i zdrave misli i zdrav um – poručuje ona.
Kvalitet hrane jednak u svim državama EU od aprila?
Evropska komisija ozbiljno se prihvatila rješavanja pitanja dvostrukog kvaliteta prehrambenih proizvoda u EU. Evropska komisija uzima vrlo ozbiljno pitanje dvostrukog kvaliteta prehrambenih proizvoda.
-Neću prihvatiti da se u nekim djelovima Evrope ljudima prodaje hrana manjeg kvaliteta, uprkos tome što su ambalaža i brendiranje identični. Nacionalnim vlastima moramo dati jača ovlašćenja da srežu bilo kakve ilegalne prakse, gdje god takve postoje – rekao je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker.
Poverenica za zaštitu potrošačaVera Jourova saopštila je u Pragu da će u aprilu biti spremna metoda testiranja, koju je razvio Zajednički istraživački centar Evropske komisije uz podršku najmanje 16 država članica.To bi omogućilo državama članicama da pokrenu koordinisanu kampanju u maju. Testovi će uključivati sastav zajedničke potrošačke korpe, koji se prodaju u većini država članica, i uključivaće hemijska i senzorska ispitivanja. Cilj je da se prvi rezultati predstave do kraja 2018. godine.


-Nastavljamo da razvijamo naš akcioni plan, kako bismo uklonili pitanje dvostrukog kvaliteta. Činjenica da učestvuje 16 država članica jasan je znak da ovo nije pitanje podjele Istoka i Zapada. Ujedno, reforma zakonodavstva EU o potrošačima “New Deal for Consumers“ koju ćemo predstaviti u aprilu, otežaće kompanijama da obmanjuju potrošače. Takođe, očekujem da industrija živi prema očekivanjima kupaca i nudi proizvode istog kvaliteta širom EU – naglasila je.
Kako bi se riješilo ovo pitanje, Komisija je još u septembru 2017. usvojila smjernice o tome kako primeniti i sprovoditi zakone o zaštiti potrošača EU. Takođe je ponudila sredstva za podršku aktivnostima koje sprovode država članica. Poverenica Jourova se nekoliko puta susrela sa predstavnicima prehrambene industrije kako bi zatražila od njih da zaustave prakse diferencijacije proizvoda. Neki proizvođači već su počeli da mijenjaju svoje recepte, kako bi osigurali da se isti proizvodi prodaju širom EU.
M.Ć.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner