Зашто је дигитални маркетинг важан за мале бизнисе?

foto: pixabay.com

Сваки мали бизнис који је на старту фокусиран је на то како да привуче своје прве потрошаче. При томе, многи почетници у предузетништву се најчешће ослањају на традиционалне облике оглашавања, као што су штампани огласи, флајери, билборди, огласи у новинама, на радију или телевизији…  Иако стратегија традиционалног оглашавања може бити од користи, данас ипак постоји много ефикаснији начин да рекламирате ваш посао. То је дигитални маркетинг.

Предузетници и власници малих и средњих предузећа морају имати у виду огромне могућности и перспективе које пружа онлајн тржиште.  Ниједан мали бизнис, без обзира колико је нов и колико је његов власник неискусан, никако не би требао да занемари моћ дигиталног (интернет) оглашавања.  Уз оглашавање на интернету, много су веће шансе да ваша рекламна порука стигне до циљане групе потрошача и да ваши производи/услуге нађу своје купце.

Другим ријечима, ако користите дигитални маркетниг за ваш мали бизнис, имаћете много веће шансе за успјех. Ево и зашто.

Предности онлајн оглашавања

Данас сви користимо интернет, за забаву, за дописивање, за учење и едукацију, али све више и за куповину производа и услуга. Интернет је постао највеће свјетско тржиште гдје свака роба најлакше може да пронађе свог купца. У поређењу са оглашавањем у новинама, на радију или телевизији, трошкови дигиталног маректинга су знатно мањи, а истовремено огласи допиру до много већег броја потенцијалних потрошача.

Група потенцијалних купаца вашег производа или услуге на интернету на стотине или чак хиљаде пута је бројнија у односу на локалну групу људи које бисте могли да привучете традиционалном рекламом. Коришћењем интернет маркетинга отвара вам се могућност да допрете до огромног броја потенцијалних потрошача, и то на начин који је исплатив и лако мјерљив.

Осим тога, на располагању су вам разноврсни облици дигиталног оглашавања, а неки од њих, као што су оглашавање на друштвеним мрежама или оглашавање на платформама за нативни адвертајзинг, су развили читаве системе и стратегије како најлакше допрети до циљне групе корисника.

Ево још неких великих предности интернет маркетинга:

 • Могућност интеракције са клијентима и самим тиме могућност да им се понуди баш оно што траже;
 • Можете на једноставан начин да се представите вашим потрошачима и да се упознате са њима, и да тако градите однос лојалности и повјерења,
 • Могућност да се допре до глобалног тржишта;
 • Могућност уштеде новца за оглашавање, јер су трошкови традиционалних маркетиншких метода вишеструко већи;
 • Резултати ваших маркетиншких напора су много брже видљиви него код традиционалног оглашавања.

Ево и неколико главних разлога зашто је важно присуство ваше фирме на интернету.

Ваши потенцијални купци су на мрежи

Ако избјегавате интернет оглашавање, да ли је то зато што једноставно мислите да нисте спремни за овакав вид маркетинга? Можда мислите да вам је потребно мало времена да прво ставите ваш старт уп на ноге и планирате да  тек након тога кренете са дигиталним оглашавањем?

Ако је то случај, онда сте дефинитивно на погрешом путу. Проблем код оваквог приступа је тај што ви очигледно нисте довољно свјесни чињенице да су буквално сви ваши потенцијални потрошачи већ онлајн. Управо сада, данас. А биће ту и убудуће. И биће их све више и више!

foto: pixabay.com

Постоји велика вјероватноћа да многи корисници интернета баш у овом тренутку увелико сурфују интернетом покушавајући да пронађу производ илу услугу коју и ви можете да им понудите. Али ако уопште нисте доступни на интернету, или вас не могу лако пронаћи у водећим резултатима претраге, ваши потенцијални купци ће одабрати вашег конкурента који је био довољно паметан и свјестан значаја који интернет оглашавање данас има, па је улагао у њега.

На тај начин људи данас послују. Ако је неко заинтересован за нишу којој припадају и ваши производи или услуге, или је негдје од неког чуо управо за ваш бренд, претраживање на интернету је прво што ће урадити да би се упознао са вашом понудом и да би сазнао више о вашем бренду.

Ваши потенцијални купци очекују да пронађу ваш сајт и ваше странице на друштвеним мрежама. Поред тога, прије него што се одлуче да вам укажу повјерење, потрошачи ће потражити онлајн комантаре и искуства других корисника како би сазнали шта други људи мисле о вашој компанији.

Ако вас потрошачи не могу пронаћи на интернету они могу доћи до закључка да је ваше пословање неозбиљно, па чак и да није легално, и брзо ће донијети одлуку да производ или услугу која им треба пронађу ха другом мјесту (сајту). И једном када донесу такву одлуку, они вјероватно никада више неће бити заинтересовани за вашу понуду.

