Revolucionarne tehnologije koje su promjenile avio industriju

foto: pixabay.com

Otkrijte na koji su način savremene tehnologije izmjenile rad avio industrije, i olakšale neophodno servisiranje, popravke i edukaciju budućih stručnjaka uz pomoć novih mogućnosti.

Valjanost tehnološke inovacije ogleda se u širini njene primenljivosti, mogućnostima za inkorporiranje u najrazličitije industrije svijeta.

Ove tehnologije dobro su došle avio industriji, i učinile njeno funkcionisanje bezbjednijim i ekonomičnijim.

Dronovi i njihove neslućene mogućnosti u avio prostoru

Dronovi se od prije nekoliko godina sve češće vide kako preljeću svjetsko nebo, i donijeli su revolucionarne promjene, naročito u ratni vazdušni prostor. Ove bespilotne letelice imaju veliku rušilačku moć: one nadljeću ratom zahvaćena područja, a daljinskom tehnologijom njima upravljaju vojnici koji okolinu osmatraju preko kamere. Uključujući izvjesne nedostatke dronova, kao što su suženo vidno polje (,,soda straw view”) i manjak svijesti o okruženju, ovo je tehnologija čiji se potencijal maksimalno razvija i koristi na bojnom polju.

Pored moralno vrlo upitne, ratne i špijunske uloge, dronovi su doneli velike prednosti svakodnevnom životu: koriste se i za:

  • gašenje požara;
  • osmatranje okoline i sprečavanje krivolova;
  • snimanje i fotografisanje nekretnina i pejzaža;
  • snimanje kadrova za filmove;
  • nadzor rada na naftnim bušotinama;
  • dostavy namirnica.

Lakši, brži i jeftiniji od helikoptera, dospjevaju tamo gdje oni ne mogu, a za ljude nije bezbjedno – dronovi su vrlo praktičan dodatak vazdušnom prostoru.

Što se same avio industrije tiče, dronovi opremljeni senzorima i umreženi u duhu IoT sa avionima, nezaobilazni su dio tehničkih pregleda aviona; oni obleću avion iz svakog ugla i pomažu mehaničarima da utvrde gdje se javio kvar, bez njihovog fizičkog prisustva.

Low cost kompanija „easyJet” koja putnicima pruža jeftine avio karte počela je da ih koristi u pregledima svojih Airbus A320 aviona, u potrazi za štetom nastalom od munja.

Internet of Things: razmena informacija na naprednom nivou

Internet of Things, odnosno Internet stvari (IoT) princip je koji je avio industrija prihvatila od početka njegovog razvoja; on podrazumijeva međuumrežavanje fizičkih objekata na izuzetno naprednom nivou, i o njemu se raspravljalo još od 1991. godine – a termin je prvi upotrebio Kevin Ešton. Stvari poput zgrada, automobila, i drugih objekata sa ugrađenim softverima, senzorima i elektronikom povezuju se i razmjenjuju podatke međusobno, sa proizvođačem, kontrolnim kompjuterom ili drugim uređajima koje ljudi odaberu. Prvobitna namjera da se odvija mašina – do – mašine komunikacija prevaziđena je, i danas ovaj koncept mijenja tehnologiju u svim oblastima.

Ovo je za avio industriju bila prekretnica od velikog značaja: aviokompanije počele su da prikupljaju čak i podatke koje nisu znale tačno kako da upotrebe, kroz senzore koji su premrežili avionske komponente spolja i iznutra. Stručnjaci za održavanje i remont aviona danas preko tableta mogu da komuniciraju i zadaju komande, što im pruža mogućnost skeniranja i pregleda kvarova na daljinu.

Najbolje od svega je što dijelovi imaju senzore preko kojih na vrijeme sami signaliziraju da je potrebna popravka ili zamjena – i šalju poruku snabdevačima da dopreme deo i prije nego što on zafali.

AR (Augmented Reality) tehnologija – primena u obrazovanju

U startu, važno je razlikovati AR od VR – dok je VR virtuelna realnost, AR je izmjenjena realnost – što znači da su elementi ubačeni u pravo i opipljivo okruženje. Ovu tehnologiju koristila je Pokemon GO igrica: telefon je snimao okolinu i u nju „projektovao” Pokemone.

AR tehnologija može pomoći u rješavanju problema obrazovne infrastrukture za buduće avio – stručnjake; oprema je skupa i ne može da dostigne širenje potrebe za stručnim kadrom širom svijeta, a u nekim zemljama nema uslova za trening i obuku.

Edukatori pružaju pomoć, daju uputstva i podučavaju buduće stručnjake iz daljine, a AR tehnologija pomaže da se premoste prepreke koje pravi daljina i opremljenost – tako se u kraćem roku dobijaju mehaničari i avio – stručnjaci sa neophodnim obrazovanjem i sertifikatima za rad.

Široka primjena ovih tehnologija u avio industriji omogućila je praktičan i detaljan rad na daljinu, smanjila troškove i ubrzala procese koji su ranije oduzimali mnogo vremena avionima parkiranim u hangarima, koji čekaju da uzlete.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner