Пројектом 100 највећих до боље промоције

Пројекат 100 највећих у Црној Гори, који подразумијева селекцију најбољих црногорских предузећа, требало би да допринесе њиховој бољој промоцији, а инвеститорима покаже да на црногорском тржишту могу пронаћи кредибилне пословне прилике и партнере.

Оснивач провајдера пословних информација БИ Цонсултинг Ратко Николић, казао је да пројекат, који се први пут реализује у Црној Гори, подразумијева селекцију и представљање највећих црногорских предузећа, према јасно одређеним, егзактним и објективним критеријумима.


-На бази јасних параметара из финансијских извјештаја за прошлу пословну годину издвојићемо 100 највећих предузећа у категорији микро, малих и средњих, као и сва велика, и рангирати их по укупним приходима, реализованој нето добити и броју запослених. Поред тога, издвојићемо и по приходу рангирати по 20 предузећа из десет кључних пословних дјелатности – рекао је Николић на конференцији за новинаре.

Он је додао да ће листе највећих бити објављене у ексклузивној годишњој публикацији Пословне новине – 100 највећих у Црној Гори 2018, док ће признања прворангиранима у свим категоријама, као и најбрже растућој фирми, бити уручена 30. маја на свечаности у хотелу “Хилтон“.

-С обзиром на то да је ‘’БИ Цонсултинг’’ водећа агенција која преко пословних портала “Бинфо.ме“ и “Биланси.ме“обезбјеђује бонитетне и пословне информације о предузећима у Црној Гори, та база ће послужити као основ за рангирање – навео је Николић.

Он је објаснио да на листама могу бити само компаније које су предале финансијске извјештаје за прошлу годину, нијесу биле међу блокираним у посљедњих 12 мјесеци, измирују пореске или обавезе из репрограма, послују минимум три године, имају капитал више од 100 хиљада еура и више од три запослена.

Николић је саопштио да пројекат треба да допринесе промоцији позитивне пословне праксе, као и да учини видљивим најзначајније црногорске компаније, највеће пореске обвезнике и послодавце.

-Треба истаћи да у Црној Гори, и поред бројних ограничења, постоји значајан број компанија које у континуитету постижу значајне резултате. Такве компаније заслужују признање и поштовање шире друштвене заједнице – рекао је Николић.

Он је казао и да се пројекат реализује по франшизи Пословних новина из Сарајева, кроз партнерство провајдера пословних информација “Би Цонсултинг“ и министарстава економије и финансија, под покровитељством “Социете Генерале банке“.


Генерални директор Директората за трансформацију и инвестиције у Министарству економије Радосав Бабић, саопштио је да су у том Владином ресору препознали пројекат као креатора и носиоца квалитетне промоције позитивне пословне праксе, којим се истиче и уважава улога коју успјешне компаније имају на привредни систем.

-Пројекат ће показати постојећим и потенцијалним инвеститорима да у Црној Гори могу пронаћи кредибилне пословне прилике и партнере. Додатно, инспирисаће и охрабрити старт-уп пројекте, нарочито у категорији микро и малих предузећа – рекао је Бабић.

Он је навео да је према подацима Пореске управе за првих шест мјесеци прошле године у Црној Гори било било регистровано око 26 хиљада предузећа, која ће се наћи у конкуренцији за избор највећих и најпрофитабилнијих.

-Пројекат промовише домаће компаније чији је квалитет производа и услуга препознат и признат на домаћем тржишту, а сигуран сам и шире, што директно утиче на стварање позитивног мишљења о привреди Црне Горе – казао је Бабић.

Он сматра да је на Влади и држави да предузетницима креира повољан амбијент и подршку за раст и развој.

-Министарство ће ове године реализовати десет различитих програма подршке за подстицај и развој бизниса, и надам се да ће се неки од наших корисника из претходних година наћи на овој листи – рекао је Бабић.

Он је додао да је увјерен да ће пројекат бити додатни подстицај домаћим привредницима да користе расположиву помоћ Владе како би и убудуће континуирано унапријеђивали пословање и допринијели да се нађу на листи.

Државни секретар у Министарству финансија Намања Катнић, казао је да посебно радује чињеница да су ажурни финансијски извјештаји искоришћени као база за истраживање и добијање података за потребе пројекта.

-На такав начин се промовише и значај финансијског извјештавања из перспективе приватног сектора и државе. Радује што показатељи који су резултат истраживања пројекта указују на значајну економску активност црногорске привреде, што је посљедица њеног капацитета, да упркос изазовима успијева да забиљежи добре резултате – саопштио је Катнић.

Директор Сектора за пословање с привредом “Социете Генерале“ банке Само Јовићевић, казао је да та банка подржава развој бизниса у Црној Гори, и то не само великих компанија, већ и малих и средњих предузећа.

-С обзиром на дугогодишњу континуирану подршку црногорским компанијама и успјешну сарадњу са њима, осјетили смо потребу да будемо дио пројекта који ће додатно истаћи и наградити највећа, најбоља и најуспјешнија предузећа – рекао је Јовићевић.

Он сматра да је важно истицање позитивних примјера и компанија које су дале изузетан допринос црногорској економији и развоју малог и средњег бизниса.

-Не само зато што вриједан рад и остварени резултати треба да буду препознати и награђени, већ и зато што треба дати добар примјер и показати да је уз упоран и посвећен рад могуће остварити добре резултате и допринијети даљем развоју укупног пословног амбијента и економије у цјелини – закључио је Јовићевић.

М. Ћ.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...