Осми март – симбол оснаживања жена и родне равноправности

 

Шта год да вам кажу, жене обожавају изненађења и поклоне, а прави господин не чека неки значајан датум да би обрадовао мајку, сестру, супругу, ћерку, баку, тетку, пријатељицу, колегиницу или комшиницу. У разговору са списатељицом и колумнисткињом Соњом Ражнатовић, тектописткињом Сањом Перић, власницом агенције за некретнине “Милленниум“, предсједницом Удружења предузетница Црне Горе и једна од оснивачица Балканске асоцијације жена у занатима Едитом Даутовић, модном креаторком Сањом Бобар, извршном директорком маркетиншке агенције М.А.С. ЦОДЕ и предсједницом Асоцијације пословних жена Црне Горе Љубицом Костић-Букарица као и власницом ручно израђених сапуна “Перла“ Неном Раичевић сазнали смо колико је Осми март важан као
подсједник значаја улоге жене у друштву и на који начин га оне обиљежавају.

Соња Ражнатовић

Списатељица и колумнисткиња Соња Ражнатовић за портал Црна Гора истиче да јој
Осми март као датум не представља посебан дан.
-Нијесам примијетила да се осталих дана много прича о научним, умјетничким, пословним, политичким и, уопште, друштвеним достигнућима жена. На свакодневном и практичном нивоу, овај датум перципирам као дан кад мушкарци, углавном, покушавају да с три безвезна цвјетића надокнаде сав немар, подразумијевање и потцјењивање које демонстрирају током остатка године. Мене један дан не интересује. Интересује ме континуитет. Ако ме не волиш, не пазиш и не поштујеш стално, немој, вала, ни Осмог марта – рекла је Ражнатовић.
Упитана да ли ће дан жена обиљежити у стандардној форми, она је истакла да је њен супруг “олд сцхоол гентлеман“ па тако ћерка и она редовно добију поклоне’’.
Она поручује да жене нипошто не требају да трпе насиље, ни физичко, али ни вербално и да на сваки покушај узврате не истом мјером него трипут жешће.
-Не дозволите да вам економска несамосталност или страх од самоће буде изговор за толерисање онога што се не смије толерисати. Тешка времена нису изговор да не радимо на себи, да се не образујемо и не боримо за обезбјеђење економске независности без које за жену нема достојанственог и истински слободног живота – закључила је саговорница портал Црна Гора.

Сања Перић

Текстописткиња Сања Перић сматра да није потребан посебан повод да би се некоме указала пажња или даривао поклон.
– Важан је осјећај и жеља да некога до кога нам је стало учинимо срећним и посебним. Што више разлога за славље и величање било које врсте љубави то боље. Женама за Осми март и сваки други дан желим да буду задовољне собом – рекла је Перић.

Едита Даутовић

Власница агенције за некретнине “Милленниум“, предсједница Удружења предузетница Црне Горе и једна од оснивачица Балканске асоцијације жена у занатима Едита Даутовић, објашњава да Осми март “не треба да се претвори у дан када женским особама дајемо поклоне и цвијеће, а да при томе занемарујемо положај жене у друштву“.

-Невјероватно је да у 21. вијеку можемо чути како су жене слабији пол и да је Осми март сведен на помаму за поклонима. О правима жена треба да причамо сваког дана и треба инсистирати на равноправности полова. Сјећам се и прослава празника у нека друга времена. Тада сам обема бакама, мами, тетки и осталима честитала празник правећи им разгледнице. Нијесам имала појма шта представља тај датум. Данас то веома добро знам. И зато овај дан користим да сарадницама на послу захвалим за све оно што смо заједно урадиле предходне године и да скупа прославимо наш успјех – рекла је Даутовић.

Љубица Костић-Букарица

Извршна директорка маркетиншке агенције М.А.С. ЦОДЕ и предсједница Асоцијације пословних жена Црне Горе Љубица Костић-Букарица, подсјетила је да мир, друштвени напредак и пуно уживање људских права и основних слобода захтијевају активно учешће, равноправност и развој жена.
-За све жене свијета, овај дан је прилика да се уједине, повежу и мобилишу за суштинске промјене које ће донијети добробит свима. Осми март подсјећа и на тежак положај жена у друштву које су и даље дискриминисане по основу пола у јавном и приватном животу, а некима су угрожена или у недовољној мјери омогућена основна економска, социјална, политичка и културна права. Традиционалне и стереотипне улоге које се женама такође намећу и даље отежавају њихов напредак у друштву.Овај датум још једном подсјећа на важност заједничког рада представника јавног, приватног и цивилног сектора по питању веће укључености принципа економског оснаживања жена и родне равноправности у политике, стратегије и мјере државе –рекла је Костић-Букарица.

Сања Бобар

Модна креаторка Сања Бобар је подсјетила да је као млађа није признавала овај празник, или га донекле није била свјесна.
-Водила сам се ритуалом и куповином поклона као и већина.Тај датум је за мене дан мајки. Колико нам је важно и какву улогу она представља у нашем животу, осјетила сам када су најслађе усне изговориле ријеч „мајка“. То је мала и велика ријеч у исти мах, преплављена љубављу, осјећањима, неизмерном њежношћу које садржи људско срце. Жена прије свега треба да буде жена. Она заправо представља јединствено биће, пуно љубави, топлине и њежности. Као мајка и жена, поручила бих истим припадницама љепшег пола да остану доследне себи, својим правима и могућностима јер су жене бића која чине свијет љепшим – рекла је Бобар.

Нена Раичевић

Једна од власница ручно израђених сапуна “Перла“ Нена Раичевић истиче да већина нас заборавља да је то дан који је симбол борбе жена за равноправност.

-Лијепо би било поменути све оне храбре жене, попут Кларе Цеткин, које су давно отпочеле да табају пут равноправности међу половима. Женама бих пожељела да им сваки дан у години буде као Осми март – рекла је Раичевић.

М. Ћ.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...