Промоција трилогије књига Данила Ломпара сјутра у КИЦ-у “Будо Томовић“

 

 

Црногорски пјесник Данило Ломпар вечерас ће промовисати трилогију књига “Обасјајни пут“,“Ванвремени сјај“ и “Поезија те не да“ у 19 сати у Mултимедијалној сали Културно – информативног центра “Будо Томовић“.
Мр Ана Пејовић у поговору књиге “Ванвремени сјај“ истакла је да је пјесник ослобођен од зависи прорачунатог свијета, терета културе и пародије разобличене егзистенције.
– Данило Ломпар настањује замак чији разјапљени отвори пропуштају вјетар и кишу, док поезија у тишини сређује вал неправилних ријечи – записала је она.
Данило је објављивао поезију у многим часописима, а најзначајнији су: “Арс“ часопис за књижевност, културу и друштвена питања (Црна Гора) и “Qуест“.

Представљен је са својом биографијом, пјесмама и рецензијама критичара на интернет сајтовима “Арс Поетица“, “АРТ магазине“ и “Диоген“ про култура магазин (и на енглеском), као и у истоименом Годишњаку часопису.Заступљен је у избору савремене поезије у Црној Гори (“Флуид“ Јувентас – Плима, 2006) са још девет младих пјесника и избору савремене поезије деведесетих – БИБЛИОН, ЦДНК, Подгорица, 2006; Учесник је значајних фестивала поезије. Заступљен је у књизи на енглеском језику, са учесницима из деветнаест земаља Интернационалног фестивала поезије у Сарајеву, у издању “Диоген про култура магазин“ и “Сарајевске зиме 2012“.

Данило Ломпар живи у Подгорици. Члан је црногорског ПЕН центра, црногорског друштва независних књижевника и медитеранског културног центра Црне Горе.

Књиге поезије Данила Ломпара

“Дукљански двори и анђеоско лице богова“, Дигнитас, Цетиње, 1997.
“Мистична тишина битисања“, Дигнитас, Цетиње, 1998.
“Трагови ружа“, Црногорско друштво независних књижевника, Подгорица, 1999.
“Свједочење ноћи“, Дигнитас, Цетиње, 2000.
“Додир безмјерја“, Црногорско друштво независних књижевника, Подгорица, 2001.
“Умакнути бездану“, (Избор) ДУКС, Подгорица, 2003.
“Библијска туга“, Црногорско друштво независних књижевника, Подгорица, 2004.
“Тако су мислили пјесници“ Самостално издање аутора, Цетиње – Обод, 2006.
Друго издање, 2008.
“Неизљечивост сањара“, Самостално издање аутора, Цетиње – Обод, 2008.
“Реквијем за траг“, Дигнитас, Цетиње, 2009.
“Пјесме бунта“ ,Самостално издање аутора, Цетиње, 2009.
“Ритуали љубави“, Дигнитас, Цетиње, 2011.
“Побуна пјесмом – зазив бистре душе“, Самостално издање аутора, Цетиње, 2011.
“Лавиринти времена и библиотеке“, Самостално издање аутора, Цетиње, 2013.
“Плаво безмјерје побуне“, Самостално издање аутора, Цетиње, 2015.
“Сумњајући (с)творише љепоту“, Самостално издање аутора, Цетиње, 2015.
“Провиђења“, Самостално издање аутора, Цетиње, 2015.
“Обасјани пут“, Самостално издање аутора, Цетиње, 2017.
“Ванвремени сјај“, Самостално издање аутора, Цетиње, 2018.
“Поезија те не дâ“, Самостално издање аутора, Цетиње, 2018.
Први ЦД поезије у Црној Гори “Док сањах о теби Ана Марија“(Монтенегрин Универсал Тхеатре – Подгорица), објављен 2007. године, је први цд поезије једног пјесника у Црној Гори.
На ЦД-у је заступљено четрнаест пјесама које су изабране из готово свих његових књига, од којих је већина преведена у словеначком часопису “Диалоги“. Пјесме су интерпретиране од стране црногорског глумца Слободана Маруновића, уз музичку пратњу црногорских музичара (професора гитаре) Срђана Булатовића и Дарка Никчевића.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...