КОЛУМНА: Лијепа, паметна, кокетна… Она постоји!

 

ПИШЕ: Миланка Ћоровић

Увијек бирам да сам у друштву жена које су одважне да искористе свој пуни капацитет. Оне којима физичка љепота није главни циљ већ легитимно средство да скрену пажњу на себе – да се боље и пажљивије чује оно што имају да кажу – колико су племените, образоване, способне, вриједне, радне, продуктивне и изнад свега друштвено корисне.

Таква жена је довољно бистра да зна колико је важно да буде лијепа како споља, тако изнутра, и да са то двоје женствено кокетира.

Вјерујем да је естетски привлачна искључиво задовољна жена, не јер тако мисли њен партнер и то јој свакодневно говори (што се подразумијева) или због прегршт комплимената које је добила у једном дану, већ искључиво јер је она задовољна сама собом. Прво и главно – Она.

FOTO: Pexels

Таква жена магично зрачи, не због тога што је себе прихватила такву каква јесте, већ због континуираног рада да постане најбоља верзија себе. Чим се нађе у окружењу које на њу дјелује ограничавајуће, непродуктивно, неиновативно и ненадахнуто – пакује се. Прогрес је њена дестинација.

Константно ради на себи и од тога се никада не умара, напротив, једва чека да освоји нови изазов који је себи задала – NEXT LEVEL, PLEASE. Мирише некако посебно, упије ти се тај мирис, не заборављаш га. Насмијана је, воли живот ма колико он и није баш COOL према њој, али то ниједним гестом не показује. Не прича о томе јер је дама, а даме не јадикују на сав глас и јасно разграничавају приватно од јавног.

Она је елегантна, са стилом рјешава проблеме на које наилази. Зрачи љепотом, љубазна је чак и према онима који јој не пашу најбоље. Љепота таквих жена се огледа у отворености ума и смјелости за нове подухвате, идеје и људе. Просто, хрли у сусрет новитетима. Њежна је, слатка и умиљата… још када је вољена и поштована онако како је као таква и заслужила, непобједива је.

Сигурна у себе, али је уједно и јако рањива. Таква жена је свјесна колико је важно да буде његована и није јој тешко да се тиме бави. Ужива у оним „типично женско“ моментима, ужива да се фризира, шминка, вијећа да ли да обуче ову или ону блузу, хаљину, панталоне и да о томе озбиљно и студиозно прича са другом женом. Храбра је јер је одлучила да узме узде у своје руке и вриједно ради на сваком сегменту своје la féminité .

Што је старија све је љепша, тај дијамант се брусио свакодневно, сваког мјесеца, сваке године и попримао све изазовнији облик. Шармантна, елегантна, кокетна… и вјерујте ми на ријеч, она постоји! О да, да – дефинитивно постоји, а то посебно видимо онда када она постане фактор сметње онима који се због њеног присуства осјете непримјетним или боље рећи угроженим.

Па „пљуште“ шаптачки коментари „не знам нешто ми је…“, „а јес’ чоче, ми смо њој сви испод нивоа“ , „дрчна ли је“, „виђе ли је, живота ти“ или како већ иду те петпарачке приче оних који њеном појавом добију напад комплекса.

Прије неколико дана, у већем друштву, полемишемо на ту тему. Јачи пол екипе је заступао тезу да је таква жена ријеткост, готово па митско биће, а нијесу баш сигурни на који начин би је „стартовали“. „Такве ништа не толеришу и стално нешто хоће“, каже мој другар Боки. Е па Боки, друже мој, гле чуда, баш такве жене су најједноставније! Лако се договориш са њима, брзе су, хитре и неосјетне, не кукају и не јече, не пренемажу се. Лепршаве, отмене, чисте, духовите, са стилом, пријатне, позитивне, срдачне…

То су оне у чијем присуству осјећаш лакоћу, полетност и Херкулову животну снагу. Њихова харизма даје вјетар у леђа, тако да свака препрека дјелује лако савладљивом. Са њима имаш лагодан осјећај блискости и топлине било да је у питању мушко-женски однос, пријатељски, колегијални, сроднички… Не гине ти гомила смијеха и добре вибрације. Оне разумију, поштују, подржавају…

Та избалансирана љепота пружа осјећај безбрижности и вјере, са њима тачно знаш на чему си. Не кажем да су оне савршене, а ко је то уопште? Међутим, оно што их чини таквима је флексибилност у новим и непредвидљивим ситуацијама. Евентуалне проблеме доживљавају као изазове за ефикасно рјешавање. Имају способност да објективно сагледају своје грешке и марљиво раде на њиховом елиминисању.

Непризнавање ње као комплетне личности, вјеродостојно је описано у роману црногорске ауторке: ,,Новинарки Агнез Ени су често говорили да је лијепа, с тим је била рођена, али умјело је да засмета. Ако је посматрача та љепота привлачила, њена је кривица што је руком за њом посегао, ако га је угрожавала као прејако сунце, није се скривао он, тај неки мушкарац, морало се скривати сунце. Тако је то у Монтенегру. Тражила се памет која не производи посљедице. Зашто не може да заживи синтагма лијепа и паметна жена у лијепом Монтенегру који има паметне људе? Зато што би то највјероватније значило и признавање да такве жене постоје“ (Славица Перовић, „Лифе Лифт“).

У земљи неприкосновене дивље љепоте очигледно је најтеже признати ону њену највећу – судар интелекта и хипнотишуће естетике једне жене. Лијепа, паметна и заводљива – те карактеристике су моћније од било којег другог атрибута којим можемо да опишемо једну даму.

Лијепа жена има то нешто у себи, нешто за шта права ријеч не постоји, а управо је то чини посебном. Енергија коју носи, мами нашу пажњу. Такве жене изграде језик душевности, саткане су од чисте емоције, евоцирају нас на све оно што волимо у животу, а све то видимо у њој једној.

Дивно их је слушати и гледати у исти мах, опијају. Када је освајате све вам је њено лијепо, магична је, магнетски привлачна, мирише на мистерију, страст, љубав, егзотику, породицу… Дивите јој се. Кад је већ тако опојна, ајде да признамо да она постоји и да својом појавом никога не може да угрози. Лијепа, паметна, кокетна… И она је све осим компликована! И како све ово знам?! Врло једноставно – одрасла сам уз такве три жене.

Остале чланке/колумне Миланке Ћоровић можете видјети овдје http://crna.gora.me/author/mila/

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...