Ваша конкуренција је већ увелико присутна на интернету

Да би били успјешни у послу, потребно је да обратите пажњу не само на потрошаче, већ и на конкуренцију, да размотрите  како раде ваши конкуренти који су већ успјешни и да из тога учите. Размишљајте о вашим конкурентима не само о некоме кога желите претећи, већ и као о људима од којих можете пуно научити. Кроз анализу њиховог рада, имаћете увид у то шта функционише а шта не у послу којим се бавите.

Без обзира на делатност којом се бавите, ваши конкуренти су сигурно већ присутни на интернету. Погледајте какав је садржај њихове веб презентације:

 • Да ли пишу блог постове? Ако их пишу, колико су квалитетни и корисни савјети које дају у њима?
 • Какве графичке приказе користе?
 • Какве видео садржаје објављују на сајт?
 • Како представљају свој бренд и шта их чини јединственим и бољим од других?
 • Колико су ефикасни у ангажовању публике?
 • Да ли сте уочили неке недостатке и мислите да би сте ви могли боље?

Без осврта на кокуренцију тешко да ћете моћи да успјете. Ако ваши клинети, претражујући робу и услуге које нудите, пронађу сличну понуду на другом мјесту прије него код вас, ваш бизнис ће бити у проблему. Мала је вјероватноћа да ће вас потенцијални потрошачи одабрати ако нисте довољно видљиви на интернету и ако је ваша конкуренција испред вас, без обзира на квалитет робе/услуга које нудите.

Доступност

Сасвим је јасно да данас потрошачи када траже нешто да купе, то чине прво на интернету. Који год производ или услуг тражили, у 90% случајева своју претрагу ће започети на Гуглу или неком другом претраживачу. Ако ваша понуда није видљива у претраживачу, потенцијални купац се опредјељује за понуду ваше конкуренције и на тај начин сте осуђени на неуспјех.

Са друге стране, чак иако сте присутни на мрежи, али су ваши конкуренти боље рангирани и налазе се испред вас у резултатима претраге, то је такође отежавајућа околност. Да бисте били високо позиционирани у претраживачу, неће вам бити довољан само веб сајт, већ тај сајт морате оптимизовати за претраживаче.

СЕО оптимизација сајта је стратегија дигиталног маркетинга која вам помаже да будете испред својих конкурентата у претраживачу и да се ваша понуда попне до првих неколико позиција у Гугловој претрази по кључним ријечима. Једноставни упити, као што је мјесто гдеј се налази ваша фирма, радно вријеме, делатност или цијене производа/услуга, за које корисници интернета траже брзе одговоре, најбољи су начин да омогућите потнецијалним потрошачима да лако пронађу вашу понуду.

Интернет је најбољи начин да упознате вашу циљану публику

Уз помоћ интернета моћи ћете лакше да се упознате са очекивањима потрошача. Свеједно да ли су у питању друштвене мреже или блогови, то је одличан начин да отпочнете конверзацију са потрошачима.

У дигиталној интеракцији са људима, ви ћете почети да сазнајете шта је то што они траже на интернету. Која им је емотивно слаба тачка? Која рјешења можете да им понудите? То можете сазнати уз помоћ анкета које ћете спровести на вашим веб страницама, кроз коментаре корисника, путем дописивања мејлом и на разне друге начине комуникације које вам омогућава интернет. Дакле, умјесто да нагађате шта је то што потрошачи желе, интернет вам нуди разне алате и методе уз чију помоћ ћете лако моћи да дефинишете циљану групу потрошача.

Ако будете успјешни у таргетирању потрошача, сљедећи корак је грађење односа повјерења са својим купцима. На том стадијуму, дигитални маркетинг се развија у нешто више од обичног посла. Ви у ствари постајете поуздан партнер.

Људи углавном купују од фирми у које имају повјерење, са којима су већ сарађивали и од којих су већ куповали и били су задовољни куповином.

Из свега горе описаног, намеће се закључак да не постоји модел оглашавања који се више исплати од дигиталног маркетинга. Млади предузетници који су тек почели да раде и да развијају сопствени бизнис, обично имају скроман буџет и покушавају да са малим издацима пробију тржиште. Управо ту лежи највећа снага интернет маркетинга. Бројни облици онлајн оглашавања вам омогућавају да представите свој бренд и допрете до циљане публике чак и када расплажете веома ограниченим буџетом.

За сам крај, важно је да имате на уму да стратегије дигиталног маркетинга нису ни мало једноставне. Зато, пријее него било шта одлучите да урадите сами на пољу дигиталног маркетинга, морате да будете едуковани, али и да пратите трендове који се непрестано мијењају. Мноштво корисних информација о интернет оглашаваљу можете пронаћи на блог страници сајта Nativemedia.rs.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner