Projektom 100 najvećih do bolje promocije

Projekat 100 najvećih u Crnoj Gori, koji podrazumijeva selekciju najboljih crnogorskih preduzeća, trebalo bi da doprinese njihovoj boljoj promociji, a investitorima pokaže da na crnogorskom tržištu mogu pronaći kredibilne poslovne prilike i partnere.

Osnivač provajdera poslovnih informacija BI Consulting Ratko Nikolić, kazao je da projekat, koji se prvi put realizuje u Crnoj Gori, podrazumijeva selekciju i predstavljanje najvećih crnogorskih preduzeća, prema jasno određenim, egzaktnim i objektivnim kriterijumima.


-Na bazi jasnih parametara iz finansijskih izvještaja za prošlu poslovnu godinu izdvojićemo 100 najvećih preduzeća u kategoriji mikro, malih i srednjih, kao i sva velika, i rangirati ih po ukupnim prihodima, realizovanoj neto dobiti i broju zaposlenih. Pored toga, izdvojićemo i po prihodu rangirati po 20 preduzeća iz deset ključnih poslovnih djelatnosti – rekao je Nikolić na konferenciji za novinare.

On je dodao da će liste najvećih biti objavljene u ekskluzivnoj godišnjoj publikaciji Poslovne novine – 100 najvećih u Crnoj Gori 2018, dok će priznanja prvorangiranima u svim kategorijama, kao i najbrže rastućoj firmi, biti uručena 30. maja na svečanosti u hotelu “Hilton“.

-S obzirom na to da je ‘’BI Consulting’’ vodeća agencija koja preko poslovnih portala “Binfo.me“ i “Bilansi.me“obezbjeđuje bonitetne i poslovne informacije o preduzećima u Crnoj Gori, ta baza će poslužiti kao osnov za rangiranje – naveo je Nikolić.

On je objasnio da na listama mogu biti samo kompanije koje su predale finansijske izvještaje za prošlu godinu, nijesu bile među blokiranim u posljednjih 12 mjeseci, izmiruju poreske ili obaveze iz reprograma, posluju minimum tri godine, imaju kapital više od 100 hiljada eura i više od tri zaposlena.

Nikolić je saopštio da projekat treba da doprinese promociji pozitivne poslovne prakse, kao i da učini vidljivim najznačajnije crnogorske kompanije, najveće poreske obveznike i poslodavce.

-Treba istaći da u Crnoj Gori, i pored brojnih ograničenja, postoji značajan broj kompanija koje u kontinuitetu postižu značajne rezultate. Takve kompanije zaslužuju priznanje i poštovanje šire društvene zajednice – rekao je Nikolić.

On je kazao i da se projekat realizuje po franšizi Poslovnih novina iz Sarajeva, kroz partnerstvo provajdera poslovnih informacija “Bi Consulting“ i ministarstava ekonomije i finansija, pod pokroviteljstvom “Societe Generale banke“.


Generalni direktor Direktorata za transformaciju i investicije u Ministarstvu ekonomije Radosav Babić, saopštio je da su u tom Vladinom resoru prepoznali projekat kao kreatora i nosioca kvalitetne promocije pozitivne poslovne prakse, kojim se ističe i uvažava uloga koju uspješne kompanije imaju na privredni sistem.

-Projekat će pokazati postojećim i potencijalnim investitorima da u Crnoj Gori mogu pronaći kredibilne poslovne prilike i partnere. Dodatno, inspirisaće i ohrabriti start-up projekte, naročito u kategoriji mikro i malih preduzeća – rekao je Babić.

On je naveo da je prema podacima Poreske uprave za prvih šest mjeseci prošle godine u Crnoj Gori bilo bilo registrovano oko 26 hiljada preduzeća, koja će se naći u konkurenciji za izbor najvećih i najprofitabilnijih.

-Projekat promoviše domaće kompanije čiji je kvalitet proizvoda i usluga prepoznat i priznat na domaćem tržištu, a siguran sam i šire, što direktno utiče na stvaranje pozitivnog mišljenja o privredi Crne Gore – kazao je Babić.

On smatra da je na Vladi i državi da preduzetnicima kreira povoljan ambijent i podršku za rast i razvoj.

-Ministarstvo će ove godine realizovati deset različitih programa podrške za podsticaj i razvoj biznisa, i nadam se da će se neki od naših korisnika iz prethodnih godina naći na ovoj listi – rekao je Babić.

On je dodao da je uvjeren da će projekat biti dodatni podsticaj domaćim privrednicima da koriste raspoloživu pomoć Vlade kako bi i ubuduće kontinuirano unaprijeđivali poslovanje i doprinijeli da se nađu na listi.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Namanja Katnić, kazao je da posebno raduje činjenica da su ažurni finansijski izvještaji iskorišćeni kao baza za istraživanje i dobijanje podataka za potrebe projekta.

-Na takav način se promoviše i značaj finansijskog izvještavanja iz perspektive privatnog sektora i države. Raduje što pokazatelji koji su rezultat istraživanja projekta ukazuju na značajnu ekonomsku aktivnost crnogorske privrede, što je posljedica njenog kapaciteta, da uprkos izazovima uspijeva da zabilježi dobre rezultate – saopštio je Katnić.

Direktor Sektora za poslovanje s privredom “Societe Generale“ banke Samo Jovićević, kazao je da ta banka podržava razvoj biznisa u Crnoj Gori, i to ne samo velikih kompanija, već i malih i srednjih preduzeća.

-S obzirom na dugogodišnju kontinuiranu podršku crnogorskim kompanijama i uspješnu saradnju sa njima, osjetili smo potrebu da budemo dio projekta koji će dodatno istaći i nagraditi najveća, najbolja i najuspješnija preduzeća – rekao je Jovićević.

On smatra da je važno isticanje pozitivnih primjera i kompanija koje su dale izuzetan doprinos crnogorskoj ekonomiji i razvoju malog i srednjeg biznisa.

-Ne samo zato što vrijedan rad i ostvareni rezultati treba da budu prepoznati i nagrađeni, već i zato što treba dati dobar primjer i pokazati da je uz uporan i posvećen rad moguće ostvariti dobre rezultate i doprinijeti daljem razvoju ukupnog poslovnog ambijenta i ekonomije u cjelini – zaključio je Jovićević.

M. Ć.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner