Како пси подносе хладноћу и шта можемо да урадимо да им олакшамо?

foto: unsplash.com

Ближи нам се јануар и период најхладнијих дана и прво питање које се намеће уколико имате кућног љубимца, јесте како да помогнете вашем псу како би што лакше пребродио зимски период.

Људи чији су пси у топлом дому не морају да размишљају о овим стварима, али за дворишне псе зима може итекако да буде кобна.

У зависности од врсте, неки пси лакше подносе зиму, док су други више осјетљивији и теже подносе хладноћу. У наставку текста са вама ћемо подијелити пар савјета на које све то начине можете помоћи вашем псу како би му обезбиједили што топлију зиму.

Како да знате да ли је вашем псу хладно?

Већина паса обожава када падне први снијег и једва чекају да утону у њега и то задовољство им не би требали ускраћивати.

То наравно не значи да ћете пустити вашег пса да се игра у снијегу сатима и ризиковати да се разболи. По неком правилу, велики пси би требали бити максимално 30 минута на снијегу, док је мањим псима вријеме ограничено на 15 минута.

Како ћете знати да ли је вашем псу хладно? Први и најочигледнији симптом је ако ваш пас почне да се тресе. Тада је наравно потребно да га склоните са хладноће, обришете и угријете што прије. Уколико ваш пас проводи превише времена на хладом постоји ризик од појаве хипотермије, која настаје када пас није у стању да одржи властиту температуру па она постаје нижа од нормалне.

Шетња по снијегу или леду може повриједити њихове шапе и довести до пуцања јастучића шапа што умије да буде веома болно. Још неки од симптома могу бити ако пас претјерано цвили, уколико је увијек у склупчаном положају, ако стално гребе на врата ваше куће.

Активност паса веома је важна без обзира које је временско доба, те уколико водите вашег пса у шетњу лепа и функционална гардероба за псе може бити корисна како бисте их додатно утоплили. Приликом одабира гардеробе за псе, водите рачуна о материјалу, односно гледајте да она буде водоотпорна.

Шта можете да урадите да вашем псу буде топлије?

foto: unsplash.com

Уколико имате дворишног пса, прије зимског периода почните са припремама како би ваш пас сто лакше и безболније прегурао зиму и ниске температуре.

Редовно провјеравајте вашег пса, највише уши и њихове шапице. 

Обратите пажњу и на нос да ли је сув или мокар јер ћете тако знати да ли ваш пас има повишену температуру. 

У наставку са вама дијелимо неколико ствари које бисте требали да обезбиједите вашем псу током зимског периода.

Кућица за псе

Уколико немате услова да вашег пса током зимског периода држите у вашем дому, кућица за псе биће одлично рјешење. 

Идеално би било да кућицу поручите од људи који се тиме баве како би били сигурни да ће вашем псу пружити топлоту током зиме, али уколико нисте у могућности, можете му и сами направити кућицу. 

Важно је само да не правите кућицу од картона, најлона и сличних танких материјала који му неће пружити никакву топлоту. Најбоље је да кућица буде од дрвета, која је сјајан изолатор. 

Како би додатно утоплили вашег пса, нађите неко старо ћебе на коме ће ваш пас лежати. Гледајте да оно буде што топлије, и редовно провјеравајте да ли је ћебе суво, јер на мокром ћебету ваш пас неће моћи да се угрије и врло вјероватно да неће хтјети уопште да легне на то.

Кућицу поставите на такво мјесто да је што више сакријете од вјетра. Идеално би било ако имате терасу у дворишту па је можете ставити у ћошак терасе како би била заштићена са свих страна.

Довољан унос течности и хране

И у току зимског периода важно је да вашем псу редовно мијењате воду како не би дошло до замрзавања. 

Када је ријеч о храни, псима је током зиме потребна већа количина хране како би надомјестили количину енергије коју изгубе током дана. Псима уколико је хладно, они ће се трудити да се додатно угрију дрхтањем које захтијева више енергије.

У зимским данима храна посебно мора бити квалитетна, односно богата високим саџајем масти и протеина. Уколико нисте сигурни око избора хране као и колико је хране потребно вашем псу, најбоље би било да затражите савјет од ветеринара.

Физичка активност је јако битна

Псима који бораве већином у боксу, кретање је ограничено. Прије свега идеално би било уколико имате велико, ограђено двориште у којем би се ваш пас несметано кретао.

И поред дворишта, вашег пса би требали редовно да изводите у шетењу – трудите се да један досадан дан у дворишту замијените шетњом до огралишта, парка, планине или неког новог узбудљивог мјеста.

Осмислите неке активности које би могли да радите са вашим псом и понесите и неке играчке како би боравак напољу учинили што занимљивијим. Не заборавите и на посластице како би их наградили након узбудљиве шетње.

Након шетње добро осушите вашег пса, прегледајте шапе и обавезно их оперите топлом водом како би скинули остатак снијега и сву хемикалију која се може наћи на улици, попут пепела, соли и слично.

Као што смо већ напоменули, идеално би било када би ваш пас током зимског периода боравио у вашем топлом дому јер онда не бисте морали да се бринете готово ни око чега, међутим уколико то није случај, послушајте наше савјете и обезбиједите вашем псу што топлију зиму.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner